Klassiek concours

Info PCC Klassiek

Ben je muzikaal en tussen de 12 en 19 jaar (zang t/m 21 jaar)? Doe dan mee aan het Prinses Christina Klassiek Concours! We zijn er voor iedereen: van beginner tot gevorderde en voor alle instrumenten. Inschrijven kan tot en met 12 december.

Update: de inschrijving voor het klassiek concours is gesloten per 12/12.
Update: lees hier wat de nieuwste coronamaatregelen betekenen voor de klassieke concoursen 2021 (en let op: de informatie op deze pagina is verouderd) 

Let op! Vanwege de coronamaatregelen verlopen de regioselecties komend jaar digitaal. We laten ons niet kisten door corona, maar nemen wel een aantal maatregelen om veilig en verantwoord de klassieke concoursen in 2021 te kunnen organiseren.

De selecties verlopen digitaal: dat betekent dat het Prinses Christina Concours je een digitaal podium geeft en samen gaan we op zoek naar zoveel mogelijk impact. Zo kun je ook online schitteren op het digitale podium!

Deelnemers sturen in 2021 een video in via onze website. Onze professionele muziekjury bekijkt alle video’s en beoordeelt ze. De beste deelnemers worden geselecteerd voor de regiofinale. Zij treden dan coronaproof live op locatie op. Check van te voren alle data goed: om een goede planning van de concoursen te kunnen maken is het noodzakelijk dat je ruim beschikbaar bent in een concoursweekend.

Iedereen kan meedoen!
Iedereen die een stuk al aardig in de vingers heeft, kan meedoen aan onze klassieke muziekwedstrijd. Elk voorjaar zijn we in het hele land te vinden met onze concoursen. Van Maastricht tot Groningen en van Rotterdam tot Enschede. Jaarlijks zijn er ruim 400 deelnemers. De inschrijving voor het klassiek concours editie 2021 start op maandag 12 oktober 2020 en sluit op 12 december. Wees er op tijd bij!

Ben je onder de 12 jaar en woon je in (omgeving) Limburg? 
Woon je (in de buurt van) Limburg en ben je tussen de 10 en 12 jaar oud? Dan kun je waarschijnlijk meedoen aan het concours Zuid 2, in de speciale categorie Jong. Hier lees je hoe dat werkt.

 

Boost je muzikaliteit door mee te doen
Elke deelnemers treedt tien minuten op. Vanwege de coronamaatregelen vinden de selecties komend jaar digitaal plaats. Dat betekent dat je een video van jouw optreden instuurt. Wij zorgen ervoor dat het (online) publiek en de jury de video kunnen bekijken.

Meedoen aan het klassiek concours is een boost voor je muzikaliteit. Je werkt naar het concours toe door thuis te repeteren en je doet waardevolle (online) podiumervaring op door deelnemer te zijn bij onze selecties. Bovendien krijgt elke deelnemer na de selecties persoonlijk advies van onze professionele muziekjury een officieel certificaat van deelname. En misschien ontmoet je via de concoursen wel nieuwe  vrienden en vriendinnen: vele muzikale vriendschappen en samenwerkingen zijn gestart tijdens het Prinses Christina Concours. Kortom: meedoen is een ervaring die je niet snel vergeet!

Regiofinale
De beste musici uit elke regio gaan door naar de regiofinales. Die organiseren we coronaproof op allerlei plekken in Nederland. Finalisten maken kans op een plekje in de Halve Finale waar ze vervolgens kunnen strijden voor een plekje in de Nationale Finale. Zowel bij de regiofinales, als bij de Halve Finale en de Finale zijn prachtige prijzen te winnen, die deelnemers stimuleren om nog meer muziek te gaan maken.

Prijswinnaars doen ook mee aan onze nieuwe Prinses Christina Concours Academy (PCC Academy). Tijdens de Academy krijg je van ons alle handvatten om je te ontwikkelen tot een creatief, ondernemend en succesvolle muzikant. We zorgen voor workshops over verbale vaardigheden, podium- en presentatietechnieken, digitale profilering en veel, veel meer.

