Interview Lisa Schreiber – ‘Iedere deelnemer is een winnaar’

Lisa Schreiber (20 jaar) verhuisde twee jaar geleden van Duitsland naar Nederland, speciaal voor haar studie Saxofoon aan het Amsterdams Conservatorium. Na een tip van klasgenoten schrijft ze zich in voor het klassiek concours en verovert ze een plek in de Nationale Finale. Met haar prachtige vertolking van Heitor VillaLobos’ Fantasia wint ze een derde prijs!

‘Ik kan me geen specifiek moment herinneren waarop ik voor het eerst in aanraking kwam met muziek. Muziek was altijd een natuurlijk onderdeel van mijn leven, al speelde het toen ik jonger was geen bijzonder grote rol. Ik kom niet uit een traditionele muzikantenfamilie. Desondanks was het heel gebruikelijk dat de kinderen in mijn woonplaats zich bij het plaatselijke orkest voegden, en net als mijn oudere broers en zussen, deed ik dat ook. Dat is waar het maken van muziek voor mij vanaf het begin eigenlijk om draaide: het plezier van samen spelen met anderen.’

Ademhaling als instrument
‘Toen ik op achtjarige leeftijd de kans kreeg om een instrument van het plaatselijke blaasorkest te leren bespelen, koos ik voor de saxofoon, die mijn oudere zus al bespeelde. Ik vind het mooi hoe de creatie van geluid zo direct verbonden is met mijn ademhaling, net zoals bij spraak. Terwijl de lucht door me heen stroomt, ben ik het instrument dat het geluid kan sturen en vormen en wordt het bijna tastbaar – alsof het klei is!’

‘Ik ben naar Nederland verhuisd voor de docent bij wie ik momenteel aan het Amsterdams Conservatorium studeer, Arno Bornkamp. Ik ontmoette hem voor het eerst tijdens een masterclass op mijn vijftiende. Het werd me meteen duidelijk dat ik bij hem wilde studeren en het maakte me niet zoveel uit waar dat zou zijn. Mensen die je inspireren, zetten je in beweging. De beslissing om hierheen te verhuizen voelde heel natuurlijk en ik ben dankbaar voor mijn lieve familie in Duitsland die me onvoorwaardelijk steunt in het volgen van mijn pad, waar dat ook naartoe leidt.’

Iedere deelnemer is een winnaar
‘Ik hoorde van het Prinses Christina Concours via enkele klasgenoten die eerder hadden meegedaan. De fijne sfeer sprak me meteen aan en ik zag het als een geweldige mogelijkheid om podiumervaring op te doen, te groeien als muzikant en mijn muzikale netwerk te verbreden.

Omdat ik mijn twijfels heb bij het concept van een traditionele wedstrijd – iedereen heeft zijn unieke kwaliteiten en het heeft geen zin om deze te vergelijken – vond ik het fijn om te merken dat de focus bij het Prinses Christina Concours niet competitief is en vooral is gericht op de kracht van het maken en delen van muziek. Voor mij heeft het altijd gevoeld alsof iedere deelnemer een winnaar is. De jury spant zich in om iedere deelnemer op zijn of haar pad en verdere muzikale ontwikkeling te helpen. Dit is goed terug te zien in de diversiteit aan prijzen. Persoonlijk hoop ik dat mijn deelname nieuwe deuren zal openen en mogelijkheden biedt om mijn muziek met een publiek te delen.’

Schrijf je in voor het klassiek concours ’21
Ben je enthousiast geworden van Lisa’s verhaal en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan ons klassiek concours? Dat kan! We zijn er voor iedereen: van beginner tot gevorderde en voor alle instrumenten. Ben je muzikaal en tussen de 12 en 19 jaar (zang t/m 21 jaar)? Kijk hier voor meer informatie over het Prinses Christina Klassiek Concours! Inschrijven kan t/m 1 december 2020.

Fotografie: Rens Dekker