Hoe gaat het nu met… prijswinnaar Steije Maurer?

Afgelopen april vond de finale van het Prinses Christina Klassiek Concours plaats. Komende weken spreken we een paar prijswinnaars over hoe het met ze gaat en hoe ze het vonden om mee te doen aan het concours. Deze week: Steije Maurer. 

Steije (16 jaar, Nieuwegein) speelt marimba en behaalde een eerste prijs tijdens de finale. Hij won een masterclass bij een bekende musicus naar keuze, kreeg twee concertabonnementen bij het Koninklijk Concertgebouw en mocht optredens tijdens het radioprogramma ‘Spiegelzaal’ uitgezonden vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Steije studeert op de school voor Jong Talent in Den Haag (snare drum, set-up stukken en pauken) en marimba aan de Percussion Friends Sweelinck Academie in Amsterdam. Lees hieronder snel ons interview met deze jonge percussionist.

Hoe gaat het met je na het winnen van een eerste prijs?

Het gaat hartstikke goed! Het is erg bijzonder om zo’n mooie prijs in ontvangst te mogen nemen! Ik ben nog steeds veel bezig met muziek. Zo heb ik een tijdje terug met (andere) prijswinnaar Joep de Mooij een klavecimbelconcert van Bach opgenomen met orkest. Daarnaast bereid ik me voor op een online slagwerkconcours in Shanghai. Ik moet hiervoor een groot programma instuderen, waaronder een Chinees werk met wel meer dan 30 instrumenten. Vibrafoon, 20 gongetjes, Chinese trommels, Toms, Woodblocks, noem het maar op.

Hoe kijk je terug op de finale? 

Met een heel goed gevoel! Het was erg bijzonder om met de online editie van het concours mee te mogen doen. Je leert hoe de productie van een video-opname werkt. Er zijn veel mensen bij betrokken en alles gaat volgens een draaiboek. Naast dat het opnemen van de video erg gaaf was, was het ook fantastisch om in de Leeuwenberghkerk te spelen.

Was je blij met de prijzen en de manier waarop je optreden ging? 

Ik heb veel geleerd van mijn deelname aan het klassiek concours. Normaal gesproken bereid je je voor op een live-optreden, maar deze keer heb ik geleerd om een mooie video-opname te maken van mezelf. Je moet allerlei dingen regelen: microfoons, camera’s en natuurlijk ook een mooie opname-locatie. Ik vond het heel leuk om zelf een zo goed mogelijke opname neer te zetten. Ik heb veel geleerd over geluid, beeld en hoe je dit bijvoorbeeld samen brengt.

Wat zou je toekomstige deelnemers willen aanraden?

Te genieten van het proces naar het concours toe. Ga voor de muziek en niet per se voor het concours of de wedstrijd. Toen ik 12 was heb ik ook meegedaan, maar kon ik er niet echt van genieten omdat ik het zo spannend vond. Nu ik ouder ben weet ik hoe leuk en interessant het studeerproces kan zijn. Ik raad ook aan om te experimenteren met verschillende studeermethodes. Zo maak je het zo leuk mogelijk voor jezelf. Duik er helemaal in en pluis alles uit! Eenmaal op het podium moet je je niet meer met de details bezighouden, maar gewoon je muzikale zelf zijn!

Een voorproefje:

Hieronder zie je een set-up van de verschillende instrumenten die ik ga bespelen tijdens het slagwerkconcours in Shangai!