Praktische informatie 

 • De selecties in de regio’s verlopen digitaal. Deelnemers kunnen zich vanaf half oktober inschrijven en sturen in 2021 een video in via de website. Een professionele jury bekijkt alle video’s en selecteert de finalisten. Zij treden op tijdens de regiofinale die we coronaproof live op locatie organiseren. Check van te voren goed of je kunt op jouw regiofinaledag. Om een goede planning van de concoursen te kunnen maken is het noodzakelijk dat je ruim beschikbaar bent in een concoursweekend.
 • Alle jonge musici tussen 12 en 19 jaar (zang t/m 21 jaar) die een stuk al aardig in de vingers hebben, kunnen deelnemen aan ons klassiek concours.
 • Je mag zo vaak als je wilt meedoen aan het Prinses Christina Concours, mits je binnen de leeftijdsgrenzen valt.
 • In de regio Zuid 2 kunnen 10- tot 12-jarigen ook meedoen. Lees meer!

In het deelnemersreglement staan alle regels en voorwaarden voor deelname. Handig om van te voren door te nemen! In de reglementen vind je ook de postcode indeling Daar zie je in welke regio je wordt ingedeeld als je je inschrijft.

Deelnemersreglement Prinses Christina Klassiek Concours 2021 .pdf

Data klassiek concours 2021:

Regio Zuid 2

 • Insturen selectievideo: 1 jan 18:00 uur – 3 jan 18:00 uur
 • Digitaal jurygesprek: week 11 januari
 • Regiofinale: 17 januari, 14:00 uur, Theater aan het Vrijthof, Maastricht
 • In de regio Zuid 2 kunnen 10- tot 12-jarigen ook meedoen. Lees meer!

Regio Noord

 • Insturen selectievideo: 8 jan 18:00 uur – 10 jan 18:00 uur 
 • Digitaal jurygesprek: week 18 januari
 • Regiofinale: 24 januari, 14:00 uur, De Oosterpoort, Groningen

Regio West 2

 • Insturen selectievideo:  22 jan 18:00 uur – 24 jan 18:00 uur
 • Digitaal jurygesprek: week 1 februari
 • Regiofinale: 7 februari, 14:30 uur, Philharmonie, Haarlem

Regio Oost

 • Insturen selectievideo:  29 jan 18:00 uur – 31 jan 18:00 uur
 • Digitaal jurygesprek: week 8 februari
 • Regiofinale: 14 februari, 14:00 uur, Wilminktheater Muziekcentrum Enschede

Regio West 1

 • Insturen selectievideo: 19 febr 18:00 uur – 21 febr 18:00 uur
 • Digitaal jurygesprek: week 1 maart
 • Regiofinale: 7 maart, 14:00 uur, De Doelen, Rotterdam

Regio Zuid 1

 • Insturen selectievideo: 5 mrt 18:00 uur – 7 mrt 18:00 uur
 • Digitaal jurygesprek: week 15 maart
 • Regiofinale: 21 maart, 14:00 uur, CHV Noordkade, Veghel

Nationale Halve Finale

 • zaterdag 10 april, tijd en locatie worden later bekend gemaakt. Halve Finalisten worden gevraagd 10 én 11 april vrij te 
houden. Direct na de Halve Finale organiseren we het startweekend van de Prinses Christina Concours 
Academy.

Nationale Finale

 • zaterdag 24 april, 14.00 uur Zuiderstrandtheater, Den Haag

Nieuwsgierig geworden?
Op ons YouTube-kanaal vind je allerlei opnames, films en beeldfragmenten van verschillende edities van het Prinses Christina Concours. Vragen, suggesties of opmerkingen? Mail ons via info@christinaconcours.nl.

Extra info?
Weet je nog niet zeker of je mee wilt doen of wil je meer info? Check dan onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op via info@christinaconcours.nl. We helpen je graag verder!