Hoe gaat het met componist Noëmi Schermann?

De slotpresentatie van het Compositie Concours komt eraan. Deze week staat dan ook in het teken van ons tweejaarlijkse concours voor talentvolle makers. Aanstaande zondag worden de composities van de deelnemers van 2022 gespeeld, maar hoe zit het met de composities en de winnaars van de vorige editie? Waar zijn zij mee bezig en wat hebben zij aan het Compositie Concours gehad? We vroegen het Noëmi Schermann, prijswinnaar in 2020.

  1. Wie ben je en waar ben je op dit moment druk mee? 

‘Mijn naam is Noëmi Schermann en ik ben geboren en opgegroeid in Amersfoort. Al vanaf dat ik heel klein was wilde ik muziek maken. Ik begon met piano spelen, maar al heel snel ging ik componeren en zingen. Nu geef ik ook les en dirigeer ik. In juni 2021 haalde ik mijn Bachelor piano aan het Conservatorium van Utrecht. Daar had ik les van Henry Kelder. Ik ben daarna verder gegaan met mijn studie koordirectie in Amsterdam.’

2. Wie ben je als muzikant en hoe zie je dat terug? 

‘Ik zou heel graag een breed inzetbare musicus willen worden. Daarom doe ik er alles aan om mezelf op zoveel mogelijk gebieden te ontwikkelen. Dat zie je ook terug in mijn muziek en waar ik mee bezig ben. Zo begeleid ik op piano de theatervoorstelling “Gaëtane zingt Barbara” in het Herman van Veen Arts Center, maar daarnaast heb ik ook ter ere van 150 jaar Mondriaan voor de expositie ‘Onbegrensd’ een compositie geschreven in samenwerking met kunstenaar Fadenka van der Sloot. De expositie is te zien t/m maart 2023 in het Mondriaanhuis in Amersfoort.’

3. Vertel eens iets over je ervaring bij het Compositie Concours.

‘Mijn moeder haalde mij eigenlijk over om mee te doen aan het Compositie Concours. Tijdens de 1e lockdown had ik iets geschreven voor pianosolo. Ik stuurde een filmpje in en tot mijn eigen verassing behaalde ik een 2e prijs in mijn categorie!

Het concours was in 2020 volledig digitaal dus er was niet veel mogelijk qua live uitvoeringen. Eigenlijk heeft het me vooral daarna veel gebracht en dat voelde als een echte aanmoediging om door te gaan. In het voorjaar van 2021 werd ik gevraagd om deel te nemen aan de Gaudeamus Summerschool. Eindelijk ontmoette ik toen ook andere deelnemers van het concours! Het was heel inspirerend om ze te leren kennen en te zien hoe zij aan het werk gingen met dezelfde opdracht (die we allemaal kregen tijdens de summer school). Door mijn ervaring kon ik in de opdracht voor het Mondriaan-project veel zelfverzekerder te werk gaan.’

4. Wat vind je van het Compositie Concours?

‘Als ik heel eerlijk ben hou ik niet zo heel erg van concoursen. Het leidt een beetje af van waar muziek om gaat voor mij. Het staat alleen wel goed op je c.v. en dat was een van de redenen om mee te doen. Toch vind ik het supergoed dat het Compositie Concours bestaat. Het geeft je de mogelijkheid om super veel te leren (ook als je niet wint) en je een stap verder te brengen in je ontwikkeling. Daarnaast ontmoet je leeftijdgenoten die ook leuk vinden wat jij leuk vindt en kom je door elkaars werk te horen ook weer in aanraking met andere stijlen.’

5. Heb je nog een tip voor de componisten die zondag voor de finale/slotpresentatie geselecteerd zijn?

‘Ten eerste van harte gefeliciteerd dat jullie al zover gekomen zijn! Blijf altijd bij jezelf en bij wat jij wil maken en laten zien. Ga niet proberen jezelf te vergelijken met anderen, ondanks dat dat super moeilijk is. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten die je moet zien te vinden en koesteren. Ook als anderen die nog níet zien. Laat je vooral niet ontmoedigen als je niet wint, maar zie het als motivatie om door te gaan. Ik hoop veel van jullie te horen!’

Foto: Rob van Dam