Compositie Concours

Informatie


Muziek maakt emoties los. Wanneer je dat lekkere deuntje hoort, verschijnt er direct een grote glimlach op je gezicht. Een ander nummer maakt je juist een beetje verdrietig, omdat je moet terugdenken aan een vervelend moment. Hoe dan ook: muziek raakt ons allemaal.

Muziek is een manier om verhalen te vertellen. Over jezelf, een gebeurtenis die indruk maakte of een bijzondere droom. Tijdens het schrijven van een muziekstuk kun je je fantasie de vrije loop laten. Daarom organiseren we ook in 2024 het Compositie Concours. Jonge componisten van 12 t/m 21 jaar laten dan van zich horen.

Compositietraject
Dit jaar mag je je fantasie de vrije loop laten en is de opdracht: Maak Muziek. Finalisten gaan een compositietraject in dat gezamenlijk georganiseerd wordt met het Gaudeamus Festival. In dit traject zal het thema Schilderijententoonstelling centraal staan. De finalisten werken in een drietal workshopdagen samen met ensemble But What About (accordeon, klarinet, contrabas) elk aan een eigen compositie, geïnspireerd op een schilderij of foto, en daarnaast gezamenlijk aan het muzikaal verbinden van elke compositie. Het resultaat wordt tweemaal uitgevoerd: tijdens het Gaudeamus Festival op 8 september in Utrecht en tijdens de Finale op 17 november in Podium Azijnfabriek Den Bosch tijdens November Music.  

De workshopdagen vinden plaats in Utrecht en de data van dit traject zijn als volgt:

  • Zaterdag 27 april, 10-17 uur
  • Zaterdag 25 mei, 10-17 uur
  • Zondag 23 juni, 10-17 uur

Deelnemersreglement
Het is belangrijk om het deelnemersreglement goed door te nemen voordat je je inschrijft. Heb je nog vragen? Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Kom je er niet uit? Mail ons dan via compositie@christinaconcours.nl.

Deelnemersreglement Compositie Concours 2024 .pdf

Terugblik Compositie Concours 2022
De finale van het Compositie Concours vond plaats op 13 november tijdens het eigentijdse muziekfestival November Music in ‘s-Hertogenbosch. Dit jaar was de opdracht om een compositie te schrijven van 90 seconden met als thema Vrijheid. Uit alle aanmeldingen werden 15 composities geselecteerd om live uitgevoerd te worden door Matangi Quartet of een eigen ensemble.

Het niveau was hoog en de variatie was indrukwekkend. Bekijk de finale hier terug en check de video hieronder voor een terugblik.