Jazz Concours

FAQ

Jazztalent op Nederlandse podia

Op deze pagina vind je een overzicht van de veelgestelde vragen rondom het concours. Heb je een vraag of opmerking en vind je het antwoord daarop niet op deze pagina? Mail ons via jazz@christinaconcours.nl.

Wanneer kan ik me inschrijven?
De voorselectie is net als in 2021 digitaal. De inschrijving loopt van 1 september t/m 6 oktober 2023. Na betaling van het inschrijfgeld krijg je een bevestiging van je inschrijving. Daarna kun je tussen 9 en 11 oktober via onze website een video met daarop je performance insturen. Gefeliciteerd; daarna ben je deelnemer van het Jazz Concours 2023.

Kan ik het Jazz Concours live meemaken?
Natuurlijk kan dat! Eerst kun je online naar alle inzendingen kijken via onze website. Vanaf 12 oktober staan alle video’s online. Dit jaar worden voor het eerst twee halve finales georganiseerd. Je kunt live op locatie komen luisteren naar de halve finalisten en later de finalisten. De eerste Halve Finale vindt plaats op het podium van Brebl | Cultuurcoöperatie op woensdagavond 1 november. De tweede Halve Finale is in Rotterdam, op Podium New Grounds op vrijdagavond 3 november. Het Bigbandconcours vindt plaats op de dag van de Finale in het BIMHUIS op zaterdag 18 november in de ochtend. Het festivalprogramma met workshops en optredens wordt in de middag georganiseerd en de Finale met solisten, duo’s, trio’s, bandjes en de twee overgebleven bigbands vindt plaats in de avond. De hele dag is gratis te bezoeken. Meer informatie over hoe je aan te melden wordt t.z.t. op de website beken gemaakt.

Wil je de Finale vanuit huis meebeleven? Ook dat kan: we zorgen voor een live-verbinding via YouTube. Houdt onze site in de gaten.

Kan ik iets winnen?
Jazeker! Er zijn mooie prijzen te winnen die jouw muzikaliteit een boost kunnen geven en je kunnen helpen jezelf verder te ontwikkelen op muzikaal en persoonlijk vlak. Check hier welke prijzen er te winnen zijn.

Wie kan er meedoen aan het Jazz Concours?
Alle jonge muzikanten tussen de 12 en 21 jaar kunnen meedoen aan het Jazz Concours, ongeacht niveau. Je kunt optreden als solist, als duo, trio of met je band. In het programma dat je tijdens de selecties speelt moet een element van improvisatie zitten. Dit jaar stellen we het Jazz Concours nadrukkelijk open voor creatieve jongeren, makers van wereldmuziek en de aan jazz verwante stijlen zoals bossa nova, latin, soul, funk, hiphop, r&b etc. Herken jezelf hierin? Schrijf je dan in. Het is wel aan de jury en het PCC voorbehouden om te bepalen wat nog wel binnen de stijlen van het Jazz Concours valt en wat niet.

Kan ik ook met een bigband meedoen?
Ja, dat kan zeker! Geen Jazz Concours zonder bigbands. De ingeschreven bigbands doen live mee aan de selectie in de ochtend van de Finale. Nadat alle bands gespeeld hebben volgt er een juryberaad in de middag, waarna de twee beste bigbands zullen optreden tijdens de finale in de avond. De jury kiest uiteindelijk 1 winnaar uit. Het aanmelden van de bigbands gaat net even anders dan voor de andere inschrijvers. Bigbands schrijven zich in door middel van het sturen van een mail naar inschrijving@christinaconcours.nl. Er is ruimte voor maximaal 8 bigbands. Solisten, duo’s en bands schrijven zich in via het inschrijfformulier op de website en doen mee door een selectievideo in te sturen.

Hoeveel jaar muziekles heb ik nodig om me in te schrijven voor het concours?
Ons jazzconcours is er voor iedereen: van beginner tot gevorderde. Het enige dat we vragen is dat je veel plezier hebt in jazz spelen.

Ik speel geen typische jazz, kan ik dan wel meedoen?
Jazeker! Het Jazz Concours staat open voor jazz en zijn aanverwante stijlen. Zoals bossa nova, samba, andere wereldmuziek, soul, funk etc. Jazz is bij ons een verzamelnaam voor verschillende stijlen. Je mag jazz dus ‘ruim’ opvatten. Dit jaar staat het concours  in het teken van het vervagen van hokjes en genres en het stimuleren van creativiteit. Ook creatieve makers worden van harte opgeroepen om mee te doen. Helaas past een popartiest niet bij het jazzconcours en musical of kleinkunstmuziek ook niet. Heb je twijfels over jouw genre/deelname? Mail ons via jazz@christinaconcours.nl.

Welke muziekstukken kan ik spelen op het concours?
Op het Prinses Christina Jazz Concours gelden geen verplichte werken. Twee dingen zijn belangrijk om te onthouden: het stuk dat je speelt moet hoorbaar klinken als jazz of in de aanverwante stijl gespeeld zijn en er moet een element van improvisatie in zitten. Let daarnaast op de lengte van je stukken: je totale optreden mag maximaal tien minuten duren. De tien minuten zijn inclusief stemmen, opkomen en applaus.

Bij het insturen van je deelnamevideo geef je ook je repertoire aan. Bigbands sturen hun repertoire apart per mail op. Twijfel je over welk stuk je gaat spelen? Vraag ons gerust om tips via info@christinaconcours.nl.

Wat kan ik van de dag verwachten, hebben jullie misschien een filmpje?
Natuurlijk! Hieronder zie je een compilatie van afgelopen editie van het Jazz Concours in 2021.

Wat is er aanwezig op de concourslocatie?
In Brebl, New Grounds en het BIMHUIS is er een backline aanwezig bestaande uit basversterker, gitaarversterker, jazzdrumstel (bassdrum, snare, floortom, twee toms en bekkens), zanginstallatie en een vleugel. Als je andere apparatuur of instrumenten wilt gebruiken, kun je die zelf meenemen. Het BIMHUIS staat geen preparatie van de vleugel toe.

Is er een deelnemersreglement?
Ja, download het reglement via de knop hieronder.

Deelnemersreglement Jazz Concours 2023 .pdf

Ik wil materiaal over het concours delen…

Dat kan natuurlijk! We hebben een perskit met informatie, een persbericht, foto- en videomateriaal om zoveel mogelijk nieuws over het concours in jullie netwerken, social media, of offline plekken te delen:

PERSKIT

Wat gebeurt er als er plotseling coronamaatregelen van kracht zijn?
Wanneer er coronamaatregelen ingevoerd worden, zullen we daarop moeten reageren. Wat dit inhoudelijk betekent wordt duidelijk wanneer deze maatregelen van toepassing zijn.

Staat je vraag er niet bij?
Mail ons via jazz@christinaconcours.nl.