Finalist Diana (14 jaar, viool) kijkt uit naar de Nationale Finale

Diana Fakour (14 jaar, viool) won begin dit jaar een 1e prijs bij de regiofinale in Rotterdam en bemachtigde daarmee een plek in de Nationale Finale. Diana: ‘Door het coronavirus heb ik een stuk minder kunnen optreden, daardoor zal het een extra bijzondere ervaring zijn.’

Waarom besloot je je in te schrijven voor het concours?
‘Het PCC is een concours met heel veel mogelijkheden. Iedereen kan eraan meedoen, ongeacht je niveau of welk instrument je speelt. Ik vind dat het PCC een vriendelijke en veilige omgeving creëert voor de deelnemers van het concours. Je wordt goed begeleid door het proces heen en je krijgt er ook nog eens een leerzaam jurygesprekje van. Dit helpt je weer in je ontwikkeling.’

Hoe heb je je deelname aan het concours tot nu toe ervaren?
‘Toen ik voor het eerst moest spelen, bij de voorrondes, kwam ik het conservatorium binnen en zag ik een helpdesk. De mensen die daar zaten waren vriendelijk en ze begeleidden mij naar mijn inspeelkamer. Ze legden uit hoe laat en waar ik moest zijn, waardoor ik helemaal niet gestrest was en uiteindelijk ook weinig last heb gehad van zenuwen.’

Is er iets in het bijzonder wat je positief is bijgebleven?
‘Bij veel concoursen heb je vaak een competitieve sfeer. Dit is natuurlijk niet fijn, maar wel gebruikelijk, dus je moet eraan wennen. Bij het PCC had je dit helemaal niet. Dit zorgde ervoor dat ik lekkerder speelde dan normaal en dat ik met een glimlach naar binnen en naar buiten ging!’

Welk repertoire speel je tijdens de finale en waarom heb je hiervoor gekozen?
‘Ik speel de Nocturne en Tarantella van Szymanowski. Ik heb hiervoor gekozen, omdat het stuk alles voor mij biedt. Ik heb er natuurlijk wel veel tijd in moeten steken, maar ik zal het je zeggen, het was het 100% waard. Het stuk laat veel aspecten zien, waaronder expressie en techniek. Het is zo’n gaaf stuk en ik ben ontzettend blij dat mijn docenten mij de mogelijkheid gaven om dit stuk te spelen.’

Hoe bereid je je voor op je finale-optreden?
‘Het belangrijkste voor mij is dat ik rust in mijn hoofd heb. In de finale spelen is natuurlijk erg spannend en het kan ook veel stress meebrengen. Door stress speel je meestal minder goed en dat wil ik voorkomen. Daardoor pak ik mijn stuk langzaam op en doe ik ademhalingsoefeningen. Dit doe ik ook altijd voor het spelen.’

De finale is dit jaar anders dan normaal. Hoe kijk je hier tegenaan?
‘Ik ben erg benieuwd naar hoe het zal zijn en wat er allemaal gaat gebeuren. Het is namelijk iets wat ik nog nooit heb meegemaakt, maar wel een ervaring die zeker zal blijven hangen in mijn hoofd. Door het coronavirus heb ik een stuk minder kunnen optreden, daardoor zal het een extra bijzondere ervaring zijn. Ik kijk ernaar uit om te mogen spelen!’

Foto’s: MajankaFotografie

Klik hier voor een overzicht van onze nieuwsberichten.