Vijf vragen aan…Klaasje Meijer

Dit jaar is Klaasje Meijer (bekend van K3) presentator van De Muziekwedstrijd. Je hebt haar vast al voorbij zien komen in de uitlegvideo’s op de website. Klaasje presenteert ook de afsluitende Muziekdag op 26 november in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hoog tijd om haar het hemd van het lijf te vragen.

Waarom vond je het leuk om presentator te worden van De Muziekwedstrijd?

Muziek, in welke vorm dan ook, vind ik belangrijk. Ik vond het meteen leuk toen ik door de organisatie van het Prinses Christina Concours (PCC) werd gevraagd om De Muziekwedstrijd te presenteren. Zelf heb ik hele leuke herinneringen aan mijn deelname aan het PCC toen ik jong was, en ook aan bijvoorbeeld (optreden in) de Classic Express. Ik denk dat De Muziekdag een evenement zal zijn, waar vooral het plezier in muziek maken centraal staat. Ik heb er in ieder geval al heel veel zin in!

Waarom is muziek belangrijk volgens jou?

Muziek is wetenschappelijk gezien (denk bijvoorbeeld aan onderzoeken van Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie)) heel goed voor je ontwikkeling. Daarnaast is het als kind ook gewoon super leuk om te ontdekken dat je talent hebt. Ik denk stiekem dat iedereen talent heeft, zo lang je er maar voor wilt oefenen en er tijd en energie in stopt. Je kunt er daarna zoveel voldoening en plezier uit halen.

Hoe was het om langs te gaan bij de groepen die zich voorbereidden op de groepschallenge?

Tijdens mijn bezoek aan de groepen, bij Amare in Den Haag, viel mij op dat alle kinderen enthousiast waren. Ze waren heel druk bezig met de voorbereidingen van hun deelname en het plezier en de energie spatte er vanaf. Ook was ik geraakt door de manier waarop sommige kinderen over muziek vertellen: dat muziek iets is waarmee je gevoel en bepaalde verhalen kunt overbrengen. Dat kinderen op jonge leeftijd al weten wat ze met muziek willen vertellen vind ik enorm bijzonder en ontroerend!

Het thema van de groepschallenge is reizen. Ben je zelf een reiziger?

Ik hou van reizen. Niet alleen van reizen in real-life, maar ook reizen in mijn gedachten. Als ik zelf muziek maak, dan beeld ik me ook vaak in dat ik op andere plekken op de wereld ben. Dat houdt mijn muziekspel scherp en het prikkelt mijn fantasie. Ik vind het thema van dit jaar echt top!

Welke tip heb je voor kinderen die mee willen doen?

Het maakt niet uit hoe goed je bent. Iedereen die gemotiveerd is mag meedoen. Misschien ben je nog onzeker, of denk je: “ik ben vast niet goed genoeg”, of “dat durf ik nooit”. Gooi die gedachtes gewoon aan de kant! Als je geniet van het maken van muziek, alleen, of in een groep, dan mag jij juist een video maken en deze online uploaden bij De Muziekwedstrijd. Hoe meer kinderen zich aanmelden, hoe beter. Samen kunnen we ervoor zorgen dat muzikale ontwikkeling en cultuur weer meer aandacht krijgen!

Foto: Roeltje van de Sande Bakhuyzen