Uitslag Prinses Christina Concours Zuid 2 2021

De uitslag van het Prinses Christina Klassiek Concours regio Zuid 2 (Maastricht) is bekend! Van 5 t/m 7 maart deden er bijna 40 jongeren mee aan het vierde regioconcours van dit seizoen. Ondanks corona ging de klassieke muziekwedstrijd gewoon door. Dankzij een speciaal gebouwde digitale infrastructuur konden jonge muzikanten een filmpje insturen van hun optreden. We zijn blij verrast over het aantal ingestuurde filmpjes en de creativiteit van de deelnemers. Geweldig om te zien hoe het spelplezier van de video’s afspat! Vandaag maakte het PCC, via een speciale prijsbekendmakingsvideo vanuit de stad Maastricht, de prijswinnaars bekend. 

In de video deed reporter Laura Lunansky (oud-prijswinaar van het concours), verslag vanuit de regio. Ze deed een interview vanaf het Vrijthof, ging in gesprek met juryvoorzitter Paul Uyterlinde en bezocht verschillende plekken in Maastricht. Daarnaast verraste ze de winnaar van de Publieksprijs. Het publiek heeft massaal online gestemd, namelijk bijna 5000 keer! Winnaar van de Publieksprijs is Jonas Creyns, trompet (12 jaar, Opglabbeek, België), op hem werd bijna 500 keer gestemd. In de bekendmakingsvideo was te zien hoe Jonas via een live videoverbinding in zijn klas werd verrast met zijn prijs. Hij wint een les bij een Nederlandse musicus naar keuze.

Bekijk de bekendmakingsvideo hieronder:

De volledige uitslag van het Prinses Christina Concours Zuid 2 2021 is als volgt:

CATEGORIE JONG

1e prijs: Sebastiaen Aerts, trompet (11 jaar, Hoeselt)
Extra prijzen:
-Henri Hermans Prijs: 
een les bij een bekende musicus naar eigen keuze.
-Prijs van Muziekschool Kumulus: muziekbonnen t.w.v. € 100,- aangeboden door Muziekschool Kumulus Maastricht.
-De Concertprijs: twee toegangskaarten voor twee concerten van de philharmonie zuidnederland naar keuze in het seizoen 2021-2022, aangeboden door dit orkest.

CATEGORIE 1 (12 t/m 14 jaar)

in categorie 1 zijn geen prijzen toegekend.

CATEGORIE 2 (15 t/m 19 jaar)

2e prijs: Camille en Chloé Beniest, pianoduo (16 en 13 jaar, Rijmenam) 
Extra prijzen:
-Ensemble Aanmoedigingsprijs: 
muziekbonnen voor een ensemble dat op grond van het getoonde samenspel aangemoedigd wordt om samen verder te studeren, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.
-Matty Niël Prijs: voor de beste vertolking van een hedendaagse compositie: boek en cd van de componist Matty Niël en een masterclass bij een bekende musicus naar eigen keuze.
-Prijs van de Gaudeamus Muziekweek: voor een bijzondere vertolking van een hedendaagse compositie: een passe-partout voor de Gaudeamus Muziekweek 2021.

1e prijs: Niels Lukkesen, bastuba (16 jaar, Hamont)
Extra prijzen:
-Masterclass Prijs Stichting Elisabeth en Frans Stump: 
een masterclass bij een musicus naar eigen keuze, ter beschikking gesteld door de Stichting Elisabeth en Frans Stump.
De Concertprijs: twee toegangskaarten voor twee concerten van de philharmonie zuidnederland naar keuze in het seizoen 2021-2022, aangeboden door dit orkest.
-Nationale Finale Prijs: deelname aan de Nationale Finale op zaterdag 10 april 2021 in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht.

CATEGORIE 3 (15 t/m 19 jaar en vakstudent aan een conservatorium)

3e prijs: Conrad Nuyts, piano (18 jaar, Sint-Truiden)
Extra prijzen:
-Masterclass Prijs: 
een les bij een Nederlandse musicus naar eigen keuze, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.
-Concertprijs: twee toegangskaarten voor twee concerten van de philharmonie zuidnederland naar keuze in het seizoen 2021-2022, aangeboden door dit orkest.

2e prijs: Luna de Mol, viool (18 jaar, Gent)
Extra prijzen: 
-Muziekbonnen Prijs: muziekbonnen t.w.v. 75 euro, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours
– De Concertprijs: twee toegangskaarten voor twee concerten van de philharmonie zuidnederland naar keuze in het seizoen 2021-2022, aangeboden door dit orkest.

Alle winnaars van een eerste, tweede of derde prijs winnen bovendien de Academy Prijs: een ontwikkelingstraject met workshops in combinatie met podiumervaring op verschillende podia in Nederland.

Aanmoedigingsprijzen (voor deelnemers die net buiten de 1e, 2e en 3e prijzen zijn gevallen):
Mischa Hermans, gitaar (17 jaar, Stein); Liesl Sleurs, saxofoon (13 jaar, Peer).

Eervolle vermeldingen (deelnemers die de jury bijzonder zijn opgevallen):
Sophie Kok, zang (15 jaar, Kerkrade) en Zimra Hegedüs-Bjelik, harp (12 jaar, Wijlre). Zij won bovendien de Donemus Prijs: de prijs voor een bijzondere vertolking van een Nederlandse compositie: 150 euro aan bladmuziek uit de webshop van Donemus.

Felicitaties Gouverneur Provincie Limburg
Normaal gesproken had iedere regiofinale natuurlijk live plaatsgevonden. Tijdens de prijsuitreiking had een burgemeester, wethouder of andere gedeputeerde de finalisten hun prijzen overhandigd. Maar, net als het PCC, is ook Gourverneur van de Provincie Limburg Theo Bovens creatief genoeg om de deelnemers aan het concours toch iets mee te geven! Hij nam onderstaande videoboodschap op, speciaal voor alle jonge muzikanten in de regio Zuid 2.