21-4-2018

Uitslag Nationale Finale 2018

Mara Mostert (viool), Mayte Levenbach (viool), Trio Diotima (piano, viool & cello) en Niels Jacobs (trombone) hebben vanmiddag een eerste prijs gewonnen tijdens de 50e Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. De finale vond plaats in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

De afgelopen maanden deden honderden jonge muzikanten (12 t/m 19 jaar*) uit het hele land mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Voor de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours 2018 werden twaalf muziektalenten geselecteerd, waaronder twee ensembles.

Bij het Prinses Christina Concours is iedere finalist prijswinnaar. Bij de verdeling van de prijzen wordt gekeken naar het niveau en de ontwikkelingsmogelijkheden van de finalist, zodat iedereen een of meerdere geschikte prijzen ontvangt. De vakjury, bestaande uit Pauline Oostenrijk (voorzitter), Ruud van der Meer, Rosanne Philippens, Quirine Viersen, Wim Vos en Jan Wijn, bepaalde per finalist welke prijs werd toegekend.

H.K.H. Prinses Christina der Nederlanden overhandigde de prijzen aan de finalisten.

*zang t/m 21 jaar

 

De complete uitslag van het Prinses Christina Concours 2018 is als volgt:

CATEGORIE 1 (12 t/m 14 jaar)

 1e prijs: Mara Mostert, viool (13 jaar, Amsterdam)

Extra prijzen:

– Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst Prijs: een aantal lessen bij een vooraanstaande musicus in Nederland naar eigen keuze, aangeboden door de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

– AVROTROS Spiegelzaal Prijs: een live-optreden in het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

– Koninklijk Concertgebouworkest Prijs: twee concertabonnementen in de serie Z2 voor het seizoen 2018-2019.

 

2e prijs: Emma van Schadewijk, cello (14 jaar, Arnhem)

Extra prijs:

– AVROTROS Spiegelzaal Prijs: een live-optreden in het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

 

CATEGORIE 2 (15 t/m 19 jaar)

1e prijs: Mayte Levenbach, viool (16 jaar, Den Haag)

Extra prijzen:

– JON Prijs: enkele solistische optredens met het JeugdOrkest Nederland.

– Publieksprijs: een financiële bijdrage ter bevordering van de muzikale ontwikkeling. Toegekend door de aanwezigen in de zaal en aangeboden door Zeeman textielSupers BV.

– AVROTROS Spiegelzaal Prijs: een live-optreden in het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

– Koninklijk Concertgebouworkest Prijs: twee concertabonnementen in de serie A voor het seizoen 2018-2019. 

 

1e prijs: Trio Diotima: Mischa van Tijn, piano (17 jaar, Amersfoort); Tim de Vries, viool (17 jaar, Zaandam); Emma van Schadewijk, cello (14 jaar, Arnhem)

Extra prijzen:

– Masterclassprijs Koninklijk Concertgebouworkest: enkele lessen bij een musicus naar keuze van het Koninklijk Concertgebouworkest.

– Pers Prijs: bezoek aan een of twee concerten van het idool van de winnaar in een Europese stad (inclusief reis en verblijf), aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours en toegekend door vertegenwoordigers van de pers.

– Koninklijk Concertgebouworkest Prijs: twee concertabonnementen in de serie A voor het seizoen 2018-2019.

 

2e prijs: Viride Kwartet: Salomé Bonnema, viool (16 jaar, Alphen a/d Rijn); Iris Kengen, viool (17 jaar, Boxmeer); Sedna Heitzman, altviool (17 jaar, Alphen a/d Rijn); Jurre Koopmans, cello (15 jaar, Den Haag)

Extra prijs:

– Rotterdams Philharmonisch Orkest Prijs : een optreden in kamermuziekverband met solisten uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

3e prijs: Welmoed Poelstra, piano (17 jaar, Hallum)

Extra prijs:

– Oranje-Nassau Groep Prijs: bezoek aan een buitenlandse zomercursus (inclusief reis en verblijf), aangeboden door de Oranje-Nassau Groep.

 

CATEGORIE 3 (15 t/m 19 jaar en student aan een vakopleiding van een conservatorium) 

1e prijs: Niels Jacobs, trombone (18 jaar, Leiden)

Extra prijzen:

– Internationale Masterclass Prijs: masterclasses bij een bekende musicus naar eigen keuze, ter beschikking gesteld door Arcadis Nederland BV.

– Koninklijk Concertgebouworkest Prijs: twee concertabonnementen in de serie A voor het seizoen 2018-2019.

 

2e prijs: Roza Herwig, zang (21 jaar, Zwolle)

Extra prijs:

– Ruud van der Meer Prijs: een studiebeurs voor de finalist die door een grote podiumprésence reeds weet te communiceren met het publiek, aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

 

Mischa van Tijn, piano (17 jaar, Amersfoort) won de Prijs voor de beste begeleider:

voor de beste begeleider van het landelijk concours, behorend tot de doelgroep van het Prinses Christina Concours: gratis toegang tot concerten van een Nederlands kamermuziekfestival. Aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

16-4-2018

De week van de Nationale Finale is begonnen!

