Week van Nalaten aan Cultuur: Hetty van Rooijen-Dijkman

Deze week (31 oktober t/m 4 november) organiseert Het Prinses Christina Concours samen met andere culturele instellingen de ‘Week van Nalaten aan cultuur’. In kranten, op de radio en in andere media hoort u ons voorbijkomen met de oproep ‘De magie die u voelt… geeft u toch door?’ De komende dagen is er iedere dag iets moois te doen rond dit thema bij verschillende deelnemende organisaties.

Met een nalatenschap kunnen we vaak iets bijzonders realiseren. Zo’n bijzondere nalatenschap is van Hetty van Rooijen († 2021). Ze was de echtgenote van Joop van Rooijen, een van de oprichters van het Edith Stein Concours in 1967 en de voorloper van het Prinses Christina Concours. Het echtpaar was hun leven lang zeer betrokken bij het concours en de activiteiten van het PCC en liet een bijzonder bedrag aan ons na. Afgelopen zomer besloot het PCC deze nalatenschap aan te wenden voor een grote wens: het vernieuwen van de website Kies Je Instrument. Via deze website vinden kinderen die geïnteresseerd zijn in het volgen van muzieklessen en muziekdocenten elkaar. Op deze manier zorgt het Prinses Christina Concours voor muzikale verbinding in de Nederlandse regio’s. Ook de Classic Express wordt ingezet:

De Classic Express is hét visitekaartje van het PCC. Jaarlijks bezoeken ongeveer 15.000 kinderen uit het (regulier en speciaal) primair onderwijs de mobiele concertzaal en beleven daar vaak hun eerste klassieke of jazzconcert. Kinderen komen vol enthousiasme terug van het concert en staan “aan” voor muziekles. Alle kinderen krijgen de flyer Kies Je Instrument mee naar huis en kunnen op de website zoeken naar hun favoriete instrument én naar geschikte docenten of – specifiek voor blazers en slagwerkers – muziekverenigingen in de buurt. Voor gezinnen die de muzieklessen van hun kinderen niet of moeilijk kunnen betalen, brengt Kies Je Instrument je in enkele klikken naar financiële regelingen in je regio: stichting Leergeld (groot deel Nederland), de Ooievaarspas (regio Haaglanden), de Rotterdampas (regio Rotterdam-Rijnmond), etc. Zo vergroot het PCC de impact van de Classic Express: van kennismaking naar actieve muziekparticipatie.

Hetty en Joop maken met hun nalatenschap een geweldig project mogelijk, waar kinderen en muziekdocenten nog jaren profijt van zullen hebben. Wilt u ook een dergelijk verschil maken? Wij bespreken graag met u hoe u de liefde voor muziek, de verwondering en magie die u voelt bij muziek, of uw bewondering van muzikaal talent doorgeeft aan een volgende generatie.

Voor meer informatie: Mary-Ann Kamps, Fondsenwerving en relatiebeheer, mary-ann.kamps@christinaconcours.nl