Uitslag finale Prinses Christina Jazz Concours 2016

Het Tadjiro Velzel Quartet, Ian Cleaver, Fuensanta Méndez, Raquel Kurpershoek en bigbands De PuBi’s en de Junior Jazz Unlimited Big Band hebben een eerste prijs gewonnen in de finale van het Prinses Christina Jazz Concours 2016.

De finale van het Prinses Christina Jazz Concours werd op zondagmiddag 27 november gehouden in het Bimhuis in Amsterdam. Voor de selecties kwamen dit weekend maar liefst 40 jazzbands naar het Bimhuis, bestaande uit jonge jazzmuzikanten tussen de 12 en 21 jaar. Een professionele jury, met onder anderen Co de Kloet, Joris Teepe en Francien van Tuinen, koos in totaal acht finalisten uit en verdeelde de prijzen onder hen. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina der Nederlanden en Marcel van den Heuvel, gemeenteraadslid en woordvoerder Kunst en Cultuur in de gemeente Amsterdam, reikten de prijzen uit.

De complete uitslag van het Prinses Christina Jazz Concours 2016 is als volgt.

CATEGORIE 1 (12 t/m 15 jaar)

1e prijs: Tadjiro Velzel Quartet; Tadjiro Velzel, saxofoon (14 jaar, Arnhem)
– Metropole Orkest Prijs: Een opname als solist met het Metropole Orkest in de studio van het orkest.
– Concertkaarten Bimhuis: Kaarten voor een concert in het Bimhuis, ter beschikking gesteld door het Bimhuis.

2e prijs: Sergio Abdoelrahman Quartet; Sergio Abdoelrahman, piano (15 jaar, Den Haag) en Olivier van Niekerk, gitaar (14 jaar, Den Haag)
– Optreden Muziekgebouw aan ’t IJ: Een optreden tijdens een lunchconcert in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam in 2017.
– Concertkaarten Concertgebouw : Kaarten voor het Kerstconcert op 12 december 2016 van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

CATEGORIE 2 (15 t/m 21 jaar)

1e prijs: Raquel Kurpershoek, zang (18 jaar, Amsterdam)
– Cultuurreis Parijs: Een cultuurweekend naar Parijs. Reis en verblijf worden aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.
– Concertkaarten ProJazz: Kaarten voor een concert naar keuze uit het aanbod van ProJazz.

 CATEGORIE 3 (12 t/m 21 jaar en student aan een vakopleiding van een conservatorium)

1e prijs: Ian Cleaver, trompet (20 jaar, Amsterdam)
– Studiereis New York: Reis naar New York met bezoek aan concerten, jazzpodia en jazzinstellingen. Aangeboden door de jazzafdeling New York Comes to Groningen van het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar het merendeel van het onderwijs wordt gegeven door docenten uit New York.
– Jazz Orchestra of the Concertgebouw Prijs: Een solistisch optreden met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

1e prijs: Fuensanta Méndez, zang (21 jaar, Amsterdam)
– HVC Prijs: Masterclasses bij een bekende musicus in Europa of een buitenlandse cursus naar eigen keuze (inclusief reis en verblijf), ter beschikking gesteld door Afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC.
– North Sea Jazz Festival Prijs: Een optreden voor een bijzondere solist of groep, op het North Sea Jazz Festival 2017.
– Persprijs : Een les bij een bekende jazzmusicus naar eigen keuze. Ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours en toegekend door vertegenwoordigers van de pers.

2e prijs: Antisia Machneva Quartet; Mindaugas Apulskis, tenorsaxofoon (21 jaar, Groningen), Antisia Machneva, piano (20 jaar, Groningen), Paulius Vaicekauskas, bas (21 jaar, Groningen) en Roberto Pistolesi, drums (38 jaar, Groningen)
– Optreden TivoliVredenburg: Een optreden in Club Nine in TivoliVredenburg in Utrecht.
– Laureatenjuryprijs: Muziekbonnen t.w.v. € 150,-. Toegekend door de laureatenjury, bestaande uit oud-deelnemers van de afgelopen jaren en beschikbaar gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

CATEGORIE 4 (bigbands)

1e prijs: De PuBi’s o.l.v. Guus Tangelder, leerlingen van De MuziekMakerij, Arnhem
– Cd Prijs: De productie van een demo-cd in studio -2, de opnamestudio van het Conservatorium van Amsterdam, aangeboden door de Jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.
– Publieksprijs: Een les bij een bekende jazzmusicus naar eigen keuze. Toegekend door de aanwezigen in de zaal en aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

1e prijs: Junior Jazz Unlimited Big Band o.l.v. Peter Guidi, leerlingen van Muziekschool Amsterdam
– NTR Radio Prijs: Een optreden en interview in het radioprogramma CoLive! @ Nick Vollebregt Jazz Café met Co de Kloet. Aangeboden door de NTR.

De jury kende Aanmoedigingsprijzen toe aan Florieke de Geus, zang (17 jaar, Arnhem), Siebren Smink, gitaar (19 jaar, Amsterdam) en Nathalie Schaap, zang (22 jaar, Zwolle) en de Delft Junior Big Band.

Eervolle vermeldingen werden toegekend aan Femke Hulsman, piano (20 jaar, Utrecht), Vanjo Elzinga, piano (15 jaar, Den Haag), Jasmine Ressang, zang (19 jaar, Tilburg), Soundboxx; Rebecca de Vlugt, zang (17 jaar, Sneek), Daniel Keller, saxofoon (15 jaar, Amsterdam) en aan New Harlem Deluxe.

Finalisten op radio en tv
Op 3 december a.s. staat het radioprogramma CoLive! In het teken van het Prinses Christina Jazz Concours. Het programma wordt uitgezonden van 19.00 – 21.00 uur op NPO Soul & Jazz. Filmopnames van alle finalisten worden binnenkort uitgezonden op televisiekanaal DJAZZ.tv. De filmpjes zijn ook te zien op het YouTube-kanaal van het Prinses Christina Concours: www.youtube.com/christinaconcours