Concourswinnaar Jasper de Bock over de Gaudeamus Summer School

Afgelopen zomer organiseerden we samen met Gaudeamus een speciale summerschool. Een mooie kans voor de winnaars van de laatste editie van het Compositie Concours om een zomer, met adviezen van professionals, te kunnen werken aan hun muzikaliteit en vaardigheden. 

Op 11 september 2021 worden de stukken die de talenten hebben gecomponeerd gepresenteerd in TivoliVredenburg in Utrecht. Jasper de Bock, eerste prijswinnaar van het Compositie Concours in 2020, is een van de deelnemers.  

Jasper: ‘Er is best wat veranderd sinds ik een prijs won op het Prinses Christina Compositie Concours. Omdat het een prestigieuze wedstrijd is, denk ik dat je meteen serieuzer wordt genomen als componist. Nu ik krijg échte opdrachten, terwijl het daarvoor alleen educatie-opdrachten of concoursdeelnames waren.

Over zijn deelname zegt hij: ‘Ik vind het heel tof om mee te doen! Voor een beginnend componist is het vaak vrij lastig om ervaring op te doen. Je kunt wel noten op papier zetten, maar dat betekent niet dat ze uitgevoerd worden. Dit initiatief – ik wist eerst niet van de samenwerking – is daarom een heel goed idee. Normaal hoor ik alleen de mening van andere componisten. De meningen van, bijvoorbeeld, een marketingmedewerker of een muzikale professionals, geven compleet nieuwe inzichten.

Ik hoop vooral meer kennis van de muziekwereld te krijgen: Hoe werkt die wereld? Hoe wordt een programma samengesteld, hoe wordt er gekozen welke muzikanten wel of niet optreden? Dat soort dingen zijn interessant. Daarnaast wordt er in de Summer School gesproken over onderwerpen waar ik normaal niet zoveel over hoor. Zoals manieren om efficiënt te oefenen. Heel erg nuttig!’

En eenmaal daar
Voor de Summer School componeert Jasper een volledig nieuw stuk. ‘En eenmaal daar’ heet het. Hij vertelt erover: ‘De titel van de compositie refereert naar het hoofdidee: als je je bestemming bereikt, wat gebeurt er dan? Het stuk bestaat uit drie delen die allemaal over een ander aspect gaan van deze gedachte. Door dit onderwerp te kiezen zet ik me een beetje af tegen de structuren en vormen die gebruikelijk zijn in klassieke muziek. Het onderwerp heeft een bepaalde doelloosheid en zo kan ik experimenteren. De bezetting van het stuk is ook anders. Ik heb nog nooit voor accordeon geschreven. Omdat het een ander soort bezetting is, krijg ik nu een unieke kans om zonder de eeuwenoude regels en bagage van een traditioneel ensemble te schrijven.

Ik wilde graag iets traditieloos doen. Het is niet zo dat ik nu een revolutionair stuk heb geschreven, want mijn techniek komt natuurlijk wel voort uit traditie. Toch is het stuk onderscheidend, omdat er geen extra opvulling van lege ruimte is. Dit betekent niet dat er niet veel geluid is, alleen dat alles voortkomt vanuit het hoofdidee van het stuk. Ik probeer ook te laten zien wat voor verschillende soorten geluid de instrumenten kunnen produceren. Niet alleen langzaam gemengde akkoorden, maar ook puntige en snelle lijntjes.’

Kaarten en meer informatie
Kaarten en meer informatie zijn te vinden via de website van Gaudeamus. Het stuk van Jasper de Bock en vier andere winnaars van het Compositie Concours wordt uitgevoerd op 11 september aanstaande in TivoliVredenburg, Utrecht.