Prijswinnaars De Muziekwedstrijd 2023 bekend

Tijdens de feestelijke Muziekdag in TivoliVredenburg in Utrecht zijn gisteren de prijswinnaars van De Muziekwedstrijd 2023 bekendgemaakt. De Muziekwedstrijd, een initiatief van het Prinses Christina Concours, kon dit jaar rekenen op bijna 600 unieke deelnemers. De jury beloonde maar liefst drie online inzendingen met De Muziekwedstrijdprijs; het 8-jarige pianotalent Vince Wang uit Utrecht (cat. 1), de 9-jarige Friese jazzpianist Floris Rol (cat. 2) en Muziekschool Waterland met hun uitvoering van Kinderopera de Vuurpijl (cat. 3).

De Muziekdag is de feestelijke afsluiting van De Muziekwedstrijd, een online wedstrijd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Deelnemen aan de competitie kan door een video van een optreden in te sturen, simpelweg vanuit een slaapkamer, de muziekles of het podium. Iedereen kan meedoen, ongeacht instrument, genre of hoeveel jaar les iemand heeft. De presentatie van de Muziekdag lag in handen van directeur Alexander Buskermolen en Ilonka Kolthof, marketeer en oud-prijswinnaar van het PCC.

Prijzenregen
Het regende prijzen in TivoliVredenburg, zoals de Muzikaliteitsprijs, de Makersprijs en de Presentatieprijs. De Publieksprijs, die per editie slechts één keer wordt uitgereikt, werd gewonnen door het Vlaamse Fiorettikoor. Ook werden er Aanmoedigingsprijzen verdeeld. Alle inzendingen zijn bekeken door een professionele jury en voorzien van feedback. Juryleden dit jaar waren o.a. liedjesmaker Jeroen Schipper, Klaasje Meijer (oud-lid K3), jazzzangeres Ntjam Rosie, saxofonist Coen Witteveen (Typhoon) en violiste Emma van der Schalie (Fuse). De presentatie van de Muziekdag lag in handen van Alexander Buskermolen, directeur van het Prinses Christina Concours en Ilonka Kolthof, marketeer en oud-prijswinnaar van het PCC.

Natalya, Marnix, Louis en Pippin – Samenspelprijs cat. 3 (groepen)

Volledige uitslag
Jonge muzikanten konden meedoen in 3 categorieën: categorie 1 (4 t/m 8 jaar), categorie 2 (9 t/m 12 jaar) en categorie 3 (4 t/m 12 jaar, groepen vanaf 6 kinderen).

Cat. 1
Vince Wang, piano – Muziekwedstrijdprijs
Kanako Hosojima, piano – Muzikaliteitsprijs
Daan Pelgrim, piano – Makersprijs
YiHan Jing, viool – Presentatieprijs
Jan Stahievitch, piano – Beginnende Muzikantprijs
Daniil Kozhedub, dwarsfluit – Originaliteitsprijs
Finn Schwarz, Willem Sanders, Gunes Gokdogan, viool – Themaprijs

Cat. 2
Floris Rol, piano – Muziekwedstrijdprijs
Yulianna Beziazychna, piano – Muzikaliteitsprijs
Zoi Degtiareva, viool – Presentatieprijs
Quinn te Dorsthorst-Postmaa, dwarsfluit – Themaprijs
András Dijkema, viool – Makersprijs
Flo de Wilde, zang – Originaliteitsprijs
Natalya Reijs, Marnix van Veen, Louis Diallo en Pippin Heywood, ensemble – Samenspelprijs

Cat. 3
Muziekschool Waterland – Muziekwedstrijdprijs
Brass Academy van de Residents – Samenspelprijs
Dwarsfluitensemble Opus 3 – Originaliteitsprijs
Fiorettikoor – Publieksprijs

De Aanmoedigingsprijzen werden gewonnen door: Mikhail Leonidivitch Schorsher, piano (cat. 1), Leopold Enzler, viool (cat. 1), Balthasar Müller, piano (cat. 2), Yifan Jing, piano (cat. 2), Botan Takada, cello (cat. 2) en Joep Versteeg, gitaar (cat. 2).

Wij danken de volgende sponsoren: Stichting JongLeer, het Cultuurfonds, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Stichting De Weille Ogier, Fonds voor Cultuurparticipatie en Van Cappellen Stichting.

V.l.n.r.: Ilonka Kolthof (presentatie), Leopold Enzler, viool (cat. 1) – Aanmoedigingsprijs, directeur Alexander Buskermolen (presentatie)