Veelgestelde vragen Prinses Christina Jazz Concours

Nieuwsgierig geworden naar het Prinses Christina Jazz Concours? Twijfel je nog of je mee wilt doen? Wil je meer weten over de inschrijving of op welke data ons jazzconcours plaatvindt? We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. 

Wie kan er allemaal meedoen aan het concours? 

Alle jonge musici tussen de 12 en 22 jaar kunnen meedoen aan het jazzconcours, ongeacht niveau. Je kunt optreden als solist, als duo, met je band of je neemt gewoon je hele bigband mee. In het programma dat je tijdens de selecties speelt moet een element van improvisatie zitten.

Ik ben nieuwsgierig. Hoe ziet het jazzconcours eruit?

Het Jazzconcours is er voor alle jonge jazzmuzikanten in Nederland. Zo houden we samen de jazzmuziek levend. Twee dagen lang staat het Amsterdamse Bimhuis in het teken van jong, Nederlands jazztalent. Elke deelnemer treedt tijdens de selecties in twaalf minuten op voor jury en publiek. Na afloop krijg je persoonlijke tips en advies van onze juryleden. Met hun feedback wordt je spel nóg beter. Ook ontvangen alle deelnemers een certificaat van deelname.

Tijdens de gezellige selectiedagen en de spannende finale ontmoet je leeftijdsgenoten met dezelfde interesse voor jazzmuziek als jij. Zo ontstaan soms vriendschappen voor het leven en muzikale samenwerkingen. Bekijken onze compilatie van de vorige editie van het Jazzconcours.  We volgden vier deelnemers tijdens dat concours en maakten toen deze video.

 

Kan ik ook met een bigband meedoen?

Ja, dat kan zeker! We hebben plek voor 8 bigbands, dus weer snel bij!

Hoeveel jaar muziekles heb ik nodig om me in te schrijven voor het concours?

Ons jazzconcours is er voor iedereen: van beginner tot gevorderde. Het enige wat we vragen is dat je plezier hebt in jazz spelen.

Welke muziekstukken kan ik spelen op het concours?

Op ons jazzconcours gelden geen verplichte werken. Twee dingen zijn belangrijk om te onthouden: het stuk dat je speelt moet hoorbaar jazzy zijn en er moet een element van improvisatie in zitten. Let daarnaast op de lengte van je stukken: je totale optreden mag maximaal 12 minuten duren. Korter mag, langer niet.

Je kunt bij het inschrijven aangeven wat je gaat spelen of je geeft aan dat je pas later aan ons laat weten wat je speelt tijdens het concours. Let er wel dat we ruim voor het concours van je willen weten wat je speelt. Twijfel je over welk stuk je gaat spelen? Vraag ons gerust om tips via info@christinaconcours.nl.

Kan ik me ook samen met anderen inschrijven, bijvoorbeeld als duo of kwartet? 

Ja, dat kan! Je vindt de verschillende opties in het inschrijfformulier. Je kunt optreden als solist, als duo, met je band of je neemt gewoon je hele bigband mee.

Wanneer is het Prinses Christina Jazz Concours? 

Op zaterdag 30 november en zondag 1 december in het Bimhuis, in Amsterdam. Op zaterdag en zondagochtend vinden de selecties plaats. De finale met aansluitend de feestelijke prijsuitreiking is op zondagmiddag. Om een sluitende indeling van de selecties te kunnen maken is het belangrijk dat je tijdens de selecties op 30 november ruim beschikbaar bent en de finaledag (1 december) vrijhoudt.

Wat is er aanwezig op de concourslocatie? 

Er is een backline aanwezig in het Bimhuis, bestaande uit basversterker, gitaarversterker, jazzdrumstel (bassdruk, snare, floortom, twee toms en bekkens), zanginstallatie en een vleugel. Als je andere apparatuur of instrumenten wilt gebruiken, kun je die zelf meenemen. Het Bimhuis staat geen preparatie van de vleugel toe.

Is er beeldmateriaal van de vorige editie terug te zien?

Jazeker, check deze video met een compilatie van de optredens van een aantal finalisten, Florieke de Geus (zang), Nitin Parrée (drums), David van der Grinten (piano) en Tadjiro Velzel (saxofoon).

 

Tot wanneer kan ik me inschrijven? 

Aanmelden kan vanaf 2 september tot eind oktober via onze site. Maar let op: er is maar plek voor 30 deelnemers en 8 bigbands. Wees er dus snel bij!

Wat kost het om mee te doen aan het jazzconcours? 

Het inschrijfgeld is 20 euro voor een solist, 30 euro voor een duo, 40 euro voor een trio, 50 euro voor een kwartet, 55 euro voor kwintetten en 65 euro voor bigbands. Bij annulering van de deelnemer wordt het inschrijfgeld niet teruggestort. Het inschrijfgeld is inclusief één concertkaartje voor de finale van het jazzconcours.

Wanneer krijg ik bericht over mijn deelname? 

Als je je hebt ingeschreven, krijg je van ons uiterlijk 28 oktober 2019 bericht of je als deelnemer ingeschreven staat. Uiterlijk twee weken voor het concours krijg je van ons bericht met een schema van optreden.

Is er een deelnemersreglement?

Ja, download het reglement via de knop hieronder. Deelnemersreglement Jazz Concours 2019 .pdf

Staat je vraag er niet bij?

Mail ons via info@christinaconcours.nl.