Alternatieve opzet en data klassiek concours 2021

Nu bekend is geworden dat het kabinet de lockdown verlengd heeft, hebben we opnieuw naar de data van de klassieke concoursen moeten kijken. We hebben besloten om de concoursen nog één keer uit te stellen en de regiofinales te annuleren.

We hopen daarmee een coronaproof klassiek concours te organiseren en zoveel mogelijk deelnemers de gelegenheid te geven om een video in te sturen. Tegelijkertijd hebben we besloten dat onderstaande data de definitieve data voor het klassieke concours 2021 zijn. Dit laatste omdat het verder opschuiven van het concours de overige activiteiten van het PCC in 2021 in gevaar brengt en we bovendien overgeleverd blijven aan de grilligheid van deze coronacrisis.

Afgelopen dinsdag besloot het kabinet de lockdown te verlengen met ten minste drie weken. Omdat het voor onze deelnemers en de aan hun verbonden muziekdocenten en muzikale begeleiders lastig is om in deze periode een video op te nemen, hebben we besloten de inzenddatum van onze digitale concoursen te verplaatsen. Op die manier hopen we een zo volwaardig mogelijk coronaproof klassiek concours te organiseren.

Tegelijkertijd realiseren we ons dat er ook deelnemers zijn die al staan te popelen om een video in te sturen, omdat ze de opname thuis al hebben gemaakt. Om die reden hebben we besloten dat we het klassiek concours zo snel mogelijk van start laten gaan. Half februari kunnen de eerste video’s worden ingezonden.

Kortom: we laten ons niet kisten door corona, maar nemen wel alle maatregelen om het concours veilig te organiseren. Dat betekent dat we ook hebben besloten dat onderstaande data de definitieve data voor de concoursen zijn: we gaan dus gewoon van start! We willen jullie op het hart drukken om bij het maken van opnames je aan de corona-regels te houden; veiligheid gaat voor alles! Weet ook dat de jury er alle begrip voor heeft als je opname niet onder ideale omstandigheden kan plaatsvinden.  Mocht het niet lukken een opname te maken, neem dan contact op met Cathelijne (deelnemers West1, West2 en Zuid 2: cathelijne.noorland@christinaconcours.nl) of Wytske (regio’s Noord, Oost en Zuid 1: wytske.dijkstra@christinaconcours.nl).

Daarnaast hebben we moeten besluiten dat we géén regiofinale organiseren. De kans dat we een veilige regiofinale in een concertzaal kunnen organiseren is hartstikke klein. Daarom zal de jury op basis van de ingezonden filmpjes de regionale prijzen toekennen. Ook kiest de jury uit alle selectie-inzendingen de finalisten voor de Nationale Finale op 10 april in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht.

Op een rijtje: 

 • Er is, door de verlenging van de lockdown, een verandering in de data van de concoursen. Je vindt de nieuwe data hieronder
 • De hieronder genoemde data zijn de definitieve data voor de voorrondes van het klassieke concours 2021
 • Elke deelnemer krijgt van ons een digitaal podium met zoveel mogelijk impact. Eerder maakten we al bekend dat de jurygesprekken digitaal zullen plaatsvinden
 • De regiofinales gaan niet door: De jury kent de regionale prijzen toe op basis van de filmpjes. Uit de inzendingen per regio kiest onze professionele jury daarnaast de finalisten voor de Nationale Finale
 • Hier vind je de antwoorden op veel gestelde vragen over het digitaal klassiek concours. We werken de website zo snel mogelijk verder bij

Heb je een vraag, opmerking of suggestie over de manier waarop we de concoursen organiseren? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek!

Data klassiek concours 2021 

West 1

 • Insturen video – 19-21 februari
 • Jurygesprek – in de week van 8 maart
 • Bekendmaken finalisten – 14 maart


West 2

 • Insturen video – 26-28 februari
 • Jurygesprek – in de week van 8 maart
 • Bekendmaken finalisten – 14 maart


Zuid 1 en Zuid 2

 • Insturen video – 5-7 maart
 • Jurygesprek – in de week van 15 maart
 • Bekendmaken finalisten – 21 maart


Noord en Oost

 • Insturen video – 12-14 maart
 • Jurygesprek – in de week van 22 maart
 • Bekendmaking finalisten – 28 maart


Nationale Finale

De Nationale Finale vindt plaats in Utrecht en wordt van tevoren opgenomen. Net als bij de vorige editie van de Nationale Finale worden de van tevoren opgenomen beelden later uitgezonden in een speciaal finale-programma. De finale wordt opgenomen op 10 april in de Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht. Voorafgaand vinden er camera-repetities plaats op deze locatie op 2 en 3 april.