Verslag ABN AMRO MeesPierson Prijs Valentijn Jeukendrup

© Schewig Fotodesign

Valentijn Jeukendrup (13 jaar, cello) won tijdens de regiofinale Oost van het Klassiek Concours 2022 de ABN AMRO MeesPierson Prijs; een prijs voor het volgen van een masterclass bij een docent naar keuze. Hij schreef zich in voor de Allegro Vivo Meisterkurse in Oostenrijk om daar lessen te volgen bij topcellist Gregor Horsch. Een verslag door Valentijn:

De Allegro Vivo Meisterkurse zijn hoofdzakelijk bedoeld voor conservatoriumstudenten, maar Gregor Horsch had mij persoonlijk uitgenodigd om te komen. In totaal volgden 70 studenten tijdens deze cursus lessen in viool, altviool, zang, piano en fluit. Het was ook mogelijk om je in te schrijven voor kamermuzieklessen; ik speelde een Mozart kwintet en mocht dit uitvoeren in Wasserschloss Brunn am Wald.

De celloklas bestond uit 10 internationale studenten, onder andere afkomstig van het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (CNSMDP) en uit Wenen. Gregor begon elke dag met gezamenlijke “cello basics”. Dit waren fantastische lessen waarin steeds een bepaald technisch onderwerp onder de loep werd genomen en er goede oefeningen voor werden gegeven. Heel erg leerzaam, en ook leuk om de andere studenten beter te leren kennen.

De rest van de dag vonden er individuele lessen plaats waarin aan repertoire gewerkt werd. Ik had een uitgebreid programma voorbereid i.v.m. een concert dat inmiddels heeft plaatsgevonden en we zijn aan alle stukken toegekomen. Ik ontving deze week in totaal 4 individuele lessen en verder heb ik af en toe geluisterd bij de lessen van anderen. Daarnaast was er veel gelegenheid om te studeren. ’s Avonds waren er concerten op prachtige locaties in de omgeving, zowel van de studenten als van de docenten. Op een van de concerten heb ik een Bach Suite gespeeld.

Het was een intensieve week, waarin ik veel heb geleerd!

Doe mee aan het Klassiek Concours 2023 en maak ook kans op mooie prijzen! Inschrijven kan van 3 oktober tot en met 13 november.