Jazz Concours

FAQ

Jong jazztalent op het podium: inspire & be inspired! 

Op zondag 14 november 2021 stond het BIMHUIS in het teken van het Prinses Christina Jazz Concours. Een bomvolle festivaldag met een bigbandselectie, optredens en workshops en de finale. Jonge jazzmuzikanten speelden de sterren van de hemel. Ook muzikanten met voorkeur voor wereldmuziek, soul, funk of latin waren welkom op het concours van 2021. 

Deze editie doorliepen solisten, duo’s en bands een digitale voorronde. Na de inschrijving stuurden de deelnemers een selectievideo in met daarop hun performance. De digitale editie kwam voort uit de onzekere situatie m.b.t. live evenementen vanwege het coronavirus, maar werd ook als een voordeel gezien. Door de hybride vorm van het concours moesten deelnemers andere talenten aanspreken en leren hoe ze zichzelf opnamen en een goede take van hun stuk neerzetten. De bigbands deden wel live mee. Alle ingeschreven bigbands speelden op 14 november in de ochtend in het BIMHUIS. De winnende bigband gaf een optreden in de finale.  Deze editie was de Jaz Focus bigband de winnaar. Ze wonnen een optreden in het voorprogramma van het Nederlands Studenten Jazz Orkest. Het Jazz Concours kon ondanks het coronavirus doorgaan en werd een Testen voor toegang evenement.

Op deze pagina vind je een overzicht van de veelgestelde vragen rondom het concours. Heb je een vraag of opmerking en vind je het antwoord daarop niet op deze pagina? Mail ons via info@christinaconcours.nl.

Wanneer kan ik me inschrijven?
De inschrijving is inmiddels gesloten.

Kan ik het Jazz Concours live meemaken?
Natuurlijk kan dat! De selecties zijn online: je kunt de inzendingen op onze site bekijken. Vanaf 18 oktober komen de deelnamevideo’s online te staan. Op 14 november vindt het finalefestival plaats in het BIMHUIS. Overdag is er een muzikaal programma met workshops en optredens en ‘s avonds vindt de feestelijke finale plaats.

Wil je de finale vanuit huis meebeleven? Ook dat kan: we zorgen voor een live-verbinding via YouTube. Houdt onze site in de gaten.

Kan ik iets winnen?
Jazeker! Er zijn mooie prijzen te winnen die jouw muzikaliteit een boost kunnen geven en je kunnen helpen jezelf verder te ontwikkelen op muzikaal en persoonlijk vlak. Check hier welke prijzen er te winnen zijn.

Wie kan er meedoen aan het Jazz Concours?
Alle jonge muzikanten tussen de 12 en 21 jaar kunnen meedoen aan het Jazz Concours, ongeacht niveau. Je kunt optreden als solist, als duo of met je band. In het programma dat je tijdens de selecties speelt moet een element van improvisatie zitten.

Kan ik ook met een bigband meedoen?
Ja, dat kan zeker! Geen Jazz Concours zonder bigbands. De ingeschreven bigbands doen live mee aan de selectie en de beste bigband mag spelen tijdens de finale. Bigbands schrijven zich in door middel van het sturen van een mail naar info@christinaconcours.nl. Solisten, duo’s en bands schrijven zich in en doen mee door een selectievideo in te sturen.

Hoeveel jaar muziekles heb ik nodig om me in te schrijven voor het concours?
Ons jazzconcours is er voor iedereen: van beginner tot gevorderde. Het enige dat we vragen is dat je veel plezier hebt in jazz spelen.

Ik speel geen typische jazz, kan ik dan wel meedoen?
Jazeker! Het Prinses Christina Jazz Concours staat open voor jazz en zijn aanverwante stijlen. Zoals bossa nova, samba, andere wereldmuziek, soul, funk etc. Jazz is bij ons een verzamelnaam voor verschillende stijlen. Je mag jazz dus ‘ruim’ opvatten. Helaas past een popartiest niet bij het jazzconcours en musical of kleinkunstmuziek ook niet. Heb je twijfels over jouw genre/deelname? Mail ons via info@christinaconcours.nl.

Welke muziekstukken kan ik spelen op het concours?
Op het Prinses Christina Jazz Concours gelden geen verplichte werken. Twee dingen zijn belangrijk om te onthouden: het stuk dat je speelt moet hoorbaar klinken als jazz of in de aanverwante stijl gespeeld zijn en er moet een element van improvisatie in zitten. Let daarnaast op de lengte van je stukken: je totale optreden mag maximaal tien minuten duren. De tien minuten zijn inclusief stemmen, opkomen en applaus.

Bij het insturen van je deelnamevideo geef je ook je repertoire aan. Bigbands sturen hun repertoire apart per mail op. Twijfel je over welk stuk je gaat spelen? Vraag ons gerust om tips via info@christinaconcours.nl.

Wat kan ik van de dag verwachten, hebben jullie misschien een filmpje?
Natuurlijk! Hieronder zie je een compilatie van afgelopen editie van het Jazz Concours in 2021

Wat is er aanwezig op de concourslocatie?
Er is een backline aanwezig in het BIMHUIS, bestaande uit basversterker, gitaarversterker, jazzdrumstel (bassdruk, snare, floortom, twee toms en bekkens), zanginstallatie en een vleugel. Als je andere apparatuur of instrumenten wilt gebruiken, kun je die zelf meenemen. Het BIMHUIS staat geen preparatie van de vleugel toe.

Is er een deelnemersregelement?
Ja, download het reglement via de knop hieronder.

Deelnemersreglement Jazz Concours .pdf

Wat gebeurt er als de coronamaatregelen veranderen?
Wanneer de coronamaatregelen verscherpt worden, zullen we daarop moeten reageren. Het liveprogramma op zondag 14 november met de workshops, optredens en liveselectie van de Bigbands en de live finale zijn daarom onder voorbehoud van beperkingen die grote maatschappelijke invloed hebben.

Staat je vraag er niet bij?
Mail ons via info@christinaconcours.nl.