Terugblik PCC Academy-weekend 2024

“Ik vond dit zoveel beter dan normale lessen! Ik heb allemaal nieuwe mensen ontmoet en vrienden gemaakt.” Dit is een van de vele positieve reacties die het Prinses Christina Concours ontving van de deelnemers aan het PCC Academy-weekend in Stayokay Arnhem van 14 t/m 16 juni 2024.  

Vijftig winnaars van het Jazz, Compositie en Klassiek Concours kregen dit weekend in verschillende workshops praktische handvaten aangereikt om zichzelf beter in de markt te zetten. Door aandacht te besteden aan presentatietechnieken, het ontdekken van de eigen unieke artistieke kwaliteiten, het omgaan met zenuwen en – wellicht nog belangrijker – met ontspanning. Ook was er aandacht voor de mogelijkheden om culturele disciplines met elkaar te combineren. Zo verzorgden Lise-Lott Kok en Sonja van Hamel workshops over de samensmelting met theatrale en grafische elementen.  

Bij elke workshop gingen de deelnemers in steeds wisselende groepjes aan de slag. Zij werkten op zaterdagmiddag aan een ‘Perfect Pitch’ die zij zondag in vijf minuten mochten presenteren aan een driekoppige jury: marketeer Ilonka Kolthof, programmeur Stephan Brekelmans en theaterregisseur Lise-Lott Kok. De juryleden beoordeelden de presentaties onder andere op haalbaarheid en originaliteit.  

Dit zijn de vijf winnende pitches: 

  • Van toeten tot tukken’ – Hannah, Katja en Nanja. Een concept waarbij een deelnemer van Jazz, Compositie en Klassiek samen een concert gaan maken inclusief geluidseffecten.  
  • Kies en klap’ – Christopher, Daniël, Thijs, Auke, Xander, Ruben. Een interactief concert met een combinatie van jazzdeelnemers en klassieke pianisten, waarbij het publiek zelf het verloop van het concert kan bepalen.  
  • Muziek op papier’ – Anne, Vincent, Josephine, Jinte en Julia. Een concert waarbij animaties worden gemaakt van vooraf ingestuurde kindertekeningen.  
  • Connection’ – Olivier, Kateryna en Diana. Een concert waarin Slavische, Europese en Oosterse culturen samenkomen.  
  • Ode aan de insecten’ – Elewout en Marjolein. Een concert waarbij bestaande liederen over insecten worden afgewisseld door lezingen over de natuur door een boswachter.  

Deze pitches werden beloond met mooie optredens in seizoen 2024/2025: een lunchpauzeconcert in de Nieuwe Kerk in Den Haag, een pauzeoptreden tijdens een regiofinale van het Klassiek Concours 2025 en optredens in het concertgebouw de Vereeniging (Nijmegen) en De Harmonie (Leeuwarden). 

Het duo met het idee ‘Ode aan de insecten’ zal samen met een natuurgids een presentatie/concert geven in het Vondelpark in de zomer van 2025. Er waren nog een hoop andere ideeën zoals een concert rondom woonwijken met componistennamen, een intiem concert voor blinden en slechtzienden en een concert in verzorgingshuizen waarbij de luisteraar gemotiveerd wordt om iets te maken/breien/knutselen. Heel mooi om alle creativiteit naar boven te zien komen in alle leeftijdscategorieën. 

Natuurlijk was er ook tijd om spelletjes te spelen, te tafeltennissen, nieuwe vrienden te maken en na te denken over mogelijke ensembles.  

Download hier het programmaboekje van het PCC Academy Weekend 2024

————

Een greep uit de reacties van de deelnemers:  

“Het was allemaal superboeiend! Een zeer gevarieerd programma, echt elke workshop/presentatie was geweldig en leerrijk!” 

“Ik wist ervoor wel al ongeveer wat ik wilde bereiken, maar dit weekend heeft zeer veel nieuwe info geboden. Ik heb zeker dingen ontdekt die ik anders niet ontdekt zou hebben. De muziek- en kunstwereld in het algemeen is veel duidelijker geworden, vele aspecten zijn in kaart gebracht. Het was kortweg een bom van informatie waar we nu mee aan de slag kunnen gaan, geweldig!” 

“Ontzettend veel dank voor dit opnieuw geweldige weekend! Het was echt ontzagwekkend hoe jullie dit hele weekend zo goed in elkaar hebben gestoken en alles zo vlot hebben kunnen laten verlopen. Het was fantastisch!”  

“Mijn motivatie om allerlei muzikale projecten uit te voeren, is meer dan gewoon gestegen!” 

“Leuk om het verschil in mensen te zien met een duidelijke gemeenschappelijke eigenschap: iedereen staat overal voor open en dat gaat ongelooflijk goed samen, echt inspirerend.” 

“Een deelnemer riep zelfs over de app de andere deelnemers op om vooral de enquête (positief) in te vullen.”