Jazz Concours

Informatie

Het Jazz Concours vond plaats in het najaar van 2023. Het concours bestond deze editie uit een digitale selectie waarbij deelnemers een deelnamevideo met daarop hun optreden konden insturen. Een jury bestaande uit professionele muzikanten beoordeelde de deelnemers en selecteerde in totaal 14 halvefinalisten. Zij traden op tijdens de Halve Finales in Cultuurcentrum Brebl op 1 november in Nijmegen of op het podium van New Grounds op 3 november in Rotterdam. De Finale vond plaats in het BIMHUIS op 18 november in Amsterdam. De finale bestond uit een volle, muzikale dag met in de ochtend de bigbandselecties, in de middag een festivalprogramma en in de avond de finale. 

 

Hieronder vind je wat uitgebreider informatie over de laatste editie van het Jazz Concours in 2023. 

Hoe ziet het concours eruit?
De digitale voorselectie die tijdens de corona-editie van 2021 werd geïntroduceerd komt terug in 2023. Jonge muzikanten die mee willen doen kunnen een video met daarop hun optreden opsturen. De jury selecteert de halve finalisten die doorgaan naar een van de twee halve finales. De eerste Halve Finale vindt plaats in Brebl | de Cultuurcoöperatie in Nijmegen. De tweede Halve Finale is in Rotterdam en wordt gehouden op Podium New Grounds. De finale vindt plaats op zaterdag 18 november in het BIMHUIS en bestaat o.a. uit het bigbandconcours in de ochtend. Voor het eerst wordt de winnende bigband niet aan het einde van de ochtend bekend gemaakt, maar gaan er twee bigbands door naar de avondfinale waar ook de solisten, duo’s en (kleine) bands spelen die het tot de finale geschopt hebben. Overdag is er een festivalprogramma met workshop en optredende artiesten waarvoor alle deelnemers en publiek gratis uitgenodigd worden.

Inschrijven
Van 1 september t/m 6 oktober 2023 kun je je inschrijven voor het Jazz Concours voor de digitale voorselectie. Dit gaat gemakkelijk via de site van het Jazz Concours. Nadat je je hebt ingeschreven krijg je een bevestiging. Daarna kun je je video opnemen en insturen tussen 9 en 11 oktober 2023.

Op maandag 23 oktober maak de jury de Halve Finalisten bekend die doorgaan naar een van de twee Halve Finales in Nijmegen en Rotterdam.

Unieke ervaring
Het Jazz Concours is er voor alle jonge jazzmuzikanten (en muzikanten in de aanverwante stijlen) in Nederland en is uniek. Het is het enige jazzfestival in Nederland in zijn soort. In 2023 breken we uit onze eigen hokjes en laten we de creativiteit vloeien. Wij denken dat jazz daar de perfecte stijl voor is. Daarom roepen we spelers, makers en schrijvers van alle stijlen die zich hierin herkennen op zich in te schrijven voor het Jazz Concours 2023. De connectie met wereldmuziek en jazzverwante stijlen is belangrijk voor het concours en de deelnemers. Het concours heeft een muziekjury bestaande uit professionele muzikanten die elke deelnemer persoonlijke feedback geeft om hen te helpen in hun muzikale ontwikkeling. Ook krijgt iedere deelnemer een certificaat van deelname als aandenken. Tijdens het finalefestival in het BIMHUIS kunnen de muzikanten, de juryleden en jazzliefhebbers elkaar ontmoeten. Soms ontstaan daar vriendschappen voor het leven en bijzondere nieuwe muzikale samenwerkingen uit!

Prijzen
Iedere deelnemer maakt kans op mooie prijzen die altijd met muziek te maken hebben. Onze jury stemt de prijs altijd op de deelnemer af, zodat onze prijswinnaars zich maximaal muzikaal kunnen ontwikkelen. Finalisten maken bijvoorbeeld kans op een optreden met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw of mogen een mooie opname maken.

Publieksprijs
Ook het publiek heeft een stem. Tijdens het Jazz Concours wordt de publieksprijs toegekend aan de deelnemer die de meeste stemmen heeft gekregen. Je kunt op alle deelnemers die een video ingestuurd hebben stemmen van 24 t/m 31 oktober 2023.

Prinses Christina Concours Academy
Prijswinnaars doen automatisch mee aan de PCC Academy: een talentontwikkelingstraject waarin we jonge muzikanten de handvatten geven om zichzelf te ontwikkelen tot creatieve, ondernemende en succesvolle muzikanten. Tijdens de Academy doen prijswinnaars ook podiumervaring op door op te treden in onze rijdende concertzaal, de Classic Express, en andere podia in Nederland.

Hieronder het sfeerverslag van 2021.