Sieger (14 jaar) over zijn deelname aan het klassiek concours West 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sieger Jöbsis is 14 jaar en woont in Amsterdam. Al van kleins af aan, kroop Sieger telkens achter de piano. Hij heeft les sinds zijn zesde. Thuis speelt hij soms samen met zijn broer, die klarinet speelt. Dan spelen ze klezmer-muziek. Op school speelt hij ook slagwerk, in het schoolorkest. Sieger: ‘Dat is heel anders. Ik vind het leuk om in een groep en met een dirigent te spelen!’ 

Twee jaar geleden deed Sieger ook mee aan het concours. Toen won hij een prijs en mocht hij optreden in het Muziekgebouw aan het IJ. ‘Dat was erg bijzonder. Ik ga dat nooit meer vergeten’, zegt Sieger daarover.

Het liefste speelt Sieger tijdens een live voorronde. ‘Want daar gaat het uiteindelijk om! Bij een live-optreden hangt er een gezellige, feestelijke sfeer en je mag soms op een heel mooi instrument spelen. In Haarlem was er een Fazioli, bijvoorbeeld. Tijdens dit digitale concours speel een fragment van de Etude Tableau Opus 33, no 8 van Rachmaninov. Dat is mijn favoriete componist. Ik hoop dat ik een mooi optreden kan verzorgen, dat het publiek geniet en dat ik snel weer in een mooie zaal voor publiek mag spelen, zodra corona voorbij is.’

Concours West 2
Sieger is één van de deelnemers aan het concours West 2, dat dit weekend van start is gegaan. Deelnemers sturen per regioconcours hun deelnamevideo in. Net als andere jaren zijn alle instrumenten welkom en alle niveaus vertegenwoordigd. Elke deelnemer speelt tien minuten en de inzendingen worden per regio op onze site getoond. Daar kan iedereen ze bekijken en mee stemmen voor de publieksprijs. Voor iedere deelnemer organiseren we een persoonlijk gesprek, waarin onze professionele muziekjury feedback geeft op de ingestuurde video. Met de tips van de jury kunnen de deelnemers nóg muzikaler en nóg beter worden.

Bekendmaken van de winnaars
De winnaars van elk regioconcours maken we bekend met een speciale video. Vanwege de coronamaatregelen is het helaas onmogelijk om een finale op locatie te organiseren. Er zijn gewoonweg teveel mensen bij elkaar en er worden dan teveel reisbewegingen gemaakt (denk aan deelnemers, juryleden, begeleidende muzikanten etcetera).

Circa twee weken nadat de deelnamevideo’s zijn ingezonden maken we de winnaars bekend. Zij zijn door onze professionele muziekjury gekozen en maken kans op muzikale prijzen én een plek in de Nationale Finale.

Hier vind je meer informatie over het digitale klassieke concours