Hoe is het nu met… Kalina Vladovska?

De Groningse Kalina Vladovska (20 jaar, slagwerk) won vorig jaar een eerste prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours. Hoe kijkt ze terug op haar deelname en de optredens die uit de winst voortvloeiden? Wij vroegen het haar.

‘Ik prijs me gelukkig’, vertelt Kalina. ‘Het Prins Claus conservatorium is zo aardig geweest om ons, percussiestudenten, thuis van instrumenten te voorzien tot het gebouw zijn deuren weer opent. Hierdoor kan ik me volledig focussen op mijn muzikale en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb genoeg te doen voor mijn bachelor en ik geniet daarnaast enorm van de vrijheid.’

Percussie: een wereld vol mogelijkheden
Kalina speelt diverse percussie-instrumenten, waaronder de marimba. Dit instrument wordt ook wel gezien als de alt- of basversie van een xylofoon, met een warme en volle klank. Wat haar zo aanspreekt aan slaginstrumenten? De wereld aan mogelijkheden. Kalina: ‘Zodra je denkt dat je een van de instrumenten onder de knie hebt, ontdek je een nieuwe. De nieuwsgierigheid die daarbij komt kijken houdt je wekenlang bezig. Elk instrument is een uitdaging op zich. Wanneer je er ooit een beu bent, kun je gemakkelijk een andere pakken en doorgaan met ontdekken.

Kalina zat in het tweede jaar van haar bacheloropleiding aan het conservatorium, toen het Prinses Christina Concours op haar pad kwam. Kalina: ‘Mijn deelname aan het klassiek concours kwam op een moment waarin ik veel nadacht over mijn nieuwe doelen in de muziek. De concerten die op de wedstrijd volgden, gaven me een inkijkje in de huidige muziekscene. Al deze ervaringen hebben mijn persoonlijkheid gevormd en op een nieuwe manier naar de toekomst laten kijken.’

Tournee met Jeugdorkest Nederland
‘Een van de prijzen die ik won was een tour met het Jeugdorkest Nederland. Een unieke ervaring en de grootste muziekles die ik tot nu toe kreeg. Zeven dagen vol percussie-instrumenten, uitdagingen, nieuwe ontmoetingen, inspirerende gesprekken, mooie mensen, prachtige zalen en enthousiast publiek. Geweldig!’
Ook speelde Kalina een live-uitvoering in het Concertgebouw Amsterdam voor radioprogramma Spiegelzaal en was ze te gast bij het tv-programma Podium Witteman. Kalina: ‘Deze televisie-ervaring was compleet nieuw voor me. Mijn hart klopte voortdurend van opwinding en enthousiasme.’


Kalm en gelukkig

Haar favoriete moment van het concours vond plaats tijdens de Nationale Finale. Kalina: ‘Elke finalist had een kort introductiefilmpje over zichzelf gemaakt, dat voorafgaand aan het optreden getoond werd. Grappig genoeg wilde mijn filmpje niet afspelen, waardoor ik meteen het podium opstapte. Deze onverwachtse gebeurtenis gaf me een goed gevoel. Terwijl het geluid van mijn instrument door de grote zaal stroomde, voelde ik me kalm en gelukkig.’

Voor iedereen die twijfelt over deelname aan het concours heeft Kalina een advies: ‘Geniet van elke seconde muziek die je maakt en wees durf dit gevoel te delen met de wereld. Het concours ondersteunt alle kandidaten en deelname eraan is een overwinning op zich. Zoals jurylid Remy van Kesteren na afloop tegen me zei: “Geloof in jezelf en in je talenten”.’