Jazz Concours

FAQ

Jazztalent op Nederlandse podia

Op deze pagina vind je een overzicht van de veelgestelde vragen over het Jazz Concours in 2023. De volgende editie van het Jazz Concours vindt plaats in 2025. Heb je een vraag of opmerking en vind je het antwoord daarop niet op deze pagina? Mail ons via jazz@christinaconcours.nl.

Zijn er regels die ik moet weten?
Ja, elke editie is er een deelnemersreglement opgesteld met daarin alle regels en informatie over het Jazz Concours. Download het reglement van 2023 via de knop hieronder.

Deelnemersreglement Jazz Concours 2023 .pdf

Wanneer vindt het Jazz Concours plaats?
De Halve Finales van het Jazz Concours vonden plaats op woensdagavond 1 november op het podium van Brebl in Nijmegen en op vrijdagavond 3 november op het podium van New Grounds in Rotterdam. De Finale vond plaats in het BIMHUIS in Amsterdam op zaterdag 18 november. Alle andere belangrijke data vind je in het deelnemersreglement. Wil je op de hoogte zijn van alle evenementen van het Prinses Christina Concours en/of meer informatie daarover? Kijk dan in onze agenda.

Wanneer kan ik me inschrijven?
Let op: op dit moment kun je je niet inschrijven.

Kan ik het Jazz Concours live meemaken?
In 2024 is er geen Jazz Concours gepland. Het Jazz Concours 2023 heeft al plaatsgevonden. Het concours begon met een digitale selectie en twee Halve Finales. De eerste Halve Finale vond plaats op het podium van Brebl | Cultuurcoöperatie op woensdagavond 1 november. De tweede Halve Finale in Rotterdam, op Podium New Grounds op vrijdagavond 3 november. Het Bigbandconcours vond plaats op de dag van de Finale in het BIMHUIS op zaterdag 18 november in de ochtend. Het festivalprogramma met workshops en optredens werd in de middag georganiseerd en de Finale met solisten, duo’s, trio’s, bandjes en de twee overgebleven bigbands vond plaats in de avond. De hele dag was gratis te bezoeken.

Kan ik iets winnen?
Elk Jazz Concours zijn er mooie prijzen te winnen die jouw muzikaliteit een boost kunnen geven en je kunnen helpen jezelf verder te ontwikkelen op muzikaal en persoonlijk vlak. Check hier welke prijzen er te winnen zijn.

Wie kan er meedoen aan het Jazz Concours?
Alle jonge muzikanten van 12 t/m 21 jaar kunnen meedoen aan het Jazz Concours, ongeacht niveau. Je kunt optreden als solist, als duo, trio of met je band. In het programma dat je tijdens de selecties speelt moet een element van improvisatie zitten. Dit jaar stellen we het Jazz Concours nadrukkelijk open voor creatieve jongeren, makers van wereldmuziek en de aan jazz verwante stijlen zoals bossa nova, latin, soul, funk, hiphop, r&b etc. Herken jezelf hierin? Schrijf je dan in. Het is wel aan de jury en het PCC voorbehouden om te bepalen wat nog wel binnen de stijlen van het Jazz Concours valt en wat niet.

Kan ik ook met een bigband meedoen?
Ja, dat kan. De ingeschreven bigbands doen live mee aan de selectie in de ochtend van de Finale. Nadat alle bands gespeeld hebben volgt er een juryberaad in de middag, waarna de twee beste bigbands zullen optreden tijdens de finale in de avond. De jury kiest uiteindelijk 1 winnaar uit. Het aanmelden van de bigbands gaat net even anders dan voor de andere inschrijvers. Bigbands schrijven zich in door middel van het sturen van een mail naar inschrijving@christinaconcours.nl. Er is ruimte voor maximaal 8 bigbands. Solisten, duo’s en bands schrijven zich in via het inschrijfformulier op de website en doen mee door een selectievideo in te sturen.

Hoeveel jaar muziekles heb ik nodig om me in te schrijven voor het concours?
Ons jazzconcours is er voor iedereen: van beginner tot gevorderde. Het enige dat we vragen is dat je veel plezier hebt in jazz spelen.

Ik speel geen typische jazz, kan ik dan wel meedoen?
Jazeker! Het Jazz Concours staat open voor jazz en zijn aanverwante stijlen. Zoals bossa nova, samba, andere wereldmuziek, soul, funk etc. Jazz is bij ons een verzamelnaam voor verschillende stijlen. Je mag jazz dus ‘ruim’ opvatten. In 2023 stond het concours  in het teken van het vervagen van hokjes en genres en het stimuleren van creativiteit. Ook creatieve makers worden van harte opgeroepen om mee te doen. Helaas past een popartiest niet bij het jazzconcours en musical of kleinkunstmuziek ook niet. Heb je twijfels over jouw genre/deelname? Mail ons via jazz@christinaconcours.nl.

Welke muziekstukken kan ik spelen op het concours?
Op het Prinses Christina Jazz Concours gelden geen verplichte werken. Twee dingen zijn belangrijk om te onthouden: het stuk dat je speelt moet hoorbaar klinken als jazz of in de aanverwante stijl gespeeld zijn en er moet een element van improvisatie in zitten. Let daarnaast op de lengte van je stukken: je totale optreden mag maximaal tien minuten duren. De tien minuten zijn inclusief stemmen, opkomen en applaus.

Bij het insturen van je deelnamevideo geef je ook altijd je repertoire aan. Bigbands sturen hun repertoire apart per mail op. Twijfel je over welk stuk je gaat spelen? Vraag ons gerust om tips via info@christinaconcours.nl.

Wat kan ik van de dag verwachten, hebben jullie misschien een filmpje?
Natuurlijk! Hieronder zie je een compilatie van afgelopen editie van het Jazz Concours in 2021.

Wat is er aanwezig op de concourslocatie?
Informatie in 2025 weer beschikbaar.

Ik wil materiaal over het concours delen…
Informatie in 2025 weer beschikbaar.

Wat gebeurt er als er plotseling coronamaatregelen van kracht zijn?
Wanneer er coronamaatregelen ingevoerd worden, zullen we daarop moeten reageren. Wat dit inhoudelijk betekent wordt duidelijk wanneer deze maatregelen van toepassing zijn.

Staat je vraag er niet bij?
Mail ons via jazz@christinaconcours.nl.