Coronaproof editie van ons klassiek concours in 2021  

Op 12 oktober gaan de inschrijvingen voor ons klassiek concours open. Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen zal de 53e editie anders verlopen dan gewoonlijk. Wat blijft is dat de voorrondes te volgen zijn voor iedereen in Nederland (zij het digitaal) en dat onze jury’s al onze deelnemers persoonlijke feedback geven. Met hun tips kunnen de jonge muzikanten hun spel nóg beter maken.  

Selecties regionale concoursen 
De selecties in de regio’s verlopen digitaal. Deelnemers kunnen zich vanaf 12 oktober inschrijven en sturen daarna in 2021 een video in via onze website. Een professionele muziekjury bekijkt alle video’s en selecteert de finalisten. Zij treden op tijdens de regiofinale die we coronaproof live op locatie organiseren. Op alle ingestuurde selectievideo’s kan gestemd door iedereen die dat wil. De deelnemer met de meeste stemmen wint de publieksprijs.   

Regionale finales 
De regionale finales vinden live op locatie plaats. We gaan op zoek naar grote zalen in de zes concoursregio’szodat we zoveel mogelijk publiek kunnen ontvangen. De finalisten spelen daar hun repertoire en de finale wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. Mochten de maatregelen om het coronavirus in te dammen in de tussentijd strenger worden, dan vervalt het live-element van de regiofinale en zullen we onze regiofinalisten een online podium (moeten) geven.  

Halve Finale en Nationale Finale  
Per regioconcours worden finalisten geselecteerd die mogen optreden voor jury en publiek. We leggen de liveoptredens op camera vast en nodigen de halve finalisten daarna uit voor een workshopmiddag in Midden-Nederland. Hier leren de deelnemers elkaar beter kennen, volgen ze workshops en werken ze samen aan een muzikale opdracht die ze aan het einde van de dag presenteren. Aan het eind van het halve finaleweekend worden de finalisten voor de Nationale Finale bekend gemaakt.  

Nationale Finale 
De Nationale Finale is het spannende en feestelijke sluitstuk van het Prinses Christina Klassiek Concours. Wanneer de situatie het toelaat, organiseren we de finale op locatie in Den Haag. Dan laten de finalisten nog één keer horen wat ze waard zijn voor een publiek bestaande uit zoveel mogelijk van onze Vrienden, ambassadeurs, muziekliefhebbers en andere geïnteresseerden. Als de coronarestricties daar te streng voor zijn, houden we de mogelijkheid open om de Halve Finale samen te voegen met de Nationale Finale en kiezen we voor een online afsluiting, zoals we dat dit jaar ook doen.  

De coronacrisis heeft grote impact op onze organisatie. Tegelijkertijd werken we hard om ook in 2021  te zorgen dat we zoveel mogelijk kinderen en jongeren inspireren om muziek te (gaan) maken. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws en de concoursdata voor 2021.