Bruisend concoursweekend in Zaandam en Haarlem van 10 t/m 12 januari 2020

Op zaterdag 11 januari bruist FluXus in Zaandam van de muziek. De hele dag door tonen bevlogen jonge deelnemers van het Prinses Christina Klassiek Concours hun muzikale kwaliteiten. Naast de voorrondes van ons klassiek concours op de vrijdagavond en zaterdag, zijn er zaterdag workshops over het bespelen van een instrument en familieconcerten in onze rijdende concertzaal, de Classic Express.

Kom vooral kijken en neem je buren, kinderen en / of kleinkinderen mee: alles is gratis toegankelijk!

Jonge muzikanten uit de regio
Op vrijdagavond en zaterdag zijn er doorlopend selecties in FluXus, Zaandam. De deelnemers van dit concours zijn 12 t/m 19 jaar en komen uit de wijde regio: van Aalsmeer tot Wormerveer en van Blaricum tot Velsen.

Tijdens de voorrondes geeft iedere deelnemer een kort concert van tien minuten voor de professionele jury en het aanwezige publiek. Tussen de optredens door is er voldoende gelegenheid de zaal binnen te komen of te verlaten. Dus kom gezellig even binnenlopen en pik een paar optredens mee van bijvoorbeeld strijkers, zangers of blazers. De winnaars van de selectierondes mogen op zondag nog een keer spelen, tijdens de regiofinale in de Philharmonie in Haarlem.

Rijdende concertzaal
Naast onze voorrondes organiseren we nog meer muzikale activiteiten. Zo zijn er op zaterdag gratis familieconcerten in de Classic Express, onze rijdende concertzaal die het hele jaar langs basisscholen in het hele land tourt om kinderen te betoveren met klassieke muziek. Binnen zijn zitjes, een concertpodium en een akoestisch systeem, dat zelfs de akoestiek van het Amsterdams Concertgebouw kan nabootsen. Ook zijn er speciale lichteffecten, waardoor een concert een bijzondere ervaring is die je gewoon meegemaakt moet hebben.

De concerten worden gegeven door jonge prijswinnaars van het concours, zijn interactief en daardoor geschikt voor jong en oud. In de Classic Express organiseren we ook een open podium. Iedereen is daar welkom. Dus grijp je kans, neem je bladmuziek mee en speel zelf in onze rijdende concertzaal.

De Classic Express, de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours

Workshops en masterclass
En er is nog meer te doen! Saxofonist en componist Lotte Pen geeft twee bijzondere workshops. Lotte won in 2002 het Prinses Christina Klassiek Concours en staat voor een nieuwe generatie musici. Na haar workshops weet je hoe de ideale podiumpresentatie eruitziet en leer je meer over het vinden van je eigen stijl en persoonlijkheid als musicus.

Aan het einde van de dag, om 17.30 uur, geeft meestervioliste Maria Milstein een masterclass. Daar krijg je een kijkje in de keuken van de muzikale ontwikkeling. Je maakt van dichtbij mee hoe jonge musici met de tips van Maria hun stuk naar een hoger plan tillen. Maria won in 2018 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs en treedt op met beroemde dirigenten, orkesten en kamermuziekensembles. De masterclass is voor het publiek net zo inspirerend als voor de deelnemende musici zelf.

Dit is het volledige programma van zaterdag 11 januari
De Classic Express staat aan de overkant van FluXus, voor de Westzijderkerk

  • 11.00 uur Classic Express familieconcert
  • 12.00 uur Workshop podiumpresentatie in de Classic Express door Lotte Pen (in de Classic Express)
  • 13.00 uur Classic Express familieconcert
  • 14.00 uur Open podium in de Classic Express
  • 15.00 uur Classic Express familieconcert
  • 16.00 uur Workshop Van ambacht naar duizendpoot door Lotte Pen (in de Classic Express)
  • 17.30 uur Masterclass door violiste Maria Milstein

 Praktische informatie

  • Alle activiteiten zijn gratis
  • We vinden het fijn dat je het laat weten als je naar een van bovenstaande activiteiten komt. Meld je aan via onderstaand formulier.
  • Deelnemen aan de masterclass? Laat het ons weten via het formulier hieronder. Bij veel aanmeldingen geldt dat Maria Milstein de uiteindelijke keuze maakt wie deelneemt. Onverhoopt geen plekje? De masterclass is openbaar, dus je kunt sowieso komen luisteren en kijken.