Digitale selecties voor het compositieconcours

Maar liefst 53 jonge componisten schreven zich in voor het Prinses Christina Compositie Concours. Dat is anderhalf keer zoveel als bij de vorige editie. Half oktober zijn de composities te zien en horen via onze website. Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen organiseren we de selecties van het compositieconcours volledig digitaal. 

Op 14 november zijn de prijswinnaars te horen tijdens het prijswinnaarsconcert dat we organiseren in het Utrechtse TivoliVredenburg. Dan worden ook de prijzen uitgereikt. 

Voorselectie inzendingen 
Door het hoge aantal inschrijvingen vindt er bij deze editie van het compositieconcours eerst een voorselectie door onze professionele jury plaats. Deelnemers kunnen kiezen om muziek te schrijven voor door het Prinses Christina Concours geselecteerde muzikanten of voor eigen muzikanten.

  • Deelnemers die schrijven voor eigen muzikanten zijn gegarandeerd van een plek tijdens de selecties van het concours en dingen automatisch mee naar de publieksprijs.
  • Composities geschreven voor de door ons geselecteerde muzikanten worden eerst beoordeeld door de jury. Tien ervan worden geselecteerd voor de volgende ronde. Zij krijgen de gelegenheid om op 3 oktober hun compositie uit te voeren in HKU, Utrechts Conservatorium. Van die uitvoering maken we een opname. Die tien inzendingen maken daarmee ook onderdeel uit van de selecties en dingen mee met de publieksprijs.

Publieksprijs
Van 10 tot en met 17 oktober staan alle geselecteerde inzendingen voor het compositieconcours op onze website. In die week openen we ook de stemming voor de publieksprijs. Iedereen die dat wil, kan een stem uitbrengen.

Na 17 oktober en vóór 14 november worden de prijswinnaars bekend en organiseren we we voor elke deelnemer aan het compositieconcours een online- of telefonische afspraak met onze jury. Van hen krijgen ze persoonlijke feedback waarmee ze hun componeervaardigheden nog beter kunnen maken.

Prijswinnaarsconcert op 14 november 
De prijswinnende composities worden uitgevoerd tijdens een prijswinnaarsconcert dat we op 14 november organiseren in TivoliVredenburg. Aan het eind van het concert maken we de prijzen bekend tijdens de feestelijke prijsuitreiking. Ook de winnaar van de publieksprijs maken we dan bekend.

Over het compositieconcours
Eens in de twee jaar organiseren we een compositieconcours. Dan laten jonge muzikanten van 12 tot en met 22 jaar van zich horen. Elke deelnemer componeert zelf een muziekstuk van maximaal 8 minuten dat kan worden uitgevoerd door door de componist geselecteerde musici of een ensemble van door het Prinses Christina Concours georganiseerde muzikanten. De inschrijving was geopend van 1 juni tot en met 1 augustus 2020.

Deelnemers sturen uiterlijk 1 september hun composities op naar het Prinses Christina Concours. De jury selecteert daarna de de composities die meedoen aan het compositieconcours.