Jurylid - Componist

Anne-Maartje Lemereis

Mijn huidige werkzaamheden bestaan uit:
Enerzijds lekker veel componeren en anderzijds lesgeven. Voor mij is dat de perfecte combinatie; mijn studenten inspireren me enorm en dankzij hen leer ik zelf ook weer allerlei nieuwe dingen. En componeren maakt me gewoon het aller, aller gelukkigst.

Mijn muzikale hoogtepunt:
Het echte muzikale hoogtepunt moet hopelijk nog komen en tot die tijd beleef ik dagelijks muzikale hoogtepunten: soms in mijn eigen muziek, maar ook vaak in het luisteren naar muziek van anderen: dat kan me heel diep raken en enorm betekenisvol blijven.

Wat mij bijgebleven is van het deelnemen aan een concours:
Toen ik 11 jaar was deed ik mee aan de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. Dat was een fantastische ervaring. Wat me het meest is bijgebleven is dat de muziek die ik in m’n eentje achter de piano had gecomponeerd ineens tot leven kwam in een heel ensemble. Dat was echt een magisch moment!

Ik haal mijn inspiratie uit:
Alles wat ik mooi, bijzonder of belangrijk vind. Ik laat me op dit moment bijvoorbeeld enorm inspireren door een van mijn lievelingsdieren: de slak. Ik maak een opera waarin de slak de hoofdrol heeft en ik probeer in het verhaal en de muziek niet alleen de fascinerende schoonheid van de slak te bezingen, maar ook het belang van de slak voor onze aarde.

Mijn geheime tip voor alle deelnemers:
Veel mensen denken dat je als componist afhankelijk bent van blikseminslagachtige portie spontane inspiratie, maar componeren kun je leren! Het is een ambacht en je wordt er steeds handiger en vaardiger in als je het veel doet. Componeer dus zoveel als je wil en wees nooit bang om anderen om hulp of advies te vragen.

In mijn vrije tijd hou ik ervan om:
Concerten en musea te bezoeken, podcasts te beluisteren en (bord/kaart)spelletjes te spelen.