Inge (19 jaar, harp) doet mee aan ons digitaal klassiek concours Zuid 1

Inge van Grinsven is 19 jaar, speelt harp en doet komend weekend mee aan ons digitaal klassiek concours Zuid 1. Ze heeft er zin in: ‘Dat het klassiek concours Zuid 1 nu online georganiseerd wordt, is aan de ene kant jammer. Het liefste treed ik natuurlijk live op. Maar aan de andere kant ben ik ook blij dat het op deze manier online door kan gaan!’ 

Toen ik de harp zag, was ik verkocht
Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om een instrument te gaan spelen, maar eigenlijk trok geen enkel instrument mijn aandacht. Totdat ik achter een harp ging zitten. Ik was direct verkocht en wist dat de harp mijn instrument móest worden. Ik vind het fijne aan de harp dat je er direct geluid uit krijgt wanneer je met je vingers aan de snaren plukt en ik vind het een prachtige klank hebben. Ik speel nu bijna tien jaar harp.

Maar, oei!, aan een harp kom je niet zomaar. Mijn ouders gingen akkoord met het kopen van een harp als ik minimaal dertig minuten per dag zou studeren. Dat werden uiteindelijk uren, omdat ik het zo leuk vind om harp te spelen. Nu studeer ik harp aan het conservatorium van Amsterdam. Binnenkort begin ik aan mijn tweede jaar.

Nuttig commentaar van de jury 
Ik heb al vaker meegedaan het klassiek concours en wat ik zo leuk vind is dat je telkens weer boven jezelf uitstijgt. Je speelt op een mooi podium met publiek in de zaal (helaas nu even niet) én er is een jury die kritisch naar je kijkt en luistert. Direct na je spel krijg je nuttig commentaar van hen. En als de jury onder de indruk van je spel is, maak je ook nog kans op een mooie prijs.

Toen ik vijf jaar geleden voor het eerst meedeed, kreeg ik best kritisch commentaar van een van de juryleden. Dat zorgde ervoor dat ik enorm gemotiveerd raakte om beter te worden en dat ik me een aantal maanden later aanmeldde bij de jong talenklas van het conservatorium van Tilburg.

Digitaal concours
De coronacrisis heeft voor- en nadelen voor mij. Ik heb helaas een aantal concerten moeten afzeggen en het contact met andere muzikanten is achteruit gegaan. Aan de andere kant merk ik dat ik, door de veranderingen aflopen maanden, kritischer naar mijn eigen spel ben gaan luisteren en kijken. Mijn harplessen, voorheen live, gaan nu online verder. Vanaf maart heb ik iedere week een aantal filmpjes van mezelf opgenomen om aan mijn docenten te laten zien en daar kreeg ik dan per mail feedback op. Dat werkt heel goed!

Dat het klassiek concours Zuid 1 nu online georganiseerd word, is aan de ene kant jammer. Het liefste treed ik natuurlijk live op. Maar aan de andere kant ben ik ook blij dat het op deze manier online door kan gaan. Het leuke is dat ik nu makkelijker alle andere kandidaten kan zien en horen. En het is leuk om creatief na te denken hoe ik mijn opname er uit wil laten zien.

Ik ga de Introduction, Cadenza en Rondo spelen van Elias Parish-Alvars. Dat is geen heel bekend harpstuk, maar voor mij is het echt een knalfeest. Het stuk begint statig, maar groeit na enkele seconden uit tot een romantisch en triomfantelijk stuk muziek. Gedurende het stuk wordt dat statige en het triomfantelijke met elkaar afgewisseld, waardoor het een heel optimistisch daverend stuk voor mij is. Het blijft leuk om het te spelen!