Klassiek Concours

Prijzen

Meedoen aan het Prinses Christina Concours is een bijzondere ervaring. Dat doe je niet elke dag! Als deelnemer ontvang je altijd een certificaat van deelname. Zo kun je thuis nog eens terugdenken aan je prestaties op het concours. Ook ontvang je feedback van de juryleden om je spel te verbeteren en hiermee je speelplezier verder te vergroten. Tot slot maak je kans op mooie prijzen, die je helpen om je verder te ontwikkelen.

Prijzen
Alle deelnemers aan het Klassiek en Compositie Concours maken kans op prijzen, ook als je niet geselecteerd wordt voor de (regio)finale. Zo zijn er de Ontwikkelingsprijs, de Gaudeamus Prijs en speciale Aanmoedigingsprijzen voor zowel ensembles als individuele deelnemers. Deelnemers die anderszins positief opvielen bij de jury maken kans op een Eervolle Vermelding.

Regiofinalisten maken kans op een 1e, 2e of 3e prijs en een diploma. Bij de toekenning van de inhoudelijke prijzen wordt door de jury zorgvuldig afgewogen welke prijzen passend zijn bij de ontwikkelingsfase van de jonge musicus. Bovendien maken regiofinalisten kans op een plek in de Nationale Halve Finale of deNationale Finale.

Naast de professionele jury heeft ook het publiek een stem. De bezoekers van de (regio)finales bepalen namelijk wie de Publieksprijs in ontvangst mag nemen. 

Bekijk hier het complete prijzenoverzicht voor het Klassiek Concours 2024:

Prijzenoverzicht Klassiek Concours 2024 .xlsx

Optimale ontwikkeling
De prijzen die worden toegekend hebben altijd iets met muziek te maken en stimuleren je om nog beter te worden. De jury stemt de prijs altijd op de deelnemer af, zodat je je optimaal verder kunt ontwikkelen. Om samenspel te stimuleren maak je tevens kans om deel te nemen aan zomercursussen. Deelname aan deze cursussen resulteert regelmatig in het ontstaan van kamermuziekensembles. Onder deelnemers aan de PCC Academy ontstaan daarnaast vaak nieuwe vriendschappen en samenwerkingen.

Het prijzenpakket varieert – vanwege regionale prijsgevers, orkesten en festivals – per regio, maar bevat altijd de volgende onderdelen: 

  • Een solistisch optreden met een (jeugd-)orkest of ensemble 
  • Een optreden op een aansprekend podium, zoals festivalpodia of concertpodia in de regio 
  • Masterclasses bij een musicus naar keuze 
  • Toegangskaarten voor festivals, concerten of concertseries 
  • Een vrij te besteden geldbedrag t.b.v. de muzikale/creatieve/artistieke ontwikkeling 
  • Donemus Prijs: Een Donemus muziekbon t.w.v. € 150,- voor de deelnemer met een bijzondere vertolking van een Nederlandse compositie, aangeboden door Donemus. 
  • Gaudeamus Prijs: Toegangskaarten voor het Gaudeamus Festival, voor de deelnemer met een bijzondere vertolking van een hedendaagse compositie. Aangeboden door Gaudeamus. 
  • Ontwikkelingsprijs: Een geldbedrag in te zetten voor verdere muzikale ontwikkeling voor de deelnemer die de meest opvallende groei laat zien tussen het insturen van de (optionele) studievideo en het live-optreden tijdens de regioselecties.* 
  • Maarten Oomes Prijs: Voor de beste gitarist van het concoursseizoen. Deze prijs wordt slechts éénmaal per concoursseizoen vergeven.   
  • De Hoornprijs: Ter beschikking gesteld aan een hoornist die reeds op jonge leeftijd een gedegen beheersing van het instrument laat zien. Deze prijs wordt dit concoursseizoen slechts éénmalig vergeven.   

Alle finalisten van de regionale concoursen winnen de PCC Academy Prijs: een ontwikkelingstraject met workshops in combinatie met podiumervaring op diverse podia in Nederland.