Nationale Finale – kijk mee vanaf 21 april

Op 21, 22 en 23 april zonden we de Nationale Finale uit en op 24 april maakte Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden de prijswinnaars bekend. Alle uitzendingen waren te zien op onze website en via ons YouTube-kanaal. Per avond kon iedereen meestemmen op zijn of haar favoriete optreden. De optredens werden opgenomen in samenwerking met het Utrechtse ConcertLab.

 

Een blik achter de schermen bij de Nationale Finale. Alle finalisten speelden in de gloednieuwe opnamestudio van ConcertLab, waar een professioneel camerateam de optredens opnam. 

Nationale Finale Prinses Christina Klassiek Concours
Bijna 400 deelnemers uit heel Nederland (12 t/m 19 jaar en zang 12 t/m 21 jaar) deden mee aan de voorrondes van het Prinses Christina Klassiek Concours. 17 van hen werden geselecteerd voor de Nationale Finale. Het liefst hadden we onze finalisten natuurlijk een podium met veel publiek in de zaal gegeven, maar vanwege de coronamaatregelen gaat dat helaas niet en daarom organiseren we de finale online.

Op 10 april speelden de finalisten hun repertoire en een professioneel camerateam nam de optredens op. Die zijn gemonteerd in drie videoproductie, die we vanaf 21 april hebben uitgezonden. Op 24 april maakte Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, via een van te voren opgenomen videoproductie, de prijswinnaars bekend.

 • Woensdag 21 april, vanaf 20:00 uur – Nationale Finale, uitzendavond I, klik hier
 • Donderdag 22 april, vanaf 20:00 uur – Nationale Finale, uitzendavond II, klik hier
 • Vrijdag 23 april, vanaf 20:00 uur – Nationale Finale, uitzendavond III, klik hier
 • Zaterdag 24 april, vanaf 20:00 uur – Prijsbekendmaking Nationale Finale, klik hier

Tip! Houd het programmavel (met informatie over de finalisten en hun repertoire) tijdens de uitzendingen bij de hand

Nationale Finale - Programma 21 april .pdf Programma Nationale Finale - 22 April .pdf Programma Nationale Finale 23 April .pdf

Ensemble Fier tijdens de repetities voor de Nationale Finale (Foto: MajankaFotografie)

Nationale Finalisten
De finalisten zijn tussen de 12 en 19 jaar oud. Zangers mogen tot hun 21e meedoen aan het Prinses Christina Klassiek Concours. De finalisten komen overal uit Nederland én Vlaanderen: van Hendrik-Ido-Ambacht tot Apeldoorn en van Weesp tot Hamont (België). Er zijn allerlei instrumenten te horen. Zo doet Christiaan Blom mee op blokfluit, Steije Maurer speelt marimba en er is ook een fagot en een bastuba te bewonderen. En tot slot: er doet een zang-ensemble mee van vier zangers. Zij treden op onder de naam ”Ensemble Fier’.

 • Maak hier kennis met de finalisten van finale-avond I
 • Maak hier kennis met de finalisten van finale-avond II
 • Maak hier kennis met de finalisten finale-avond III

Kijk en stem mee
Vanwege corona organiseerden we de finale digitaal, net als de voorrondes. Er waren drie publieksprijzen te vergeven, voor elke avond één. De winnaar is de finalist met de meeste stemmen. De uitslag van de publieksprijs werd bekend gemaakt op zondag 25 april, via onze website en socialmediakanalen.

 • Stem mee op je favoriete optreden per avond. Per uitzendavond kon iedereen die dat wil, meestemmen op zijn of haar favoriete finalist. Wel gold: 1 stem per mailadres per avond
 • Het stemmen opende direct na elke uitzending en sloot om 14:00 uur de volgende dag
 • De winnaars van de publieksprijs werden bekend gemaakt op zondag 25 april
 • Klik hier voor meer informatie over de publieksprijs

Vakjury en prijzen
Tijdens de opnames van de Nationale Finale was een speciale, professionele vakjury aanwezig. Zij hebben de optredens van de finalisten beoordeeld. Het zijn bekende professionals die veel ervaring hebben opgedaan in binnen- en buitenland. De jury staat onder leiding van juryvoorzitter Francis van Broekhuizen en met elkaar hebben ze in het juryberaad bepaald wie in de prijzen valt.

Iedere deelnemer maakt kans op mooie prijzen. We reiken eerste, tweede en derde prijzen uit en eervolle vermeldingen. De prijzen die we toekennen hebben altijd iets met muziek te maken en stimuleren deelnemers om nog meer en beter te worden. Onze jury stemt de prijs altijd op het ontwikkelingsniveau van elke deelnemer af, zodat onze prijswinnaars zich maximaal muzikaal kunnen ontwikkelen.

Steun ons. Juist nu!
Alle optredens en uitzendingen zijn gratis via onze website en via ons YouTube-kanaal te bekijken. Er is geen entreeticket voor nodig. Iedereen die dat wil, kan zijn waardering uitspreken voor de online Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours door bedrag naar keuze te doneren, bij wijze van virtueel ticket.

Met deze bijdrage kunnen we investeren in de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dankzij de steun van donateurs, de Vrienden van het Prinses Christina Concours, bedrijven en overheden hebben we een unieke positie opgebouwd in het enthousiasmeren, scouten en stimuleren van jong, muzikaal talent.

Donaties helpen ons om:

 • Jong muzikaal talent te coachen, te begeleiden en podiumervaring op te laten doen
 • Kinderen, ongeacht hun achtergrond, enthousiast te maken voor muziek en muziek maken
 • Te bouwen aan een toekomstig breed publiek voor (klassieke) muziek

Klik hier om een donatie te doen