Robbert (18 jaar) over zijn deelname aan het concours Zuid 1

‘Mijn naam is Robbert van de Cloot. Ik ben 18 jaar en kom uit Antwerpen. Aanvankelijk vond ik mijn achternaam niet meteen een geschenk, maar nu zou ik deze achternaam niet meer willen missen. Mensen vergeten je niet zo snel met zo’n achternaam.’ 

Maak kennis met Robbert, percussionist en deelnemer aan ons concours Zuid 1

Robbert is dit jaar gestart op het conservatorium van Antwerpen. Daar studeert hij percussie. Daarnaast studeert hij aan de Universiteit van Antwerpen voor handelsingenieur.  Robbert: ‘Deze combinatie zorgt voor boeiende, afwisselende en goed gevulde dagen. Jammer genoeg heb ik hierdoor zo goed als geen tijd meer voor andere activiteiten en beschouw ik het bespelen van mijn slagwerkinstrumenten als een sportactiviteit. Vroeger heb ik nog gevoetbald en getennist.

Naast slagwerk loop ik thuis vaak zingend rond of begeleid ik mezelf op gitaar of piano op basis van akkoorden. Zingen doe ik ook iedere vrijdag in groepsverband met het koor  ‘Waelrant’, een jeugdkoor uit Borgerhout Wij brengen er verschillende muziekgenres en het is heel fijn om als warme groep vrienden samen te musiceren.’ 

Op piano begonnen
Robbert begon in de kleuterklas met piano. ‘Maar piano was alleen maar leuk, wanneer mijn zus een stukje aan het inoefenen was en ik er zeer snel een paar noten kon tussen tokkelen. Piano oefenen stond soms synoniem met een “robbertje” vechten.’

Toen Robbert op de muziekschool een instrument mocht kiezen, koos hij dan ook voor slagwerk. ‘De weg die ik in de muziekschool bewandeld heb, kan ik het best omschrijven als een muzikale zoektocht in verschillende muziekstijlen en slaginstrumenten. Een zoektocht ook naar gemotiveerde leraren. Mensen waarbij je je goed voelt en die in je blijven geloven ondanks valse noten of verkeerde ritmes. ‘ 

Deelname
Robbert volgde ons al via social media en wilde al langer eens meedoen aan het klassiek concours. In dit bijzondere coronajaar besloot hij de sprong te wagen: ‘Het feit dat we met een filmpje mochten werken heeft de inschrijvingsdrempel voor mij persoonlijk heel wat verlaagd. Vooral het vervoer van mijn marimba, heeft mij altijd tegengehouden om deel te nemen.’ 

‘Natuurlijk is het fijner om voor een publiek te spelen, maar slagwerkers hebben nu, dankzij het filmpje, wel de mogelijkheid om op een gemakkelijkere manier deel te nemen aan het concours. Een marimba is een heel moeilijk vervoerbaar instrument als je niet over het geschikte vervoersmiddel beschikt.’ 

Robbert is een van de deelnemers aan het klassiek concours Zuid 1