Jurylid - Componist | voorzitter

Micha Hamel

Instrument en/of ander beroep:
Componist en dichter

Mijn huidige werkzaamheden bestaan uit:
Componeren, libretto schrijven, gedichten schrijven, arrangeren, bestuurswerk (ik ben voorzitter van een cultuurfonds en van een projectgroep Kunst en Wetenschap), virtual reality-scripts schrijven, lesgeven, televisieoptreden (ik ben dirigeerleraar in Maestro), wetenschappelijk onderzoek doen (ik werk voor de Universiteit Utrecht aan een project over het schoolvak Nederlands).

Mijn muzikale hoogtepunt:
Drie hoogtepunten:

  1. Het dirigeren van de complete Midsummer’s night dream van Mendelssohn, bij het Orchestra di Friuli Venezia Giulia, in Udine, Italië.
  2. Een masterclass van John Williams bij het Tanglewood Music Center in de USA.
  3. De uitvoering van La Damnation de Faust van Berlioz met het Radio Filharmonisch Orkest door Bernhard Haitink waar ik assistent dirigent bij was.

Ik haal mijn inspiratie uit:
Aan het werk zijn. Ik geloof niet in externe inspiratie, ik ben geïnspireerd geboren dus ik kan op ieder moment wel iets bedenken en maken.

Het gekste dat ik heb meegemaakt tijdens mijn carrière als componist is:
Altijd weer: de eerste repetitie van mijn nieuwe stuk. Dat het ineens echt klinkt. Ik denk dan altijd meteen: ‘jammer, weer mislukt!’, maar daarna begin ik er aan te wennen en word ik positiever.

Mijn geheime tip voor alle deelnemers is:
Luister en bestudeer zoveel mogelijk muziek. En bedenk: de muziek die jij goed vindt hoef je niet te draaien, want die vind je al goed. In elke muziek zit wel iets bijzonders. Ik heb een keer met mijzelf afgesproken een jaar lang alleen maar muziek te luisteren waar ik niet van hield. Daar heb ik enorm veel van geleerd, want dan moet je echt op ontdekkingstocht: wat is hier zo goed aan? Waarom luisteren mensen hier naar? Zulke dingen helpen je verder.