Regionale Muziekdagen

Ben je op zoek naar contact met collega’s uit jouw vakgebied? Wissel je graag van gedachten over jouw dagelijkse lespraktijk en over de (groei)mogelijkheden voor je leerlingen? Klinkt een actief netwerk in jouw omgeving je als muziek in de oren?

In 2024 organiseert het PCC twee Regionale Muziekdagen. Op 19 januari vond de eerste RMD in Zwolle plaats. Deze boeiende dag werd georganiseerd in samenwerking met Artez, University of the Arts. Houdt voor de datum, locatie en overige informatie over de tweede Regionale Muziekdag de website in de gaten.

Terugblik RMD Zwolle
Op 19 januari vond in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle de eerste Regionale Muziekdag van het jaar plaats. Zelfstandige muziekdocenten en cultuurprofessionals gingen hier met elkaar in gesprek over de sector en hun lespraktijk. Het PCC wil docenten, de drijvende kracht achter de jonge deelnemers, op deze manier inspireren en met elkaar verbinden.

Docent-onderzoeker Imre Kruis sprak over het thema ‘motivatie’ onder leerlingen en in de lespraktijk. Ook de best practices van drie docenten uit de regio kwamen aan bod. Opvallend was dat er muziekdocenten van allerlei genres aanwezig waren. Van pop, rock, tot muziektheater en klassiek.

Over de Regionale Muziekdagen
In samenwerking met lokale partners willen we muziekdocenten uit heel Nederland bij elkaar brengen in een tijd dat die ontmoeting niet meer zo vanzelfsprekend is. Jaarlijks organiseren we daarom de Regionale Muziekdagen, waarin we ruimte bieden aan docenten om met elkaar in gesprek te gaan over de lespraktijk en om inspiratie op te doen hoe die lespraktijk te blijven ontwikkelen. We creëren een programma vol afwisseling tussen plenaire onderdelen en onderdelen waarin we in kleinere groepen gericht doorspreken over vragen die spelen. 

Terugblik 2022

In 2022 vonden semi-parallel aan het Klassiek Concours drie Regionale Muziekdagen plaats. De bijeenkomsten in de concoursregio’s Noord en Oost werden online georganiseerd. De Regionale Muziekdag Zuid I vond plaats als live-evenement, in samenwerking met onze partner CHV Academy, Circle of Talent (een initiatief van Phoenix Cultuur Meierijstad).

Waar voor de pilot in 2019 nog een brede groep professionals werd benaderd, van muziekschool en muziekvereniging tot beleidsmakers en uitvoerende musici, legden we in 2022 de focus op ‘de muziekdocent’. Hiermee bedoelen we alle muziekdocenten die als zzp’er werken, verbonden zijn aan een muziekschool of actief zijn in het verenigingsleven van de blaasmuziek (en slagwerk). In plaats van zelf al deze contacten te onderhouden, organiseerden we ons via samenwerkingen het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), Méér Muziek in de Klas én de grotere provinciale cultuurkoepels, verenigd in de Raad van 12. En vanaf 2023 ook in samenwerking met het NBE en lokale partners.