Uitslag Nationale Finale 2019

Mare Keja (14 jaar, cello), Enzo Kok (16 jaar, viool) en Kalina Vladovska (19 jaar, slagwerk) hebben een eerste prijs gewonnen tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. De 51e finale vond plaats in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

Honderden jonge musici uit het hele land deden mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Zeven van hen werden geselecteerd voor de Nationale Finale, waaronder twee slagwerkers en een harpiste.

Bij het Prinses Christina Concours is iedere finalist prijswinnaar. Naast eerste prijzen werden ook tweede, derde prijzen en een publieksprijs uitgereikt. Bij het verdelen van de prijzen kijkt de vakjury naar het niveau en de ontwikkelingsmogelijkheden van de finalist, zodat iedereen één of meer geschikte prijzen ontvangt. De vakjury bestond uit hoboïste en pianiste Pauline Oostenrijk (voorzitter), pianist Paolo Giacometti, celliste Larissa Groeneveld, harpist Remy van Kesteren, zangeres Miranda van Kralingen en violist Wouter Vossen.

Bekijk in onze afspeellijst op YouTube de optredens van de finalisten terug.

De complete uitslag van het Prinses Christina Concours 2019 is als volgt: 

Categorie 1 (12 t/m 14 jaar)

1e prijs: Mare Keja, cello (14 jaar, Rolde)

– Internationale masterclassprijs: masterclasses bij een bekende musicus naar keuze. Ter beschikking gesteld door de Stichting Bob Verheeke Fonds.

– Koninkijk Concertgebouworkest Prijs: twee concertabonnementen in de serie Z2 voor het seizoen 2019-2020

2e prijs: Merle van der Lijke, harp (14 jaar, De Steeg)

– Ruud van der Meer Prijs: een studiebeurs voor de finalist die door een grote podiumprésence reeds weet te communiceren met het publiek. Aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.
Categorie 2 (15 t/m 19 jaar)

1e prijs: Enzo Kok, viool (16 jaar, Kerkrade)

– Koninklijk Concertgebouworkest Prijs: twee concertabonnementen in de serie Z2 voor het seizoen 2019-2020
– AVROTROS Spiegelzaal Prijs: een live-optreden in het radioprogramma Spiegelzaal vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

2e prijs: Gerben Jongsma, marimba (16 jaar, Drachten)

– Pers Prijs: bezoek aan één of twee concerten van het idool van de winnaar in een Europese stad (inclusief reis en verblijf). Aangeboden door Stichting De Weille Ogier en toegekend door vertegenwoordigers van de pers.
– AVROTROS Spiegelzaal Prijs: een live-optreden in het radioprogramma Spiegelzaal vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

3e prijs: Maria Pedano, hobo (15 jaar, Zoetermeer)

– Publieksprijs: een financiële bijdrage ter bevordering van de muzikale ontwikkeling. Toegekend door de aanwezigen in de zaal en aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

Categorie 3 (15 t/m 19 jaar en student aan een vakopleiding van een conservatorium)

1e prijs: Kalina Vladovska, slagwerk (19 jaar, Groningen)

– JON-Prijs: enkele solistische optredens met het Jeugdorkest Nederland.
AVROTROS Spiegelzaal Prijs: een live-optreden in het radioprogramma Spiegelzaal vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

– Koninkijk Concertgebouworkest Prijs: twee concertabonnementen in de serie A voor het seizoen 2019-2020

3e prijs: Kees Kruit, piano (19 jaar, Peize)

– Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst Prijs: een aantal lessen bij een vooraanstaande musicus in Nederland naar keuze, aangeboden door de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

Binnen enkele dagen zijn de optredens van de finalisten terug te zien op YouTube: www.youtube.com/christinaconcours