Interview Joshua Hassler-Forest – ‘Meedoen is goed omdat je jezelf tot het uiterste drijft’

Joshua Hassler-Forest (13 jaar) woont in Haren, vlakbij Groningen. Toen hij vier jaar oud was wilde hij een instrument spelen en nam zijn moeder hem mee naar de open dag van de plaatselijke muziekschool. Toen Joshua daar een cello mocht uitproberen wilde hij het instrument vervolgens niet meer loslaten… Begin dit jaar deed hij mee aan het concours in Groningen, bereikte de regiofinale en werd zelfs geselecteerd voor de Nationale Finale.

‘Het Prinses Christina Concours kende ik als klein jongetje al omdat mijn broer meerdere keren had meegedaan. Ik was toen geïntrigeerd maar kon nog niet meedoen omdat ik veel te jong was. Toen ik me eenmaal had opgegeven vond ik het alsnog spannend om mee te doen. Ik had me zo lang voorbereid en naar het optreden toegewerkt, maar het moment zelf gaat heel snel voorbij. De spanning rond een optreden hoort er deels gewoon bij, al kun je die wel een beetje onder controle krijgen door vaak op te treden. Helaas had ik dat door de coronacrisis al heel lang niet meer gedaan. De begeleiding tijdens het concours was gelukkig erg goed. Ik werd goed geholpen en gerustgesteld door de mensen van de organisatie.’

Inspiratie
‘Later hoop ik veel concerten te kunnen geven en voor heel veel mensen te mogen spelen, het liefst begeleid door een orkest. Mijn grootste droom is om een wereldtournee te doen langs allerlei grote podia. Als ik daar ook maar een kleine kans op wil hebben, moet ik nog veel verder ontwikkelen, hard werken en veel geluk hebben. Naast cello speel ik ook nog piano en verder hou ik van lezen, films kijken, spelletjes doen en naar het strand en de duinen gaan. Ik laat me inspireren door romantische muziek van bijvoorbeeld Chopin, Rachmaninov, Schubert, Dvorak en Elgar.’

New York
‘Ik hou van New York, omdat ik de sfeer daar zo fijn vind. Ik kan het niet echt goed beschrijven, maar ik voel me op mijn plek daar. Het is er ook zo bijzonder en multicultureel, met alle verschillende wijken. Ik zou graag willen studeren aan Juilliard, het prestigieuze conservatorium van New York, maar de kans dat dat kan is erg klein: ze zijn heel erg streng bij het selectieproces.’

Jezelf tot het uiterste drijven
‘Ik zou andere musici zeker aanraden mee te doen aan het concours, omdat het je echt heel veel helpt met je ontwikkeling. Meedoen is een heel erg goede manier om jezelf echt tot het uiterste te drijven: je gaat de stukken tot in de puntjes voorbereiden. Het is ook een heel goede manier om podiumervaring op te bouwen; als je erg zenuwachtig bent voor optredens, moet je elke mogelijkheid om op te treden gebruiken, het helpt echt heel veel.’

Schrijf je in voor het klassiek concours ’21
Ben je enthousiast geworden van Joshua’s verhaal en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan ons klassiek concours? Dat kan! We zijn er voor iedereen: van beginner tot gevorderde en voor alle instrumenten. Ben je muzikaal en tussen de 12 en 19 jaar (zang t/m 21 jaar)? Kijk hier voor meer informatie over het Prinses Christina Klassiek Concours! Inschrijven kan t/m 1 december 2020.

Fotografie: Rens Dekker