Finalisten Compositie Concours 2024 bekend!

Componist Elewout (en zangeres Marjolein) Acke, regiofinale Zuid 1

De finalisten van het Compositie Concours 2024 zijn bekend! In totaal schreven 32 componisten uit Nederland en Vlaanderen zich dit jaar in voor het concours. Na voorrondes in Enschede, Groningen, Rotterdam, Veghel en Zaandam weten we nu welke deelnemers door zijn naar de landelijke compositiefinale op zondag 17 november in Den Bosch:

CATEGORIE 1 – 12 t/m 14 jaar
Tudor Alexander Ioan Marin – Cat. 1a
Reo Pramana – Cat. 1b

Nanja Blom – Cat. 1b 

CATEGORIE 2 – 15 t/m 21 jaar
Barry Krom – Cat. 2a
Elewout Acke – Cat. 2a
Sasha Groep – Cat. 2a 
Pol Stam – Cat. 2a
Alexander Jansen – Cat. 2c

De juryleden Micha Hamel (voorzitter), Anne-Maartje Lemereis (Componist des Vaderlands), Mathilde Wantenaar, Peter Vigh en Saskia Venegas waren ontzettend onder de indruk van het hoge niveau. Zij, en ook de deelnemende componisten en het publiek, waardeerden het daarnaast enorm dat alle ingezonden composities dit jaar live uitgevoerd konden worden.

Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands: “Het Prinses Christina Concours vervult een belangrijke rol als het gaat om nieuwe muziek (…). Niet alleen de spetterende finale – met premières van piepjonge componisten uit heel Nederland en Vlaanderen – maar juist ook het voortraject, de feedbacksessies, de workshops en gesprekken met de juryleden en jonge componisten onderling zijn van grote waarde voor hun verdere muzikale ontwikkeling.”

Deelnamecategorieën: 

Categorie 1a Deelnemers van 12 t/m 14 jaar
Categorie 1b Deelnemers van 12 t/m 14 jaar die een opleiding voor jong talent of gelijkwaardige vooropleiding volgen
Categorie 2a Deelnemers van 15 t/m 21 jaar
Categorie 2b Deelnemers van 15 t/m 21 jaar die een opleiding voor jong talent of gelijkwaardige vooropleiding volgen
Categorie 2c Deelnemers van 15 t/m 21 jaar die een vooropleiding of (Bachelor- of Master-) vakopleiding aan een conservatorium volgen


Compositietraject
De acht finalisten nemen deel aan een bijzonder compositietraject, ter voorbereiding op hun deelname aan de landelijke finale. In het traject staat het thema ‘Schilderijententoonstelling’ centraal. De deelnemers werken in een drietal workshopdagen samen met ensemble But What About elk aan een eigen compositie, geïnspireerd op een schilderij of foto. Daarna volgt de uitdaging om de composities muzikaal met elkaar te verbinden.

Finale
Het resultaat wordt uitgevoerd tijdens het Gaudeamus Festival 2024 in Utrecht en tijdens de landelijke compositiefinale op 17 november in Podium Azijnfabriek in Den Bosch, tijdens festival November Music. Het is natuurlijk mogelijk om te komen luisteren, kaarten zijn binnenkort te reserveren. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws!