Prinses Christina overleden

Met groot verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina. Als naamgeefster en uitgesproken ambassadeur van ons concours hebben wij de Prinses in de afgelopen 30 jaar leren kennen als een warm en betrokken liefhebber van klassieke muziek.

Prinses Christina had grote belangstelling voor jong muzikaal talent. Ook volgde ze online de inzendingen van De Muziekwedstrijd en was persoonlijk aanwezig bij vrijwel alle finales. Zij sprak graag na afloop van de finales met de prijswinnaars en nodigde velen van hen jaarlijks uit voor een intiem optreden bij haar thuis in Italië. Eén van de prijswinnaars was zangeres Roza Herwig:

“De eerst keer dat ik Prinses Christina ontmoette was na de Nationale finale van het PCC in 2018. Ze feliciteerde me hartelijk en vroeg nieuwsgierig en geïnteresseerd naar mijn achtergrond, passie en dromen. Kort daarop kreeg ik de uitnodiging bij haar te zingen in Porto Ercole in Italië. Daar zei ik natuurlijk volmondig JA op!

Ik herinner me over ons contact vooral hoe open, hartelijk en geïnteresseerd ze was. Prinses Christina zorgde ervoor dat het ons aan niks ontbrak en luisterde enthousiast terwijl we repeteerden. Ze had me gevraagd een Italiaans lied te zingen. Ik koos voor het lied ‘Volare’, dat Prinses Christina tijdens de repetitie tot mijn verbazing mee begon te zingen. Het plezier van dit swingende duet zal ik nooit vergeten”.

Ook de oprichter van ons concours, Ruud van der Meer, heeft warme herinneringen aan de Prinses, zo laat hij weten:

“De liefde voor muziek en voor het musicerende kind bracht Prinses Christina en mij samen. In 1989 stemde zij erin toe dat het concours voortaan haar naam zou dragen. Mede dankzij haar inbreng is het Prinses Christina Concours nu een belangrijk instituut in het culturele leven van Nederland. Dankjewel Christina!”

 

Foto Prinses Christina met de laureaten jaargang 2014, fotograaf: Peter van Mulken

 

Prinses Christina is tot aan haar overlijden betrokken geweest bij het concours en de musici. Op haar verzoek zullen enkele van onze laureaten een muzikale bijdrage leveren bij haar afscheid. We danken de Prinses voor het vertrouwen om dit laatste gebaar te mogen maken. We zullen haar aanwezigheid missen bij de finales van onze concoursen.

Stichting Prinses Christina Concours
Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours

Alexander Buskermolen, Directeur Stichting Prinses Christina Concours
Hanneke Taat, Voorzitter bestuur Stichting Prinses Christina Concours
Ad van Ginkel, Voorzitter bestuur Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours

Foto: Prinses Christina door fotograaf Emanuela Loddo