Compositie Concours

FAQ

Het Compositie Concours komt er weer aan! Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen én de antwoorden. Heb je een vraag of opmerking en vind je het antwoord daarop niet terug op deze pagina? Kijk dan in het deelnemersreglement hieronder of mail ons via compositie@christinaconcours.nl 

Deelnemersreglement Compositie Concours 2024 .pdf

Wat is de inschrijfperiode?
Je kunt je inschrijven van 2 oktober tot en met 12 november 2023. 

Wat zijn de data van het Compositie Concours 2024?
Alle relevante data zijn te vinden onder het kopje Programma op onze site. Selecteer hiervoor eerst rechtsboven jouw eigen regio. Ook in bijlage 1 van het deelnemersreglement vind je een overzicht van alle data. 

Wanneer kan ik de naam van mijn compositie en de bezetting doorgeven? 
B
ij de tweede stap van het inschrijvingsproces krijg je de kans om je muzikale gegevens, zoals de naam van je compositie en het aantal uitvoerenden doorgeven.  

Kan ik iets winnen?
Jazeker! Er zijn toffe prijzen te winnen die jouw muzikaliteit een boost geven en je helpen jezelf verder te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld deelname aan de PCC Academy, masterclasses, uitvoeringen en opdrachtcomposities. 

Wat is dit jaar het thema van het Compositie Concours?
Het thema van 2024 is “Maak Muziek”. 

Voor welke bezetting mag ik componeren?
Tijdens de voorrondes mag je componeren voor je eigen instrument of een ensemble van maximaal 5 personen dat je zelf meebrengt. Voor de ensembleleden geldt geen leeftijdsgrens.  

Hoe lang mag mijn compositie duren?
Je totale compositie mag max. 5 minuten duren. Korter mag, langer niet. De vijf minuten zijn inclusief stemmen, opkomen en applaus. 

Op welke manier krijgt de jury mijn partituur onder ogen?
Uiterlijk twee weken voor de start van de regioselecties in jouw regio mail je de partituur naar compositie@christinaconcours.nl. De geprinte partituur lever je voorafgaand aan je regioselectie in tweevoud in bij een medewerker van het Prinses Christina Concours. Let op: zonder partituur kan de jury de compositie niet beoordelen. Je kunt je partituur daarnaast ook in de optionele studievideo tonen.

Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben tijdens de regioselecties?
Circa 10 dagen voor de regioselecties krijg je een definitief schema van optreden/uitvoering toegestuurd. Dit kan niet meer gewijzigd worden. Bij de indeling wordt door de organisatie rekening gehouden met alle bij ons bekende factoren (zoals bijzondere instrumenten, ensembles en meerdere deelnames van dezelfde persoon). 

Wat houdt de studievideo in?
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het Compositie Concours bieden we je de mogelijkheid om van tevoren een studievideo in te sturen. Een professionele jury beantwoordt je vragen en geeft handige tips en feedback op je compositie. Op deze pagina lees je er alles over. 

Wanneer vindt mijn jurygesprek plaats?
Elke deelnemer krijgt de mogelijkheid om tijdens de regioselecties feedback op zijn of haar deelname te krijgen van onze professionele vakjury. Dit gesprek vindt kort na de uitvoering plaats. 

Welk instrumentarium is er aanwezig tijdens het concours?
Op de concourslocaties is steeds één vleugel aanwezig. Overige instrumenten moet(en) de deelnemer(s) zelf meenemen. 

Wat gebeurt er als ik geselecteerd word voor de finale?
Als je geselecteerd wordt voor de finale neem je deel aan een compositietraject van Gaudeamus. Tijdens dit traject componeer je voor ensemble But What About. Je mag hiervoor je eigen compositie gebruiken en verder uitwerken, maar je mag ook een nieuw stuk schrijven. Deze compositie wordt twee keer uitgevoerd, op 8 september in Utrecht en op 17 november in Den Bosch.  

Wat kost het om mee te doen aan het Compositie Concours?
Het inschrijfgeld bedraagt € 25,-. Bij annulering door de deelnemer wordt het inschrijfgeld niet geretourneerd. Het inschrijfgeld is inclusief 2 vrijkaartjes per deelnemer voor de regiofinale van het Klassiek Concours én de finale van het Compositie Concours.

Staat je vraag er niet bij?
Mail ons via compositie@christinaconcours.nl.