Jazz Concours

FAQ

Jazz Concours 2021: hybride georganiseerd

Het Jazz Concours is dit jaar hybride. Dat betekent dat de voorrondes voor solo’s, duo’s en bandjes vinden digitaal zijn, van 18 tot en met 21 oktober. Hierdoor hebben zoveel mogelijk deelnemers de kans om veilig mee te doen via een video-deelname. Iedere deelnemer krijgt persoonlijke feedback van de jury en een aantal acts wordt door de jury geselecteerd om te spelen tijdens de finale.

Het finalefestival (er is een dagprogramma en ‘s avonds organiseren we de finale) op 14 november vindt, voor zover we nu kunnen overzien, wél live plaats. We zorgen er ook voor dat de finale met een livestream te volgen is.

Bigbands doen live mee. Maximaal zeven bigbands kunnen zich inschrijven voor de bigbandselectie die we op 14 november ‘s ochtends organiseren. De winnende bigband speelt ‘s avonds tijdens de finale.

  • Inschrijven om mee te doen aan het Jazz Concours kan van 1 september tot en met 1 oktober 2021
  • Solo’s, duo’s en band sturen hun deelname-video in tussen 18 en 21 oktober via onze website
  • Op 14 november vindt het finalefestival plaats: overdag is er een dagprogramma en ‘s avonds volgt de finale
  • Bigbands doen live mee aan de bigbandselectie op 14 november. Er geldt een maximum van zeven bigbands

Door het Jazz Concours 2021 op deze manier te organiseren combineren we het beste van de off- en online wereld. Tegelijkertijd zorgen we zo voor een coronaproof verloop van het Jazz Concours. We hopen dat al onze fans het Jazz Concours met veel enthousiasme zullen volgen. Op deze pagina vind je een overzicht van de veelgestelde vragen. Heb je een vraag of opmerking en vind je het antwoord daarop niet op deze pagina? Mail ons via info@christinaconcours.nl.

Wanneer kan ik me inschrijven?
De inschrijving van het Prinses Christina Jazz Concours loopt dit jaar van 1 september tot en met 1 oktober 2021. Inschrijven kan via onze website (klik op de link). Vanaf 1 september vind je op de website ook een inschrijfknop die je naar het inschrijfformulier toebrengt.

Wanneer is het Prinses Christina Jazz Concours?
We organiseren het Jazz Concours hybride. Dit zijn de data:

  • Inschrijven om mee te doen aan het Jazz Concours kan van 1 september tot en met 1 oktober 2021
  • Solo’s, duo’s en band sturen hun deelname-video in tussen 18 en 21 oktober via onze website
  • Op 14 november vindt het finalefestival plaats: overdag is er een dagprogramma met workshops en optredens en ‘s avonds volgt de finale.
  • Bigbands doen live mee aan de bigbandselectie op 14 november. Er geldt een maximum van maximaal zeven bigbands.

Kan ik het Jazz Concours live meemaken?
Natuurlijk kan dat! De selecties zijn online: je kunt de inzendingen op onze site bekijken. Vanaf 23 oktober staan alle video’s er zeker op en de dagen ervoor worden ze ingestuurd door de deelnemers. Op 14 november vindt het finalefestival plaats in het BIMHUIS. Overdag is er een muzikaal programma met workshops en optredens en ‘s avonds vindt de feestelijke finale plaats. Meer informatie over de kaartverkoop volgt snel via onze site. Heb je er vragen over? Mail ons via info@christinaconcours.nl

Wil je de finale vanuit huis meebeleven? Ook dat kan: we zorgen voor een live-verbinding via YouTube. Houdt onze site in de gaten.

Kan ik iets winnen?
Jazeker! Er zijn mooie prijzen te winnen die jouw muzikaliteit een boost kunnen geven en je kunnen helpen jezelf verder te ontwikkelen op muzikaal en persoonlijk vlak. Houd onze website de komende tijd in de gaten voor updates. Tijdens eerdere edities van het Jazz Concours maakten deelnemers bijvoorbeeld kans op masterclasses, studiereizen en workshops als prijs.

Wie kan er meedoen aan het Jazz Concours?
Alle jonge muzikanten tussen de 12 en 21 jaar kunnen meedoen aan het Jazz Concours, ongeacht niveau. Je kunt optreden als solist, als duo of met je band. In het programma dat je tijdens de selecties speelt moet een element van improvisatie zitten.

Kan ik ook met een bigband meedoen?
Ja, dat kan zeker! We hebben plek voor 7 bigbands, dus wees er snel bij! De bigbands doen live mee aan de selectie en de beste bigband mag spelen tijdens de finale. Bigbands schrijven zich in door middel van het sturen van een mail naar info@christinaconcours.nl. Solisten, duo’s en bands schrijven zich in en doen mee door een selectievideo in te sturen.

Hoeveel jaar muziekles heb ik nodig om me in te schrijven voor het concours?
Ons jazzconcours is er voor iedereen: van beginner tot gevorderde. Het enige dat we vragen is dat je veel plezier hebt in jazz spelen.

