Hoe is het nu met… Enzo Kok?

De 17-jarige violist Enzo Kok won vorig jaar een eerste prijs tijdens het Prinses Christina Klassiek Concours. Ook dit jaar doet hij mee, dit keer met een ensemble. In dit interview blikken we met hem terug en kijken vooruit.

Hoe gaat het met je? Hoe beleef je de lockdown?
‘Beter dan verwacht eigenlijk! Ik zit in mijn eerste jaar van het Amsterdams conservatorium. In maart ging het gebouw helaas dicht. Sindsdien heb ik wel extra veel tijd om te studeren en ik kan dus flink wat meters maken. Alle lessen gaan online door, dus dat is wel even wennen aangezien je buiten je familie nu geen echte sociale contacten meer hebt. Maar ik ben blij dat ik mijn vakken gewoon kan afsluiten zodat ik ze volgend jaar niet opnieuw hoef te doen.’

Had je veel concerten gepland staan?
‘Ja, onder andere de tour in Amerika met de andere prijswinnaars; Jorian van Nee en Chris Muller. Dat was wel een flinke teleurstelling natuurlijk. We moeten er maar het beste van maken deze dagen en hopen dat alles snel weer voorbij is!’

Vorig jaar won je de eerste prijs tijdens de Nationale Finale van het klassiek concours. Hoe kijk je hierop terug?
‘Wat me het meest is bijgebleven van de finale is eigenlijk vrijwel alles, behalve het optreden. Ik was denk ik zo zenuwachtig dat ik me er nu echt niks meer van kan herinneren. Er waren een hoop mooie momenten die dag. Onder andere de bijzondere ontmoeting met Prinses Christina natuurlijk. Ik had nooit verwacht dat ik die dag met een eerste prijs naar huis zou gaan, ik was al ontzettend blij dat ik de Nationale Finale had gehaald. En vooral ook de week erna was heel hectisch. Het was mijn laatste officiële schoolweek op de middelbare school en ik mocht de week erna naar Podium Witteman. Veel, maar hartstikke leuk!’

 

Heeft je deelname aan het concours je leven veranderd?
Zeker. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en heb veel concerten vanuit het concours mogen spelen. Ook ben ik met andere prijswinnaars Maxim Heijmerink en Dirk Overbeek dankzij het Prinses Christina Concours naar Zürich gereisd voor een optreden voor de Nederlandse Vereniging. Het heeft me dus heel veel mooie kansen gegeven en ik krijg nog steeds veel mooie kansen!

Wat is het meest waardevolle dat je deelname aan het concours je heeft gebracht?
‘Het fijne aan het Prinses Christina Concours is toch wel de feedback van de jury. Het is ontzettend fijn dat je direct na je optreden hoort wat je kunt verbeteren aan het stuk en vooral wat je kunt verbeteren in het algemeen.’

Als onderdeel van het Kandinsky Kwartet sta je dit jaar in de Nationale Finale. Kun je hier iets meer over vertellen?
‘Nelleke, Ida, Joshua en ik zijn het kwartet vorig jaar oktober gestart. Op het conservatorium hebben we een eerstejaars strijkorkest en de bedoeling is dat je na een half jaar een strijkkwartet gaat vormen met mensen uit het strijkorkest. We begonnen met een Haydn-strijkkwartet en daarna mochten we een romantisch werk kiezen. We kozen uiteindelijk voor het Derde strijkkwartet van Sjostakovitsj, dus uiteindelijk een iets later romantisch kwartet. We kwamen toevallig bij het concours terecht; ik zag dat je je nog een week kon opgeven en ik had het toen voorgesteld aan de anderen. We hebben ons op het laatste moment nog ingeschreven. Eigenlijk wilden we meedoen om ervaring op te doen als kwartet, we hadden nooit verwacht dat we de regionale finale zouden winnen.’

Hebben jullie nog samen kunnen spelen sinds de lockdown?
‘Een week na de regionale finale ging het conservatorium dicht. We wonen in alle uithoeken van het land, dus we hebben helaas niet meer kunnen repeteren sindsdien. Maar waarschijnlijk gaan we in de zomervakantie ergens in een huisje een studieweek houden zodat we ons toch nog kunnen voorbereiden op de finale!’

Onlangs vond het door jou geïnitieerde virtuele benefietconcert ‘Hart voor Artiesten’ plaats. Hoe kwam je op dit idee?
‘Ik was aan het nadenken over wat ik kon gaan doen in deze tijden. Al snel kwamen we op het idee om een benefietconcert te organiseren om de zwaar getroffen cultuursector een beetje te kunnen helpen. Mensen kunnen doneren via onze site hartvoorartiesten.nl en daarmee willen we Limburgse musici die geraakt zijn door de coronacrisis een steuntje in de rug geven. We zitten al bijna op 5500 euro! Om het wat groter aan te pakken hebben we een stichting opgericht: ‘Hart voor Artiesten’. En aangezien er geen concerten voor live publiek gegeven mogen worden, moesten we het concert livestreamen. Uiteindelijk hebben we met een aantal regionale artiesten een supergaaf concert kunnen neerzetten vanuit een leeg Parkstad Limburg Theater in Kerkrade. Het concert is nog terug te bekijken op YouTube.’

Wat zijn je toekomstdromen?
‘Ik hoop dat ik later veel concerten mag geven als solist en dat ik mag spelen over de hele wereld, dat is nog steeds m’n grote droom. Ook met kamermuziek lijkt het me heel leuk om wat te gaan doen. Maar eerst even focussen op m’n studie in Amsterdam en ik hoop vooral dat ik weer snel terug mag gaan naar het conservatorium!’