Maaike (19 jaar, klarinet) vertelt over deelname aan digitaal concours Zuid 1

Deelnemer Zuid 1

De 19-jarige Maaike Oosterman is een van de deelnemers van ons digitaal klassiek concours Zuid 1. Ze speelt al bijna tien jaar klarinet.

Maaike: ‘De klarinet vind ik een speciaal instrument vanwege de klank. Het heeft een zachte en ronde klank, wat ik zelf erg mooi vind, die je zowel mooi zacht als mooi luid kan maken. Daarnaast kun je met de klarinet zowel laag als hoog spelen. Als je, net zoals ik, van allebei houdt, is dit perfect.

Een goede ervaring én uitdaging
‘Ik vind het meedoen aan het Prinses Christina Concours altijd een hele goede ervaring. Het stuk dat je uitvoert, leer je goed kennen en je wordt uitgedaagd om er wat moois van te maken. Ook laat het je nadenken over wat je wilt overbrengen met de muziek en vooral ook hoe. Het spelen voor de jury is altijd spannend, maar daardoor een super goede ervaring en uitdaging.’

‘Ik ga twee delen van het eerste klarinetconcert van B.H. Crusell spelen. Dit stuk heb ik al vaker gespeeld en ik vind het fijn spelen, waardoor ik me comfortabel en prettig voel om het uit te voeren. Het eerste deel is langzaam en het tweede deel is snel, waardoor ik zowel wat kan laten horen met lyrische stukjes als met snellere passages.’

Perfectioneren van muziekstuk
‘Een digitaal concours is natuurlijk niet ideaal. De vorige keren vond ik het altijd een goede ervaring om met echt publiek en een jury voor je te spelen. Dat maakt het wel extra spannend, maar die gezonde zenuwen heb je soms nodig. Aan de andere kant, het digitale concours geeft me wel de mogelijkheid om het stuk vaker op te nemen, waardoor ik heb kunnen werken aan het perfectioneren van mijn muziek.’

‘Omdat ik het stuk wat ik heb gekozen al vaker heb gespeeld, hoefde ik het niet meer echt te oefenen en heb ik het ook even laten liggen. De laatste tijd speel ik het stuk elke dag door en perfectioneer ik het totdat het klaar is om opgenomen te worden.’

Foto: Ger Wijtsma