Maarten Bauer verzilvert prijs

Maarten Bauer deed in 2017 mee aan ons compositie concours en won een eerste prijs. Hij was toen 17 jaar. Nu, twee jaar later, timmert hij goed aan de weg als componist. Op 24 mei verzilvert hij de prijs die hij destijds won: Zijn stuk ‘A Citizen from the Village’ wordt dan uitgevoerd door het Amersfoorts Jeugd Orkest.

We spraken Maarten over hoe hij terugkijkt op het compositieconcours en over de première van zijn stuk.

Hoe was het om een prijs te winnen bij het compositieconcours?
Ik had helemaal niet verwacht dat ik de hoofdprijs zou winnen, omdat ik ook erg onder de indruk was van de stukken van de andere componisten. Toch werd mijn stuk eerste in mijn categorie en als beste beoordeeld van alle categorieën. Dat gaf een geweldig gevoel! Omdat ik niet durfde te hopen op de winst, wist ik niet wat ik precies had gewonnen. In de trein terug heb ik dus met mijn ouders uitgezocht wat ik nu eigenlijk allemaal gewonnen had…

Een prijs winnen geeft mij veel motivatie om door te blijven gaan met wat ik aan het doen ben en daarnaast geeft het ook bevestiging dat ik goed bezig ben en vooral niet moet opgeven.

Wat heeft je deelname aan het compositieconcours je gebracht?
Na de uitreiking heb ik met veel juryleden van het PCC gesproken. Misschien het meest belangrijke gesprek was dat met Calliope Tsoupaki. Zij zette mij aan om een meeloopdag op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag te doen. Die meeloopdag heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik nu compositie studeer in Den Haag bij Martijn Padding en Calliope Tsoupaki. Dankzij het concours heb ik bovendien veel nieuwe mensen leren kennen en veel nieuwe ervaringen opgedaan.

Kun je iets meer vertellen over het concert op 24 mei?
Op 24 mei wordt mijn stuk ‘A Citizen from the Village’ in première gebracht door het Amersfoorts Jeugd Orkest o.l.v. Rolf Buijs. Daarnaast staat muziek van Mahler, Pärt, Gershwin en Saint-Saëns op het programma.

Mijn stuk wordt als kers op de taart gespeeld. Het concert vindt plaats in de prachtige Sint-Franciscus-Xaveriuskerk in Amersfoort (Het Zand 29, 3811 GB). Het thema van het concert is ‘De Stad’ en daarom heb ik ook een stuk geschreven op basis van mijn ervaringen met het leven in een stad. Tussen de muziekstukken door komen er filosofen aan het woord die spreken over onderwerpen die met de stad te maken hebben zoals duurzaamheid, solidariteit en spiritualiteit. Het wordt één grote smeltkroes van kunstdisciplines.

Wat voor stuk heb je geschreven?
Het stuk is gecomponeerd voor een symfonieorkest en duurt ongeveer zes minuten. Het thema is autobiografisch: toen ik vanuit Ede naar Den Haag verhuisde om op kamers te gaan, was de stap van een klein, vredig dorp met veel natuur naar een grote, chaotische stad waar lang naar natuur gezocht moet worden groot. Ik merkte dat een deel van mijn dorpse karakter veranderd werd doordat ik in een grote stad ging wonen.

In ‘A Citizen from the Village’ wordt de stad als een slecht iets gepresenteerd: de rust en onschuld die ik had toen ik in een dorp woonde werd aangetast door de vuilheid van de stad. Dat komt muzikaal tot uiting doordat een vredevolle, zangerige melodie iedere keer na een uitbarsting van de kakofonie van de stad iets van haar schoonheid verliest. Aan het einde is er niets meer van de pastorale melodie over. De dorpeling is een stedeling geworden.

Waar kunnen mensen kaartjes kopen om het concert bij te wonen?
Dat kan via de website van het Amersfoorts Jeugd Orkest: