Interview Dora Raykova – ‘Het is heel fijn om feedback te krijgen van de jury’

Dora is 17 jaar en woont in Enschede. Ze zit in de zesde klas van het VWO en heeft vioolles aan de AMT (Academie voor Muzikaal Talent) in Utrecht. Vorig jaar deed Dora mee aan het Prinses Christina Concours in de regio Oost en behaalde ze hier de regionale finale.

De “Dora-snaar”
‘Toen ik 4 jaar was had ik een vriendin die viool speelde. Ze had het steeds over de “Dora-snaar”, zo noemde ze de D-snaar. Dat vond ik wel interessant en toen ben ik een keer meegegaan naar haar vioolles. Ik vond het zo leuk dat ik zelf op les wilde, ik was net 5 jaar toen ik begon. Muziek heeft sowieso altijd een rol in mijn leven gespeeld. Mijn vader is dirigent en hij speelt ook piano, mijn moeder geeft piano- en zangles. Ik ging toen ik klein was al vaak mee naar concerten en mijn ouders hebben me ook allebei weleens begeleid.’

Vioolspelen het allerleukste
‘Ik heb ook nog een tijd bij het Nationaal Kinderkoor gezongen maar dat was een drukke tijd omdat ik dus in Enschede woon en voor het koor vaak naar Amersfoort of andere plekken meer in de Randstad moest reizen. Zingen heeft me zeker wel geholpen in mijn muzikaliteit maar vioolspelen vind ik toch het allerleukste. Nu probeer ik ongeveer twee uur per dag te studeren maar dat lukt niet altijd want ik zit ook in het eindexamenjaar. Iedere vrijdag repeteer ik ook nog eens met mijn orkest maar het is nu een gekke tijd omdat het orkest is gesplitst vanwege corona. Ik ben benieuwd of de concerten wel doorgaan en of we dan wel allemaal spelen of ook maar met de helft.

Ik twijfel nog of ik later ook professioneel musicus wil worden. Juist omdat mijn ouders allebei in de muziek zitten wil ik niet dat het vanzelfsprekend is dat ik er ook mijn beroep van maak. Eigenlijk wil ik wel iets te kiezen hebben dus ik ben aan het onderzoeken was ik nog meer leuk vind. Laatst dacht ik aan iets met Nederlands of geschiedenis, maar dat zijn echt maar ideeën dus ik weet het nog helemaal niet zeker.’

Altijd nog afzeggen
‘Ik schreef me vorig jaar in voor het concours omdat ik een doel wilde hebben waar ik naartoe kon werken met vioolspelen. Omdat ik soms best zenuwachtig ben om op te treden vond ik het wel spannend, maar ik dacht: “Ik kan het altijd nog afzeggen”. Achteraf ben ik heel blij dat ik heb meegedaan want het is echt een kans. Je doet podiumervaring op en krijgt feedback van een professionele jury. Misschien hoor je wel iets dat je docent nog niet tegen je gezegd heeft. Ik weet nog dat de jury tegen mij zei dat ik wel meer lef mag tonen en meer van mezelf mag laten zien als ik speel. Het is iets dat ik best moeilijk vind, maar ik ben me er wel meer van bewust en dat helpt toch om het te verbeteren.’

Schrijf je in voor het klassiek concours ’21
Ben je enthousiast geworden van Dora’s verhaal en lijkt het je leuk om zelf mee te doen aan ons klassiek concours? Dat kan! We zijn er voor iedereen: van beginner tot gevorderde en voor alle instrumenten. Ben je muzikaal en tussen de 12 en 19 jaar (zang t/m 21 jaar)? Kijk hier voor meer informatie over het Prinses Christina Klassiek Concours! Inschrijven kan t/m 1 december 2020.

Fotografie: Rens Dekker