Interview Merle van der Lijke

Merle van der Lijke (17 jaar, harp) won in 2022 de tweede prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours. Merle: “Het was fantastisch om na alle ‘coronaconcerten’ weer een ‘normaal’ concert te kunnen geven in zo’n mooie zaal.”

Waarom besloot je je in te schrijven voor het Prinses Christina Klassiek Concours?
“Ik heb al vaker aan het Prinses Christina Concours meegedaan; eerst aan De Muziekwedstrijd en later aan het Klassiek Concours. Het PCC heeft me de kans gegeven om leerzame ervaringen op te doen (door o.a. de feedback van de jury en het spelen voor camera’s), nieuwe mensen te leren kennen en ook om podiumervaring op te doen op bijzondere concertlocaties.”

Welke positieve ervaring is je het meest bijgebleven?
“Vooral de begeleiding van de medewerkers van het PCC tijdens het concours. Ze zorgen dat alles rustig en geordend verloopt en ze zijn heel behulpzaam. Dit zorgt voor een hele fijne sfeer!”

Welke stukken speelde je tijdens de finale en waarom heb je hiervoor gekozen?
“Ik speelde Chanson dans la Nuit van Carlos Salzedo en Impromptu-Caprice van Gabriel Pierné. In Chanson dans la Nuit, waarin de sfeer van de nacht als een verhaal verteld wordt, worden veel verschillende harptechnieken gebruikt die de veelzijdigheid van de harp goed laten horen. De Impromptu-Caprice is een prachtig, romantisch stuk dat een mooi contrast met het andere werk vormt.”

Hoe voelde het om op te treden voor zoveel mensen in de Concertzaal van Amare?
“Het was fantastisch om na alle ‘coronaconcerten’ weer een ‘normaal’ concert te kunnen geven in zo’n mooie zaal. De voorrondes van het PCC waren alleen voor camera’s. Zodra je dan eindelijk weer een podium mag oplopen met publiek in de zaal geeft dat een gelukkig gevoel. Ik maak muziek om met mensen te delen en voelde weer hoe bijzonder en fijn het was dat eindelijk weer volop te kunnen doen.”

Je soleert binnenkort tijdens het PCC Jubileumconcert met het Jeugdorkest Nederland. Waar kijk je het meeste naar uit?
“Naar heel veel dingen! Zo kijk ik ernaar uit om een prachtig concert te spelen, namelijk het harpconcert van Gabriel Pierné (daar is hij weer). Om deze muziek met een orkest te mogen spelen in zo’n mooie zaal mét publiek is echt geweldig. Ik kijk nu al uit naar de eerste repetitie!”


Inschrijfdata concoursen Prinses Christina Concours 2022-2023
De Muziekwedstrijd 2022 | 12 september t/m 28 oktober (4 t/m 12 jaar) | Doe mee!
Prinses Christina Klassiek Concours 2023 | 3 oktober t/m 13 november (12 t/m 19 jaar, zang t/m 21 jaar) | Inschrijven

In 2022 bestaat het Prinses Christina Concours 55 jaar. Dit wordt gevierd met een spetterend jubileumconcert op zondag 30 oktober in Amare Den Haag. Meer info & kaarten: www.amare.nl.