Ik speel geen typische jazz, kan ik dan wel meedoen?
Jazeker! Het Prinses Christina Jazz Concours staat open voor jazz en zijn aanverwante stijlen. Zoals bossa nova, samba, andere wereldmuziek, soul, funk etc. Jazz is bij ons een verzamelnaam voor verschillende stijlen. Je mag jazz dus ‘ruim’ opvatten. Helaas past een popartiest niet bij het jazzconcours en musical of kleinkunstmuziek ook niet. Heb je twijfels over jouw genre/deelname? Mail ons via info@christinaconcours.nl.

Welke muziekstukken kan ik spelen op het concours?
Op het Prinses Christina Jazz Concours gelden geen verplichte werken. Twee dingen zijn belangrijk om te onthouden: het stuk dat je speelt moet hoorbaar klinken als jazz of in de aanverwante stijl gespeeld zijn en er moet een element van improvisatie in zitten. Let daarnaast op de lengte van je stukken: je totale optreden mag maximaal tien minuten duren. De tien minuten zijn inclusief stemmen, opkomen en applaus.

Bij het insturen van je deelnamevideo geef je ook je repertoire aan. Bigbands sturen hun repertoire apart per mail op. Twijfel je over welk stuk je gaat spelen? Vraag ons gerust om tips via info@christinaconcours.nl.

Wat zijn de technische vereisten van mijn deelnamevideo?
Iedere deelnemer stuurt één video in (met bij voorkeur de extensie .mp4 of .mov) met een maximale bestandsgrootte van 1GB. Bij het bekijken van de video’s let de jury op de muzikale zeggingskracht en technische vaardigheden van de deelnemer. De jury let niet op de technische kwaliteit van de video.

Zorg er als deelnemer voor dat in elk geval de audio en video hoorbaar en zichtbaar zijn en dat de audio in 1 take (per muziekstuk) opgenomen is. Een video insturen met meerdere camerastandpunten mag. Een inzending insturen die bestaat uit de beste of mooiste stukken van verschillende repetities mag niet. Als je twijfelt kun je contact met ons opnemen via info@christinaconcours.nl.

Wat kan ik van de dag verwachten, hebben jullie misschien een filmpje?
Natuurlijk! Hieronder zie je een compilatie van de vorige editie van het Jazz Concours in 2019.

 

 

Wat is er aanwezig op de concourslocatie?
Er is een backline aanwezig in het BIMHUIS, bestaande uit basversterker, gitaarversterker, jazzdrumstel (bassdruk, snare, floortom, twee toms en bekkens), zanginstallatie en een vleugel. Als je andere apparatuur of instrumenten wilt gebruiken, kun je die zelf meenemen. Het BIMHUIS staat geen preparatie van de vleugel toe.

Wat kost het om mee te doen aan het Jazz Concours?
Het inschrijfgeld is 20 euro voor een solist, 30 euro voor een duo, 45 euro voor een trio, 55 euro voor een kwartet, 65 euro voor kwintetten en grotere bands en 65 euro voor bigbands. Bij annulering van de deelnemer wordt het inschrijfgeld niet teruggestort. Het inschrijfgeld is inclusief één concertkaartje voor de finale van het Jazz Concours (onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen)

Wanneer krijg ik bericht over mijn deelname?
Als je je hebt ingeschreven, krijg je uiterlijk 4 oktober 2021 bericht of je als deelnemer ingeschreven staat. Iedereen die ingeschreven staat, krijgt van ons tijdig bericht over de manier waarop je je deelnamevideo via onze site kunt insturen. Op 3 november worden de geselecteerde finalisten bekend. Uiterlijk een week voor het concours krijg je van ons bericht met een schema van optreden.

Kan ik stemmen op de ingezonden video’s?
Ja, tussen 23 en 30 oktober is het mogelijk om op je favoriete act te stemmen. Laat ons weten wat jij de beste, mooiste of meest muzikale act vindt door te stemmen voor de publieksprijs. Voor deelnemers is dit een mooie mogelijkheid om zoveel mogelijk views te verzamelen voor hun deelnamevideo.

Hoe werkt het stemmen
Tussen 23 en 30 oktober vind je op onze site een stem-knop bij elke video. Met die knop kun je stemmen op de mooiste, meest verrassende of muzikaalste video. Dat werkt als volgt:

1. Ga naar de pagina met de video-inzendingen voor het Jazz Concours
2. Klik op je favoriete inzending (‘bekijk video’) en scroll naar beneden
3. Vul je mailadres in
4. Bevestig je stem door op de link te klikken die we je sturen in de bevestigingsmail (Tip: soms komt de bevestigingsmail helaas in de map ‘ongewenste mail/spam’ terecht)

Is er een deelnemersregelement?
Ja, download het reglement via de knop hieronder.

Deelnemersreglement Jazz Concours .pdf

Wat gebeurt er als de coronamaatregelen veranderen?
Wanneer de coronamaatregelen verscherpt worden, zullen we daarop moeten reageren. Het liveprogramma op zondag 14 november met de workshops, optredens en liveselectie van de Bigbands en de live finale zijn daarom onder voorbehoud van beperkingen die grote maatschappelijke invloed hebben.

Staat je vraag er niet bij?
Mail ons via info@christinaconcours.nl.

Ik wil me inschrijven!