Classic Express in Assen

Op 10 en 11 oktober jl. stond onze rijdende concertzaal, de Classic Express, in Assen. Zo’n 200 leerlingen van de basisscholen KC Baggelhuizen, Vrije School de Es, CKC Het Kompas en AZC school De Feniks maakten gedurende een zestal concerten op een speelse manier kennis met klassieke muziek. De concerten werden gegeven door Mare Keja (cello), Andrei Makarov (piano) en Benjamin de Boer (contrabas), alle drie prijswinnaars van het Prinses Christina Concours.

Na de concerten kregen we een enthousiaste mail van De Muziekkamer Assen, die dit concert mede mogelijk maakte in het kader van het 30-jarig bestaan van de organisatie. Volgens de Muziekkamer was er groot enthousiasme bij de leerlingen en veel interactie met de musici. De gespeelde muziekstukken riepen tal van vragen op, zoals: Hoe zwaar is je contrabas?; Waar is dat pedaal van de piano voor?; of: Hoe gaat de lucht nou trillen als je de snaar aanstrijkt? De meest ontwapenende vraag was wel: Huilt je moeder ook als je dit stuk thuis zo mooi speelt? (nadat Mare Après un Rêve van Fauré heel gevoelig speelde). In de woorden van de Muziekkamer was het bezoek van de Classic Express “Een zeer geslaagd evenement!”

Dit initiatief van Muziekkamer Assen kwam tot stand in samenwerking met het ICO, Centrum voor Kunst en Cultuur. De gemeente Assen en het (voormalige) Albinofonds maakten dit project financieel mede mogelijk.