Jazz Concours

Informatie

Op zondag 14 november 2021 stond het BIMHUIS in het teken van het Prinses Christina Jazz Concours. Een bomvolle festivaldag met een bigbandselectie, optredens en workshops en de finale. Jonge jazzmuzikanten speelden de sterren van de hemel. Ook muzikanten met voorkeur voor wereldmuziek, soul, funk of latin waren welkom op het concours van 2021. 

Bekijk het programmaboek van het Jazz Concours

Programmaboek Jazz Concours .pdf

Hieronder het sfeerverslag van 2021.

Inzendingen
De inzendingen van de deelnemers van 2021 vind je op deze pagina.

Op zondag 14 november vond het finalefestival plaats. De dag begon ‘s ochtends met selecties voor de bigbands. De winnende bigband speelde ‘s avonds in de livefinale waarin ook de finalisten optraden die door de jury geselecteerd werden. Overdag werd er voor deelnemers, finalisten en publiek een programma vol workshops en optredens georganiseerd.

Unieke ervaring
Het Jazz Concours is er voor alle jonge jazzmuzikanten in Nederland en is uniek. Het is het enige jazzfestival in Nederland in zijn soort. De connectie met wereldmuziek en jazzverwante stijlen is belangrijk voor het concours en de deelnemers. Vele muzikanten vinden er een podium. Het concours heeft een muziekjury bestaande uit professionele muzikanten die elke deelnemer persoonlijke feedback geeft om hen te helpen in hun muzikale ontwikkeling. Iedere deelnemer krijgt een certificaat van deelname als aandenken. Tijdens het finalefestival in het BIMHUIS kunnen de muzikanten, de juryleden en jazzliefhebbers elkaar ontmoeten. Soms ontstaan daar vriendschappen voor het leven en bijzondere nieuwe muzikale samenwerkingen uit!

Prijzen
Iedere deelnemer maakt kans op mooie prijzen die altijd met muziek te maken hebben. Onze jury stemt de prijs altijd op de deelnemer af, zodat onze prijswinnaars zich maximaal muzikaal kunnen ontwikkelen. Finalisten maken bijvoorbeeld kans op een studiereis naar New York of een optreden met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Publieksprijs
Ook het publiek heeft een stem. Tijdens het Jazz Concours wordt de publieksprijs toegekend aan de deelnemer die de meeste stemmen heeft gekregen. In 2021 kon het publiek stemmen op de digitaal ingezonden selectievideo’s. De winnaar van de publieksprijs werd violiste Eva van der Sterren.

Prinses Christina Concours Academy
Prijswinnaars doen automatisch mee aan de PCC Academy: een talentontwikkelingstraject waarin we jonge muzikanten de handvatten geven om zichzelf te ontwikkelen tot creatieve, ondernemende en succesvolle muzikanten. Tijdens de Academy doen prijswinnaars ook podiumervaring op door op te treden in onze rijdende concertzaal, de Classic Express, en andere podia in Nederland.

Corona
Het Coronavirus maakte het tot de vrijdag voor het concours (zondag) spannend of het kon doorgaan of niet. Gelukkig kon het programma doorgaan, met een kleine concessie: de horeca sloot eerder vanwege het virus.

Livefinale, toegang, kaarten en livestream
Iedereen was van harte welkom om het Jazz Concours bij te wonen. De workshops en optredens van het dagprogramma waren gratis toegankelijk. De verplichte aanmelding verliep via Eventbrite. Het Jazz Concours was namelijk een Testen voor toegang-evenement. Via onze website word je naar het programma geleid en daar staan de links naar de verplichte aanmelding.