Verslag tournee naar Canada en de Verenigde Staten

Oud-prijswinnaars Yente Lottman (viool), Maxim Heijmerink (piano) en Niels Jacobs (trombone) reisden eind april af naar de VS en Canada. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade gaven zijn in twee weken tijd meerdere concerten op bijzondere locaties. Hieronder hun verslag van deze indrukwekkende reis!

Calgary
Onze reis begon in Calgary, waar we van het vliegveld op werden gehaald door Irene Bakker, de Nederlandse consul bij wie we zouden overnachten. We hadden last van een enorme jetlag, maar Irene hield daar goed rekening mee, deze dagen waren heel gezellig. We hebben Koningsdag gevierd midden in een sneeuwstorm en de volgende dag werden we wakker met een prachtig uitzicht op een Canadees sneeuwlandschap.

De concertlocatie was heel bijzonder: een oude pioneer’s hut, met allerlei dierenkoppen aan de wand en een mooie vleugel. Het was compleet uitverkocht, en na het concert was er een receptie met verse stroopwafels en meer lekkers.

De dag na het concert bezochten we Banff Center of Arts, de kunstafdeling van de Universiteit van Calgary, op een prachtige plek in de Rockies, en zijn we in een warm buitenbad in de bergen geweest.

San Fransisco
In San Francisco sliepen wij bij een lieve gastfamilie en hun valkparkiet Hedwig, die al snel verliefd werd op Yente (het was wederzijds). De eerste dag in San Francisco hebben we een prachtige fietstocht over de Golden Gate Bridge gemaakt, na een bezoek aan Chinatown en de Coit Tower. De dag daarna gaven we een huisconcert bij de consul-generaal thuis. Er hing een gezellige sfeer en de hapjes en drankjes waren top.

Vancouver
In Vancouver kwamen wij terecht in de prachtige residentie van Henk en Cathrin Snoeken. Ze hadden een prachtige tuin en binnen hingen mooie schilderijen. De tweede dag in Vancouver zijn we bij de 4 mei herdenking geweest waar Henk gesproken heeft. De dag erna was al het concert. Het was in de concertzaal van de Vancouver School of Music met een goede akoestiek en een grote Steinway op het podium. We hebben erg genoten van het enthousiaste publiek en de staande ovatie die we kregen op het eind van de avond.

Portland             
In Portland hebben we watervallen bezocht die een half uurtje rijden van het centrum waren. Het viel ons op dat er in de stad veel hipsters met tatoo’s en gekleurd haar rondliepen. Ook hadden we hier erg geluk met het weer. We begonnen namelijk in de vrieskou in Calgary en in Portland was het 28 graden met een lekker zonnetje. Het concert was in de Old Church, een mooie locatie. De uitvoering was een succes.

Los Angeles
In Los Angeles bezochten we Beverly Hills, een erg mooie buurt met veel dure auto’s en rijke mensen. Daarna zijn we rondgeleid door oud PCC winnaar en klarinettiste Gerbich Meijer, in de Colburn school of music in Los Angeles. Aan het eind van de dag hebben we het Hollywood Sign van een afstand kunnen bekijken. Ook hier was het concert in een mooie kerk in Santa Monica dichtbij de boulevard waar we ook nog even zijn langs gegaan. De laatste avond van onze tournee hebben we in de jacuzzi van één van de gast gezinnen sushi gegeten.  We hebben het hier erg naar ons zin gehad en alle gezinnen waren erg warm en gastvrij naar ons.

“Jazzleg”
Toen we in Calgary met een jetlag zaten begonnen Maxim en Niels muziek te maken om wakker te blijven. Er ontstond een jazz improvisatie die we elk concert hebben uitgevoerd, en die zich elk concert weer uitbreidde. Daarnaast hebben we meer muziek met z’n drieën gemaakt, en zo ontstond er nog een geïmproviseerde toegift: The Dance of the Knights uit Prokofiev’s Romeo en Julia. Al was dit het minst voorbereidde stuk, de mensen waren er super enthousiast over. Misschien wel meer dan over onze originele toegift Tango Pathétique, een tango met melodieën van Tsjaikovski. Overigens ook een heel geslaagd stuk. We zijn tevreden over onze uitvoeringen, en we kijken met heimwee terug naar de mooie tijd in Amerika en Canada. Bedankt voor deze unieke kans!

De tournee vond plaats van 26 april tot en met 12 mei 2019. Onze laureaten werden uitgenodigd door de Nederlandse consulaten in Canada en de Verenigde Staten en de Netherland America Foundation. KLM sponsort de tournee. Wij danken hen voor hun steun en de samenwerking.