Een mooie selectie jazzdeelnemers

De deelnemers hebben hun selectievideo’s ingezonden en de jury beraadt zich op wie de finalisten worden van het Jazz Concours. Ook het publiek heeft afgelopen week gestemd op hun favoriete deelnemer. Voordat bekend wordt wie doorgaan naar de finale laten we graag zien hoe divers de deelnemers van deze editie zijn!

Ruben Oele – 12 jaar – saxofoon  

foto: Marcelle Davidse

Een van de jongste deelnemers van het Jazz Concours is Ruben Oele. De 12-jarige saxofonist uit het dorpje Kapelle in Zeeland is gek op jazz. Hij houdt van improviseren en vooral met het variëren van de melodie. Hij koos zijn instrument vier jaar geleden op een open dag van de muziekschool. Daar probeerde Ruben allerlei instrumenten uit. Uiteindelijk koos hij voor de saxofoon. Een instrument dat een beetje ‘als een stem’ is, omdat je er zoveel gevoel in kunt leggen. Voor het Jazz Concours speelde hij het nummer ‘Nardis’ van Miles Davis, een muziekstuk dat Davis in 1958 schreef en dat Ruben zonder op de bladmuziek te kijken speelt!  

Arash Badiei – 20 jaar – Tar  

De 20-jarige Arash verhuisde speciaal naar Rotterdam om aan het Codarts conservatorium te kunnen studeren. Hij bespeelt de tar, ook wel de langhalsluit genoemd. Het is een tokkelinstrument dat 5 tot en met 8 snaren kan hebben. In Nederland hoor je de tar niet vaak, maar in landen als Iran, Azerbeidzjan, Turkije en Armenië wordt het instrument juist veel bespeeld. Je hoort de tar vooral in traditionele muziek. Voor zijn deelname aan het Jazz Concours heeft Arash een eigen arrangement van een bekend stuk gemaakt. Hij wil laten zien dat hij wereldmuziek kan mixen met jazz en kijkt uit naar zijn deelname. Als hij de finale van het Jazz Concours haalt vindt hij vooral de ontmoeting met andere muzikanten en stijlen heel waardevol en interessant!

Lotte Horst – 21 jaar – zang  

De 21-jarige Lotte uit Zwolle is een van de oudste deelnemers van het Jazz Concours. Ze studeert aan het conservatorium van Zwolle en doet mee met het stuk ‘Man facing north’. Het is een instrumentaal stuk dat Lotte zo mooi vond dat ze er een eigen tekst op schreef. Een tekst over fouten maken en weer met frisse moed opnieuw beginnen. Een spannende inzending, want behalve haar talent voor zingen laat ze met ‘Man facing north’ ook haar songwriterskant zien. Lotte vindt het vooral een uitdaging als melodieën en harmonieën een beetje complex zijn en bespeelt meerdere instrumenten.  

Big Bunny – band  

De band Big Bunny bestaat uit drummer Christian Groenhof (14 jaar), basgitarist Matthijs van der Sluis (14 jaar), saxofonist Sweder de Vugt (15 jaar), gitarist Andries Zijlstra (13 jaar), en pianist Koja Hogerhuis (13 jaar). De Friese band bestaat al een tijdje, maar pas sinds kort houden ze zich bezig met jazzmuziek. Omdat ze afgelopen zomer een jazzproject deden, kwamen ze met de stijl in aanraking en dat beviel goed. Voor hun deelname spelen ze drie verschillende stukken, één van jazzlegende Sonny Rollins en twee stukken van (nog zo’n legende) Horace Silver. Big Bunny koos voor deze muziek omdat ze zo allemaal ergens een solo kunnen spelen.