Bijna 40 bands op Prinses Christina Jazz Concours 2019

Op zaterdag 30 november en zondag 1 december aanstaande barst het Bimhuis in Amsterdam van het jonge jazztalent. Dan swingen jonge jazzmuzikanten van 12 t/m 22 jaar de sterren van de hemel. Bijna 40 solisten, duo’s en (big)bands hebben zich ingeschreven. Zij mogen optreden in het Bimhuis voor jury en publiek en maken kans op mooie prijzen. In totaal doen ruim 200 jonge jazzmuzikanten mee.

Publiek kan gratis de selecties bijwonen. Reken op een feestelijke en muzikale sfeer: zoveel jong jazztalent zie je niet vaak bij elkaar!

Deelnemers Sergio (17 jaar, piano) en Tim (19 jaar, drums) hebben veel zin in het jazzconcours. Sergio: ‘Ik deed twee keer eerder mee en vond het erg tof. Het was te gek om in het Bimhuis te spelen en ik heb veel nieuwe muzikanten leren kennen.’

Ook Tim kijkt uit naar zijn deelname. ‘Ik vind het leuk om met muzikanten te strijden op een vriendschappelijke manier. Daarnaast heeft winnen een meerwaarde. Als de muziek goed is, geeft het Christina Concours je een goed podium waarop je nieuw en ander publiek kunt bereiken!’

Programma selecties en finale
Op zaterdag 30 november spelen alle solisten, duo’s en bands in het Bimhuis, vanaf 9.30 uur tot ongeveer 21.30 uur. Iedere deelnemer speelt 12 minuten. De toegang is gratis tijdens de selecties en tussen de optredens door is er telkens voldoende gelegenheid om binnen te komen of de zaal te verlaten.

Aan het einde van de selecties wordt bekend gemaakt welke deelnemers doorgaan naar de finale op zondag. De finalisten worden door een professionele jury geselecteerd.

Zondag 1 december ziet er als volgt uit: Eerst treden de bigbands op, tussen 9.00 uur en 12.30 uur. Daarna, aan het begin van de middag, is de prijsuitreiking van de bigbands; de winnaar mag spelen tijdens de finale. De finale start op zondagmiddag om 15.00 uur, ook in het Bimhuis. Na de finale maakt de jury bekend wie in de prijzen zijn gevallen. Ook maakt de laureatenjury van oud-prijswinnaars en de persjury hun oordeel bekend.

Kaarten voor de finale zijn te koop via de site van het Bimhuis.

Prinses Christina Jazz Concours
Het Prinses Christina Jazz Concours wordt eens in de twee jaar georganiseerd en is het enige landelijke jazzconcours voor jonge musici. Deelnemers krijgen na afloop van hun optreden tips en adviezen van juryleden om zich verder te ontwikkelen. Ook ontvang elke deelnemers een certificaat van deelname. De prijzen die worden toegekend zijn gericht op de verdere ontwikkeling van jonge jazzmuzikanten. Finalisten maken bijvoorbeeld kans op een studiereis naar New York, een optreden op het North Sea Jazz Festival of een les bij een bekende jazzmusicus naar eigen keuze.