De afgelopen maanden hebben honderden jonge muzikanten (12 t/m 19 jaar, zang t/m 21 jaar) uit het hele land meegedaan aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Uit al deze deelnemers werden 8 getalenteerde musici geselecteerd voor de Nationale Finale. Deze vindt plaats op zaterdag 21 april a.s. in het Zuiderstrandtheater te Den Haag.

Lees verder…

7-4-2018

Uitslag Nationale Halve Finale Prinses Christina Concours 2018

Vandaag vond de Nationale Halve Finale van het Prinses Christina Concours plaats in het Provinciehuis Zuid-Holland, Den Haag. De afgelopen maanden hebben honderden jonge muzikanten (12 t/m 19 jaar, zang t/m 21 jaar) uit het hele land meegedaan aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Uit alle deelnemers werden 26 getalenteerde musici geselecteerd om te spelen tijdens de Nationale Halve Finale, waar zij een plek in de Nationale Finale probeerden te veroveren. Uiteindelijk koos de jury, bestaande uit Michel Dispa (voorzitter), Feyo Sickinghe (secretaris), Mathieu van Bellen, Daria van den Bercken, Quirijn van den Bijlaard, Arno Bornkamp en Ruud van der Meer acht finalisten voor de Nationale Finale.

Lees verder…

4-4-2018

Nationale Halve Finale – Globaal programma 2018

Zaterdag 7 april – Provinciehuis Zuid-Holland, Den Haag

 

 

Lees verder…

25-3-2018

Uitslag Prinses Christina Concours Noord – 2018

Ruim 60 jonge muzikanten deden afgelopen weekend mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours Noord in Groningen. De jury koos uiteindelijk zeven finalisten. Zij mochten op zondag 25 maart optreden tijdens de finale in de Kleine Zaal van De Oosterpoort. Na afloop werden de prijzen uitgereikt door de heer H. Staghouwer, loco-commissaris van de Koning in de provincie Groningen.

De uitslag van het Prinses Christina Concours Noord 2018 in Groningen is als volgt.

Lees verder…

15-3-2018

Prinses Christina Concours Groningen – Globaal programma 2018

Op 23, 24 en 25 maart wordt het Prinses Christina Concours Noord gehouden Groningen. Ongeveer 60 jonge muziektalenten doen mee aan de selecties op 23 en 24 maart. Iedere deelnemer mag 10 minuten optreden voor jury en publiek. Daarna selecteert de jury ongeveer 7 deelnemers die doorgaan naar de finale op zondag 25 maart in De Oosterpoort.

Lees verder…

11-3-2018

Uitslag Prinses Christina Concours Zuid 1 – 2018

Meer dan 60 jonge muzikanten deden afgelopen weekend mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours Zuid 1 in ‘s-Hertogenbosch. De jury koos uiteindelijk acht finalisten. Zij mochten op zondag 11 maart optreden tijdens de finale in Avans Hogeschool. Na afloop werden de prijzen uitgereikt door de heer H.A.J.M. Swinkels, gedeputeerde in de provincie Noord-Brabant en de heer J.M.L.N Mikkers, burgemeester ’s-Hertogenbosch.

  Lees verder…

1-3-2018

Prinses Christina Concours ‘s-Hertogenbosch – Globaal programma 2018

Op 9, 10 en 11 maart wordt het Prinses Christina Concours Zuid 1 gehouden in ‘s-Hertogenbosch. Ongeveer 60 jonge muziektalenten doen mee aan de selecties op 9 en 10 maart. Iedere deelnemer mag 10 minuten optreden voor jury en publiek. Daarna selecteert de jury ongeveer 7 deelnemers die doorgaan naar de finale op zondag 11 maart in Avans Hogeschool.

Lees verder…

25-2-2018

Uitslag Prinses Christina Concours Zuid 2 – 2018

Ruim 50 jonge muzikanten deden afgelopen weekend mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours Zuid 2 in Maastricht. De jury koos uiteindelijk 8 finalisten. Zij mochten op zondag 25 februari optreden tijdens de finale in Conservatorium Maastricht. Na afloop werden de prijzen uitgereikt door de heer Th.J.F.M. Bovens, Gouverneur van Limburg.

 

De uitslag van het Prinses Christina Concours Zuid 2 2018 in Maastricht is als volgt.

 

 

CATEGORIE JONG (8 t/m 11 jaar)

 

1e prijs: Huayu Gu, piano (9 jaar, Roermond)

– Henri Hermans Prijs: Een les bij een bekende musicus naar eigen keuze.

Extra prijs: Wisseltrofee: Toegekend door de laureatenjury.

