Veelgestelde vragen Prinses Christina Klassiek Concours

Is je interesse gewekt, maar twijfel je nog of het klassieke concours iets voor jou is? Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar info@christinaconcours.nl en we helpen je graag verder!

Van wanneer tot wanneer kan ik me inschrijven voor het concours?
Je kunt je inschrijven via onze site van 12 oktober t/m 1 december 2020.

Wie kan er allemaal meedoen aan het concours?
Je kunt meedoen als je geboren bent in de periode 2001 t/m 2008 (voor zangers geldt dat ze ook geboren mogen zijn in 1999 en 2000).

Hoeveel jaar muziekles heb ik nodig om me in te schrijven voor het concours?
Het Prinses Christina Concours is er voor iedereen: van beginner tot gevorderde. Niet alleen voor toptalenten, maar juist ook voor diegenen die graag een extra stimulans willen. Iedereen mag meedoen, ongeacht je niveau.

Als ik me heb ingeschreven, hoe ziet mijn deelname er dan uit?
Deelnemers krijgen uiterlijk 9 december 2020 bericht of zij als deelnemer zijn ingeschreven. In 2021 verlopen de selecties in de regio digitaal. Deelnemers sturen hun video in via de website van het Prinses Christina Concours. Een professionele muziekjury bekijkt alle video’s en selecteert de finalisten die door mogen naar de regionale finales. Deze vinden, coronaproof, live* op locatie plaats in de zes  concoursregio’s. Finalisten van de regionale finale maken kans om geselecteerd te worden voor de Nationale Halve Finale op zaterdag 10 april. Hier spelen ook prijswinnaars uit andere regio’s. Tijdens de Nationale Halve Finale wordt  bepaald wie er doorgaan naar de Nationale Finale op zaterdag 24 april in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

*Mochten de maatregelen rondom corona in de tussentijd strenger worden, dan vervallen de live-elementen en zullen we de finalisten een online podium (moeten) geven.

Wat voor soort stukken kan ik spelen?
Je kiest zelf de stukken die je speelt, er gelden voor het concours dus geen verplichte werken. Belangrijk is vooral dat je een klassiek stuk goed in de vingers hebt. ‘Klassiek’ mag je ruim opvatten, neem bij twijfel contact op met de organisatie.

Let op: als je doorgaat naar de regiofinale speel je hetzelfde repertoire als in de ingezonden (selectie)video. Als je ná de regionale finale doorgaat naar de halve finale mag je je programma veranderen.

Hoelang mag het filmpje zijn dat ik instuur?
Een optreden mag maximaal 10 minuten duren. Korter mag, langer niet. Deze 10 minuten zijn inclusief stemmen, opkomen en applaus.  

Wanneer is het concours in mijn regio?
Kijk hier voor de data en locaties van de concoursen.

Wat kost het om mee te doen aan het concours?
Het inschrijfgeld bedraagt € 25,- voor een individuele deelnemer; € 35,- voor een duo; € 45,- voor een trio; € 55,- voor een kwartet; € 65,- voor een kwintet (vijf musici) t/m nonet (negen musici). Het inschrijfgeld is inclusief 1 vrijkaartje per deelnemer voor de regiofinale op zondag.

Wat is er aanwezig op de concourslocatie?
Op de concourslocatie is één vleugel aanwezig. Alle andere benodigde instrumenten neemt de deelnemer zelf mee. Ook zorg je zelf voor een instrumentale begeleider, tenzij je als solist meedoet.

Is er beeldmateriaal van eerdere edities?
Op ons YouTube-kanaal vind je allerlei opnames, films en beeldfragmenten van verschillende edities van het Prinses Christina Concours.

Is er een kledingvoorschrift op het concours?
Nee, je kunt aantrekken wat je zelf wilt. Je speelt lekkerder en beter in kleren waarin je je goed voelt, dus trek aan wat je zelf fijn vindt.

Wat voor prijzen zijn er te winnen?
Info over de prijzen vind je hier.

Is er een deelnemersreglement?
Dat is er zeker! Je vindt het hieronder.

Deelnemersreglement Prinses Christina Klassiek Concours 2021 .pdf