Digitale selecties voor het compositieconcours

Maar liefst 53 jonge componisten schreven zich in voor het Prinses Christina Compositie Concours. Dat is anderhalf keer zoveel als bij de vorige editie. Half oktober zijn de composities te zien en horen via onze website. Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen organiseren we deze editie van het compositieconcours volledig digitaal. 

Op zaterdag 14 november worden de prijswinnaars bekend gemaakt via een speciale video

Voorselectie inzendingen 
Door het hoge aantal inschrijvingen vindt er bij deze editie van het compositieconcours eerst een voorselectie door onze professionele jury plaats. Deelnemers kunnen kiezen om muziek te schrijven voor door het Prinses Christina Concours geselecteerde muzikanten of voor eigen muzikanten.

  • Deelnemers die schrijven voor eigen muzikanten zijn gegarandeerd van een plek tijdens de selecties van het concours en dingen automatisch mee naar de publieksprijs.
  • Composities geschreven voor de door ons geselecteerde muzikanten worden eerst beoordeeld door de jury. Tien ervan worden geselecteerd voor de volgende ronde. Zij krijgen de gelegenheid om op 3 oktober hun compositie uit te voeren in HKU, Utrechts Conservatorium. Van die uitvoering maken we een opname. Die tien inzendingen maken daarmee ook onderdeel uit van de selecties en dingen mee met de publieksprijs.

Publieksprijs en persoonlijke feedback
Tussen 10 en 17 oktober kon iedereen stemmen voor de publieksprijs. Na 17 oktober en vóór 14 november organiseren we voor elke deelnemer aan het compositieconcours een online- of telefonische afspraak met onze jury. Van hen krijgen ze persoonlijke feedback waarmee ze hun componeervaardigheden nog beter kunnen maken.

Bekendmaking prijswinnaars op 14 november 
De prijswinnende composities zouden eigenlijk worden uitgevoerd tijdens een prijswinnaarsconcert. Door de situatie rondom corona kan dit evenement helaas niet doorgaan. Maar we laten ons niet kisten en zorgen voor een feestelijke video waarin de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Deze is te zien op zaterdag 14 november via deze site, ons Youtubekanaal en onze Facebookpagina. Ook de winnaar van de publieksprijs maken we dan bekend.

Over het compositieconcours
Eens in de twee jaar organiseren we een compositieconcours. Dan laten jonge muzikanten van 12 tot en met 22 jaar van zich horen. Elke deelnemer componeert zelf een muziekstuk van maximaal 8 minuten dat kan worden uitgevoerd door door de componist geselecteerde musici of een ensemble van door het Prinses Christina Concours georganiseerde muzikanten. De inschrijving was geopend van 1 juni tot en met 1 augustus 2020.

Deelnemers sturen uiterlijk 1 september hun composities op naar het Prinses Christina Concours. De jury selecteert daarna de de composities die meedoen aan het compositieconcours.