Hybride Klassiek Concours

Toen in 2020 corona uitbrak, had dat grote gevolgen voor de manier waarop we de concoursen organiseren. Met noodgrepen werden de regionale rondes van het Klassiek Concours, een van onze hoofdactiviteiten toch nog afgerond. Daarna besloten we verder vooruit te kijken en te kiezen voor een vernieuwde, hybride en coronaproof vorm van het Klassiek Concours.

Al in de zomer van 2020 breidden we de website daarom aanzienlijk uit met mogelijkheden om een digitaal concours efficiënt te organiseren. Zo kwam er een deelnemersportal waarmee jonge muzikanten video’s konden insturen, er werd geïnvesteerd in het hosten van video’s in eigen beheer en er werd een e-mailflow opgezet. Op die manier konden we ook in coronatijd, een zo positief mogelijke muzikale ervaring bieden aan jonge deelnemers.

Jong talent inspireert

Want dat is wat we doen! Met concoursen stimuleren en ondersteunen we kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Kinderen krijgen een podium, bijvoorbeeld op een concours, om zich te meten, ervaring op te doen en te schitteren. Op die manier inspireert jong, muzikaal talent elkaar en anderen.

Aan het hybride Klassiek Concours kunnen kinderen tussen de 12 en 19 jaar meedoen. Zangers mogen meedoen tot hun 21e jaar. Er zijn zes regionale concoursen en meedoen is mogelijk voor iedereen die een klassiek stuk aardig in de vingers heeft en kan met alle soorten instrumenten. De deelnamevideo’s worden getoond op de website van het PCC, waarna het publiek er op kan stemmen. Een professionele muziekjury bepaalt wie de beste muzikanten zijn: zij mogen optreden in de Regionale Finales en maken daarmee een kans op de nationale afsluiting: de Nationale Halve Finale en de Nationale Finale.

Verbinding tussen online en offline

Ook in 2022 organiseren we een hybride Klassiek Concours. Zo wordt het beste van de online en offline wereld gecombineerd. Via de website en social media krijgen deelnemers een groter online bereik, dan dat ze normaal in de concertzaal zouden hebben. Het online publiek wordt vervolgen verleid om naar de finales te komen kijken, die fysiek op locatie plaatsvinden.

In dit vernieuwde model van het PCC zit veel waarde, zowel voor het Prinses Christina Concours als voor de deelnemers aan de concoursen. Beginnende artiesten vinden hun weg tegenwoordig via Spotify, YouTube en Instagram en creëren op die manier hun eigen publiek. Een model dat in de popwereld gebruikelijk is en waar in de klassieke muziek en jazz absoluut geleerd van kan worden. Het Prinses Christina Concours doet dat en leert de jonge muzikanten daarmee ook om het beste van online en offline met elkaar te verbinden. Een succesvolle win-winsituatie!

Inschrijven Klassiek Concours

Heb je een klassiek stuk aardig in de vingers en ben je tussen de 12 en 19 jaar? (zang tot en met 21 jaar) Doe dan mee aan het Prinses Christina Klassiek Concours en stap in de voetsporen van tientallen topmusici. Remy van Kesteren, Laetitia Gerards, Lucie Horsch, Ralph van Raat en vele anderen gingen je voor. Geef je muzikale ontwikkeling een boost en schrijf je in. Meer informatie is te vinden via deze pagina.