Uitslag Prinses Christina Concours Noord 2021

Van 12 t/m 14 maart jl. deden er 30 jongeren mee aan het Prinses Christina Klassiek Concours regio Noord (Groningen). Ondanks corona ging de klassieke muziekwedstrijd gewoon door. Dankzij een speciaal gebouwde digitale infrastructuur konden jonge muzikanten een filmpje insturen van hun optreden. We zijn blij verrast over het aantal ingestuurde filmpjes en de creativiteit van de deelnemers. Geweldig om te zien hoe het spelplezier van de video’s afspat! Vandaag maakte het PCC, via een speciale prijsbekendmakingsvideo vanuit de stad Groningen, de winnaars bekend. 

Kijk de bekendmakingsvideo hieronder terug:

Bijna 2200 stemmen voor Publieksprijs
In de video deed reporter Lotte Pen (oud-prijswinaar van het concours) verslag vanuit Groningen. Ze deed een interview vanaf het dak van het Forum, ging in gesprek met juryvoorzitter René Geesing en was te zien vanaf verschillende plekken in de binnenstad. Daarnaast verraste ze de Publieksprijswinnaar thuis in zijn woonplaats Leeuwarden. Het publiek heeft massaal online gestemd, namelijk bijna 2200 keer! Winnaar van de Publieksprijs is Borna Leon Simic, piano (14 jaar, Leeuwarden), op hem werd 350 keer gestemd. In de bekendmakingsvideo was te zien hoe Borna thuis werd verrast met zijn prijs. Hij wint een les bij een Nederlandse musicus naar keuze.

De volledige uitslag van het Prinses Christina Concours Noord 2021 is als volgt:

CATEGORIE 1 (12 t/m 14 jaar)

2e prijs: Teun van Doorn, piano (12 jaar, IJlst)
Extra prijzen: 
-Haydn Jeugd Strijkorkest Prijs: een solistisch optreden met het Haydn Jeugd Strijkorkest.
-Concertprijs: twee toegangskaarten voor vier concerten naar keuze van het Noord Nederlands Orkest in het seizoen 2021-2022.

CATEGORIE 2 (15 t/m 19 jaar)

1e prijs: Anna Maring, viool (18 jaar, Groningen)
Extra Prijzen:
-Peter de Grote Festival Prijs: deelname aan het Peter de Grote Festival 2021.
-Concertprijs: twee toegangskaarten voor vier concerten naar keuze van het Noord Nederlands Orkest in het seizoen 2021-2022.
Nationale Finale Prijs: deelname aan de Nationale Finale op zaterdag 10 april 2021 in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht.

2e prijs: Lidwien Kuijper, cello (15 jaar, Helmond)*
Extra prijs:
-Masterclass Prijs: 
een les bij een Nederlandse musicus naar eigen keuze, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

CATEGORIE 3 (15 t/m 19 jaar en vakstudent aan een conservatorium)

1e prijs: Ensemble Fier:
Jitze van der Land, zang (21 jaar, Groningen); Sophia Faltas, zang (19 jaar, Den Haag); Twan van der Wolde, zang (19 jaar, Roden); Wilko Koekoek, zang (20 jaar, Groningen)
Extra prijs:
-Masterclass Prijs: 
een les bij een Nederlandse musicus naar eigen keuze.
-Nationale Finale Prijs: deelname aan de Nationale Finale op zaterdag 10 april 2021 in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht.

2e prijs: Kaya Gur, viool (18 jaar, Den Haag)*
Extra Prijs: 
-Muziekbonnen Prijs: Muziekbonnen t.w.v. € 75,- ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

3e prijs: Viktoria Daskalova, viool (19 jaar, Groningen)
Extra prijs:
-Concertprijs: twee toegangskaarten voor vier concerten naar keuze van het Noord Nederlands Orkest in het seizoen 2021-2022.

Alle winnaars van een eerste, tweede of derde prijs winnen bovendien de Academy Prijs: een ontwikkelingstraject met workshops in combinatie met podiumervaring op verschillende podia in Nederland.

Aanmoedigingsprijzen (voor deelnemers die net buiten de 1e, 2e en 3e prijzen zijn gevallen):
Lottie Bezemer, viool (17 jaar, Eelde); Thirsa Wynia, piano (17 jaar, Rijperkerk); Marta Kavatsyuk, piano (14 jaar, Groningen); Borna Leon Simic, piano (14 jaar, Leeuwarden); Roas Kuipers, trompet (16 jaar, Hurdegaryp). Roas Kuipers won tevens de Concertprijs: twee toegangskaarten voor vier concerten naar keuze van het Noord Nederlands Orkest in het seizoen 2021-2022.

Eervolle vermeldingen (deelnemers die de jury bijzonder zijn opgevallen):
Myrthe Egberink, hobo (19 jaar, Groningen); Lyke Nota, viool (16 jaar, Groningen); Ingelise van den Berg, viool (12 jaar, Assen) en Vera Backer, viool (16 jaar, Eenrum).

De Donemus Prijs: voor een bijzondere vertolking van een Nederlandse compositie: €150,- aan bladmuziek uit de webshop van Donemus, gaat naar Djoke Aukje Halma, blokfluit (15 jaar, Raard).

* Soms zijn er persoonlijke omstandigheden waarom een deelnemer niet in zijn of haar eigen regio mee kan doen (schoolexamens, ziekte), soms is een begeleider niet op het juiste moment beschikbaar, en het kan ook voorkomen dat de eigen muziekdocent jurylid is in precies de eigen regio. Dan wordt een deelnemer naar een andere regio verplaatst.

Felicitaties burgemeester en commissaris van de Koning 
Normaal gesproken had iedere regiofinale natuurlijk live plaatsgevonden. Tijdens de prijsuitreiking had een burgemeester, wethouder of andere gedeputeerde de finalisten hun prijzen overhandigd. Maar, net als het PCC, zijn ook de burgemeester van de stad Groningen en de commissaris van de Koning in de provincie Groningen creatief genoeg om de deelnemers aan het concours toch iets mee te geven! Ze namen onderstaande videoboodschappen op, speciaal voor alle jonge muzikanten in de regio Noord.