Regionale Muziekdagen

De Regionale Muziekdagen 2022 zitten er weer op. Het waren drie inspirerende en vruchtbare bijeenkomsten. Ook in 2023 maken we ons sterk voor een rijke samenwerking binnen de muziekeducatie. Zodoende organiseren we ook komend jaar weer enkele bijeenkomsten. De data maken we binnenkort via onze kanalen bekend.

Over de Regionale Muziekdagen
Samen met onze landelijke partners CultuurConnectie, Méér Muziek in De Klas en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) willen we muziekdocenten uit heel Nederland bij elkaar brengen in een tijd dat die ontmoeting niet meer zo vanzelfsprekend is. Jaarlijks organiseren we daarom de Regionale Muziekdagen, waarin we ruimte bieden aan docenten om met elkaar in gesprek te gaan over de lespraktijk en om inspiratie op te doen hoe die lespraktijk te blijven ontwikkelen. We creëren een programma vol afwisseling tussen plenaire onderdelen en onderdelen waarin we in kleinere groepen gericht doorspreken over vragen die spelen. En natuurlijk is er ruimte voor muziek! 


Het geluid van de regio
De bijeenkomsten zijn regio-gebonden om recht te kunnen doen aan regionale verschillen in het muzikale landschap. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn bij de bijeenkomst in jouw regio (of zit jouw regio er nog niet tussen) dan kun je simpelweg aansluiten bij een andere regio. 

Terugblik 2022
In 2022 vonden semi-parallel aan het Klassiek Concours drie Regionale Muziekdagen plaats. De bijeenkomsten in de concoursregio’s Noord en Oost werden online georganiseerd. De Regionale Muziekdag Zuid 1 vond plaats als live evenement en in samenwerking met onze partner CHV Academy, Circle of Talent (een initiatief van Phoenix Cultuur Meierijstad).

Waar voor de pilot in 2019 nog een brede groep professionals werd benaderd, van muziekschool en muziekvereniging tot beleidsmakers en uitvoerende musici, legden we in 2022 de focus op ‘de muziekdocent’. Hiermee bedoelen we alle muziekdocenten die als zzp’er werken, verbonden zijn aan een muziekschool of actief zijn in het verenigingsleven van de blaasmuziek (en slagwerk). In plaats van zelf al deze contacten te onderhouden, organiseren we ons via samenwerkingen met Cultuurconnectie, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), Méér Muziek in de Klas én de grotere provinciale cultuurkoepels, verenigd in de Raad van 12.

Vooruitblik 2023
We maken ons ook in 2023 sterk voor een rijke samenwerking binnen de muziekeducatie – met een focus op buitenschools – en talentontwikkeling, en zoeken proactief het gesprek op. We hebben de ambitie om de Regionale Muziekdagen de komende jaren uit te bouwen naar edities waarmee we een bredere doelgroep bereiken. De kern blijft wel het contact met de muziekdocenten. Die blijven voor het Prinses Christina Concours dé partner en waarborgen voor een groot deel de continuïteit van ons werk.