Finalist Jas (18 jaar, zang) kiest voor uitdagend repertoire

Finalist Jas Wolfert (18 jaar, zang) houdt wel van een uitdaging. Dat is terug te zien in zijn repertoirekeuze voor de Nationale Finale, met werken van Mozart, Händel, Fauré en Schubert. Jas: ‘Ik moet vier of meer verschillende personages vertolken in de stukken, waar ik erg van houd, maar wel een opgave is’.

Waarom besloot je je in te schrijven voor het concours?
‘Ik heb me ingeschreven om ervaring op te doen, en het leek mij ook fijn om voor een professionele jury/musici te zingen.’

Hoe vind je het om mee te doen?
‘Ik heb mijn deelname aan het concours tot nu toe erg positief ervaren. Het was erg plezierig om voor zo een muzikale jury te zingen, en nuttige feedback te krijgen waarmee je weer aan de slag kon. Het coronavirus gooide wel wat roet in het eten, waardoor de finale uitgesteld werd tot na de zomervakantie. Tijdens deze onzekere tijden was de informatievoorziening wel altijd goed.’

Welk repertoire zing je tijdens de finale en waarom heb je hiervoor gekozen?
W.A. Mozart Zauberflöte KV620 No. 2. Aria Der Vogelfänger bin ich ja
G.F. Händel Samson HWV 57 No. 31. Largo To sorrows now I tune my song
G. Fauré Op. 83. Prison
F. Schubert Winterreise Op. 89: 11. Frühlingstraum

‘Ik heb dit programma gekozen omdat het allemaal supermooie muziek is, van meestercomponisten. Verder moet ik vier of meer verschillende personages vertolken in de stukken, waar ik erg van houd, maar wat wel een opgave is.’

Hoe kijk je aan tegen de finale?
‘Door het coronavirus kan er minder publiek aanwezig zijn. Dit vind ik erg jammer omdat ik als zanger in de liederen en aria’s een echt verhaal moet vertellen. Ik denk dat de camera’s en de opname-apparatuur een hele andere sfeer maken waar de interactie van mens tot mens ‘anders’ tot stand komt. Ik denk dat deze interactie essentieel is om het verhaal maximaal te kunnen vertolken. Echter, ben ik wel blij dat het concours in deze tijden toch door kan gaan door middel van deze moderne technieken.’

Hoe bereid je je voor op de finale?
‘Voor de zomervakantie heb ik mijn gekozen muziekstukken goed gestudeerd. In de vakantie ben ik met het circus- en theatergezelschap Nicole et Martin onderweg geweest, waar ik heb geholpen met van alles, en ook veel verschillende muziek gemaakt heb in en rondom de optredens. De laatste week voor het concours studeer nog flink om de puntjes op de i te zetten.’

Foto’s: MajankaFotografie

Klik hier voor een overzicht van onze nieuwsberichten.