 

 

CATEGORIE 1 (12 t/m 14 jaar)

 

1e prijs: Josephine en Charlotte de Loe, pianoduo (12 jaar, Maastricht)

– Masterclassprijs: Een les bij een bekende Nederlandse musicus naar eigen keuze, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

 

 

CATEGORIE 2 (15 t/m 19 jaar)

 

1e prijs: Evelien Vaneysendeyk, harp (15 jaar, Tessenderlo)

Cultuurreis Parijs: Een cultuurweekend naar Parijs met alle eerste prijswinnaars van 2018 in de categorieën 2 en 3. Reis en verblijf worden aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

Extra prijzen:

– Concertprijs Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo: Een solistisch optreden met het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo.

– Nationale Halve Finale Prijs: Deelname aan de Nationale Halve Finale op zaterdag 7 april 2018 in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.

 

2e prijs: Camiel Lemmens, hoorn (18 jaar, Grevenbicht)

Concertprijs: Twee toegangskaarten voor twee concerten van de philharmonie zuidnederland naar keuze in het seizoen 2018-2019, aangeboden door dit orkest.

Extra prijzen:

– Concertprijs Harmonie Sint Petrus en Paulus Wolder-Maastricht: Een solistisch optreden met Harmonie Sint Petrus en Paulus Wolder-Maastricht.

– Donemus Prijs (voor een bijzondere vertolking van een Nederlandse compositie: € 150,- aan bladmuziek, uit te zoeken in de webshop van Donemus).

– Nationale Halve Finale Prijs: Deelname aan de Nationale Halve Finale op zaterdag 7 april 2018 in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.

 

3e prijs: Joshua Herwig, cello (17 jaar, Zwolle)

Muziekbonnen Prijs: Muziekbonnen ter waarde van € 75,-, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

 

 

CATEGORIE 3 (12 t/m 19 jaar en student aan een vakopleiding van een conservatorium)

 

1e prijs: Romano Diederen, trompet (17 jaar, Puth)

Cultuurreis Parijs: Een cultuurweekend naar Parijs met alle eerste prijswinnaars van 2018 in de categorieën 2 en 3. Reis en verblijf worden aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

Extra prijzen:

– Publieksprijs: Een les bij een bekende Nederlandse musicus naar eigen keuze. Toegekend door de aanwezigen in de zaal en aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

– Nationale Halve Finale Prijs: Deelname aan de Nationale Halve Finale op zaterdag 7 april 2018 in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.

 

2e prijs: Anna Michels, piano (19 jaar, Maastricht)

Concertprijs: Twee toegangskaarten voor twee concerten van de philharmonie zuidnederland naar keuze in het seizoen 2018-2019, aangeboden door dit orkest.

Extra prijs:

– Nationale Halve Finale Prijs: Deelname aan de Nationale Halve Finale op zaterdag 7 april 2018 in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag.

 

3e prijs: Sophie Schreurs, klarinet (19 jaar, Sevenum)

Muziekbonnen Prijs: Muziekbonnen ter waarde van € 75,-, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

Extra prijzen:

– Matty Niël Prijs: Voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie: Boek en cd met het werk van de componist Matty Niël en een masterclass bij een bekende musicus naar eigen keuze.

-Gaudeamus Muziekweek Prijs (voor een bijzondere vertolking van een hedendaagse compositie: een passe-partout voor de Gaudeamus Muziekweek 2018).

 

 

Aanmoedigingsprijzen werden toegekend aan: Dorothea Delbrueck, hobo (17 jaar, Kelmis) en het Duo: Puck van der Hoeven, saxofoon (19 jaar, Zwolle) en Sophie Hulshoff, piano (19 jaar, Zwolle)

 

De Ensemble Aanmoedigingsprijs (muziekbonnen voor een ensemble dat op grond van het getoonde samenspel aangemoedigd wordt om samen verder te studeren, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours) werd toegekend aan Het trio: Nadja Zhelnina, dwarsfluit (19 jaar, Den Haag), Tanja Kim, viool (18 jaar, Hilversum), Radkhadin Yarmetov, piano (21 jaar, Den Haag)

 

Eervolle vermeldingen werden toegekend aan: Wout Bastini, hoorn (15 jaar, Lommel), Flo Driesen, contrabas (17 jaar, Neerpelt), Nolle Ghoos, accordeon (17 jaar, Ham), Thibaud Maesen, cello (16 jaar, Zutendaal), Lisa Schiffler, trompet (17 jaar, Sittard) en Myriam Willems, cello (11 jaar, Zonhoven)

 

 

 

N.B ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Prinses Christina Concours ontvingen alle deelnemers concertkaartjes met korting. Deze kaarten worden aangeboden door de philharmonie zuidnederland.

 

Agenda

zaterdag 21 april 2018, Zuiderstrandtheater, Den Haag

14.00 uur

Maandag 23 april 2018, Nieuwe Kerk, Den Haag

12.30 uur

Woensdag 9 Mei 2018, Gotische Zaal, Raad van State, Den Haag

12.45 uur

Lees meer

Onze hoofdbegunstigers:

ARCADIS-logo-220ARCADIS-logo-220logo_fco
logo kpmg meijburg

Klik hier voor een overzicht van alle begunstigers.