Geschiedenis

1967
Zanger en muziekdocent Ruud van der Meer zoekt naar middelen om leerlingen aan te zetten tot muziek maken. Samen met zijn collega’s Hans Smabers, Han Kuijpers en Joop van Rooijen legt hij de basis voor het eerste Edith Stein Concours.

1974
Ook leerlingen van andere scholen mogen meedoen aan het Edith Stein Concours.

1984
De Erepenning van de gemeente Den Haag wordt toegekend aan initiator en directeur Ruud van der Meer.

1991
Voor het eerst worden meerjarenafspraken gemaakt met sponsors uit het bedrijfsleven. KPMG biedt de concoursorganisatie een riante huisvesting in Den Haag.

1990
Er worden nu vier concoursen gehouden in Groningen, Enschede, Tilburg (later ‘s-Hertogenbosch) en Den Haag.

1989
H.K.H. Prinses Christina stemt erin toe dat het concours voortaan haar naam draagt. Het Prinses Christina Concours groeit uit tot een muziekwedstrijd van nationale allure. Voor het eerst treedt het bedrijfsleven op als sponsor.

1995
Twee nieuwe concourssteden: Haarlem en Rotterdam.

1996
Voor het eerst wordt het Prinses Christina Compositie Concours georganiseerd.

1999
Prijswinnaars geven steeds meer internationaal concerten in onder andere Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Azië.

2001
De gemeente Den Haag kent het Prinses Christina Concours de Promotieprijs van de Stad Den Haag toe.

2004
Het Prinses Christina Jazz Concours wordt één landelijk concours.

2005
Het Prinses Christina Concours wint de Europese Jeugd Muziekprijs. Maastricht wordt toegevoegd als extra concoursstad.

2007
De Classic Express gaat rijden. De AVRO zendt een televisieserie uit over deelnemers aan het Prinses Christina Concours.

2009
Het Prinses Christina Concours start met Kies je instrument: een jaarlijks magazine, gratis verspreid onder alle kinderen van acht jaar met de website www.kiesjeinstrument.nl voor aanvullende informatie en lesmateriaal voor de basisscholen.

2010
Op de website www.benniebriljant.nl leren jonge kinderen muziek maken op slagwerkinstrumenten.

2011
De eerste editie van het Prinses Christina Junior Concours gaat van start. Met meer dan 180 inzendingen wordt het online concours voor kinderen tot en met 11 jaar een groot succes.

2013
Het Prinses Christina Concours organiseert jaarlijks meer dan 2000 podiumbeurten voor jonge prijswinnaars, onder andere in de Classic Express.

2014
De NPO Radio 4 Prijs wordt toegekend aan het Prinses Christina Concours vanwege de open, laagdrempelige en sympathieke wijze waarop het concours kinderen en jongeren laat kennismaken met muziek.

2015
De Muziekwedstrijd wordt in het leven geroepen. Bij deze online wedstrijd worden kinderen van 4 t/m 12 jaar uitgedaagd een filmpje van hun muziekoptreden in te sturen via de site of de gratis app.

2017-2018
Het Prinses Christina Concours viert zijn 50-jarig jubileum met o.a. een concert met het Residentie Orkest en laureaat Liza Ferschtman.

2020-2021
Door de wereldwijde coronapandemie organiseert het Prinses Christina Concours volledig digitale concoursen en hybride concoursen. De opzet van de concoursen is zo dat er het best gebruikt wordt gemaakt van de online en offline wereld.

2022
Het Prinses Christina Concours viert zijn 55-jarig jubileum.